Hogyan mondanád meg a gyerekednek, hogy nem telik arra, hogy tovább tanuljon és el kell mennie dolgozni?
Melyik egyetem melyik szakára szeretne menni? Kollégium vagy albérlet szükséges?
Ezek híján:
Ha annyira szegények lennénk, valószínűleg tudná, hisz 18 éves, nem kicsi, hogy ne vegye észre (szerintem elég korán rájönnek a gyerekek, hogy mennyi van otthon). Így egy egyszerű közlés elég, majd fel kell vázolni a lehetőségeit.
Mindenképpen felvételizzen, mert ha felveszik, legfeljebb halaszt, ha nagyon pénzigényes a dolog (vannak olyan szakok). Így lesz egy évetek a pénzgyűjtésre, de legalább már a helye megvan. Ha csak kicsit kellene gyűjtenie, akkor pedig előtte a nyár, rajta, dolgozzon a céljaiért.
15-ös! Itt nem is arról van szó, hogy minden költséget a szülőnek kell állnia. Hanem önmagában az a hozzáállás, hogy szülök gyereket azzal a tudattal, hogy az életben nem fogom tudni egyetemre járatni, ha orvos akar lenni, akkor úgy járt, mert én nem fogom támogatni, mert hát felnőtt... Egy szülő dolga nem merül ki a pelenkázásban meg az etetésben, az is a szülőség részét képezi, hogy elindítja a gyereket az életben. Aki ezzel nem számol, aki úgy áll hozzá, hogy majd dolgozik, ha elmúlt 18, az kapja be! Igen, jól olvassátok. Igenis, ha el tudod tartani a gyereked a középiskola alatt, akkor megy az egyetem alatt is, csak te nem akarod. És nem, nem arról van szó, hogy minden bulizását, meg flancolását fizetni kell, de a tanulmányait egy szülőnek kutya kötelessége támogatni. Ha kezdetektől fogva ettől elzárkózik, akkor nem alkalmas a szülő megszólításra. És ha egy mód van rá, most senki ne jöjjön azzal a dumával, hogy amíg 18 éves lett a gyerek anyagilag minden szép és jó volt, csak váratlanul ez meg az történt. Ennyi...
Ha sokba kerül az egyetem (drágák a könyvek pl), akkor valóban ott a diákhitel, mint opció, amennyiben olyan szakon tanul az illető, amivel keresni is fog. Mert vannak ilyen szakok, bár ezeken általában tanulni is kell, nem ér rá az ember komolyan dolgozni, max 1-2 napot diákmunkázni. Na ez a valódi világ. Amikor kiderül, hogy attól, hogy te egyetem melett dolgoztál, meg levelezőn végezted, még nem minden szak ilyen. Megnézem hogy húzol le heti 4 x8 órát a mekiben (ennyi az elvárás nálunk minimum), ha hétfőtől péntekig 8-tól 6-ig benn vagy és még tanulnod is kell óráról órára...
Azt meg már leírtam, ha valaki sz*rul áll anyagilag, azzal tisztában van a gyerek, nem kell külön tájékoztatást tartani róla. De nem értem, hogy azt az "anyagi támogatást" úgymond, amit a szerencsétlen eddig is kapott, miért ne kaphatná egyetem alatt is? Némi elemózsiát, lakhatást. Ehhez hozzájön a szoctám, esetleg némi tanulmányi ösztöndíj, már réges rég ott tartunk, hogy nem kell melóznia, maximum önszorgalomból néhány napot havonta. Vagy most én értem félre a kérdést? Mert nekem nagyon az jön le, hogy pl a kérdezőnek (meg némelyik válaszolónak is)esze ágában sincs a 18 év feletti gyerekének azt a szívességet megtenni, hogy továbbra is ott lakjon és a szülő kenyerét ehesse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!