Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan lehet a realitás...

Hogyan lehet a realitás talaján maradni az új CSOK-kal?

Figyelt kérdés

Őszintén leírom az érzéseimet.

Nagyon kapzsinak érzem magunk mióta bevezették a CSOK-ot.

Építkezünk, egy lányunk van, mindenféleképpen építkeztünk volna idén. Eredetileg a régi dolgok szerint 2 gyerekre írtunk volna alá, mindenképpen szerettünk volna másodikat.

Viszont mióta bevezették a 10 milliós vissza nem térítendő támogatást három gyerekre, állandóan ezen filozunk, hogy bevállaljuk. Annyira megszédített minket ez a plusz pénz, hiszen mi mindenhogyan építkezünk, tehát pluszba lenne. A 3 gyerekes kedvezményekhez (adó egyéb), még inkább az van bennünk, hogy milyen jó a három gyerek.

Azt gondolom, hogy nem realitás előre kettőt aláírni. Még az egyben is van rizikó, de kevesebb. Ez a 3 gyerekes verzió teljesen megszédített bennünk és már hónapok óta nem bírunk nyugodni.

Ti hogy kezelnétek ezeket a gondolatokat?

Egyébként minden előírásnak megfelelünk, jó munkahelyeink vannak (piacképes szakmák).

2016. márc. 26. 19:06
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
18%
Sehogy. Látod, megszédít a gondolat, mert kinek nem jönne jól a 10 milla, amit nem kell visszafizetni.. :) igaz? csak az a baj, hogy hiába van munkátok és piacképes szakmátok, ne adja az ég, hogy elveszítse valamelyikőtök a munkáját vagy bármi, ami meghiúsíthatja a terveket, és akkor aztán sajnos marad az adósság, a nyomor és még a gyerekeitek is fizetni fogják. Ez egy hatalmas nagy hitelcsapda, aminek sokan be is dőlnek..
2016. márc. 26. 19:12
 2/23 anonim ***** válasza:
37%
számold csak ki mennyi egy gyerek felnevelése! mindjárt nem "plusz pénznek" írnád a 8 milliót ami a 3. gyerekre jár, hanem alamizsnának
2016. márc. 26. 19:14
 3/23 anonim ***** válasza:
54%

Csak ezért nem vállalnék gyereket.Most őszintén?? Egy pár akkor vállaljon ha vágyik x gyerekre.És nem holmi "támogatásért" Bár én nagyon csok ellenes vagyok. Vagy nevezhettek irigynek is.De ez csak azokat segíti akik enélkül is házhoz jutnának.

De majd ahigy te is fogalmazol..megvolondul mindenki a 10millió hallatán aztán majd történik egy hasonló mint anno 2008-2009 körül.

Bár ez a ti dolgotok.Ha annyira fontos vegyétek igénybe.Nekem adhatnanak luxusvillát akkor sem vallalnék több gyereket.Mert oké szép házban élünk a 10milkiónak hála de 3gyereket fel kell nevelni és elindítani az életben.Nálunk egy fér bele.Meg nem is vágyunk többre amúgysem.De nem vagyunk egyformák..

2016. márc. 26. 19:15
 4/23 anonim ***** válasza:
95%
Én csak akkor vágnék bele újra ha meglenne a 3 gyerkőc és ezt nem rosszból írom. Mi 8 éve 2 gyerekre írtunk alá és most fogjuk visszafizetni mert eddig nem sikerült :( 6 lombikon és több vizsgálaton is túl vagyunk már. És ugye kamatos kamattal kell visszafizetni. Hát mi sem így terveztük :( 11 éve próbálkozunk babával.
2016. márc. 26. 19:21
 5/23 A kérdező kommentje:

A legjobban az a gondolat furdal, hogy mi van akkor ha megvan a két gyerek és rájövünk, hogy mi vágyunk 3.-ra is és vállaljuk a harmadikat, de a fejünket meg verjük az asztalba, hogy ha ezt előre látjuk, akkor van plusz 7,6 millió forintunk.

Szóval a dolgot két oldalról lehet nézni, hogy EZÉRT vállaljuk, vagy pedig ENÉLKÜL vállaljuk, de akkor meg nagyon rossz érzés.

De előre nem tudjuk megjósolni, hogy mennyire tuti, hogy lenne 3. gyerkőc.

Ha viszont aláírunk, mókuskerék. Mert ott a nyomás.

Viszont az építkezést nem tudjuk halasztani, mondjuk ha már meglenne a 3 gyerek.

2016. márc. 26. 19:23
 6/23 A kérdező kommentje:
Sajnálom utolsó :( így is van kamatos kamat, hogy ennyi lombikon túl vagytok? :(
2016. márc. 26. 19:24
 7/23 anonim ***** válasza:
47%

"számold csak ki mennyi egy gyerek

felnevelése! mindjárt nem "plusz pénznek"

írnád a 8 milliót ami a 3. gyerekre jár, hanem

alamizsnának"

Miért, mennyi?

Havi 33e adókedvezmény, 16e családi pótlék plusz még ez a 8 millió. Ha te mindezt csupán alamizsnának érzed akkor veled van a baj.

2016. márc. 26. 20:11
 8/23 anonim ***** válasza:
0%
Nem hiszem el, hogy ez a kerdes nem politikai hirdetes. A reformok mukodnek...
2016. márc. 26. 20:12
 9/23 A kérdező kommentje:

Ugyan politikai hirdetés..

Viszont egyetértek azzal, hogy JELENLEG nem kis támogatások járnak. És ez nem nevezhető alamizsnának.

Viszont nagyon erős kérdéseket vet fel, hogy milyen dolog ANYAGI RÁHATÁS miatt gyermeket vállalni. És milyen dolog így ösztönözni embereket egy emberi élet létrehozására..

Viszont, mint szülő én is benne vagyok a dilemmában, nem kicsit és tényleg nem tudom, hogy mi lenne a jó.

Ma egy kisebbségi ismerősömmel beszélgettem a harmadikat várja és ecsetelte, hogy "ha ezek nem eszik meg az enni az oviba, akkor olyat nem élnek".

Na ilyenkor gondolkodom csak el igazán, hogy én misztifikálom túl ezt az egészet?

2016. márc. 26. 20:16
 10/23 anonim ***** válasza:
100%

Leírom.a történetemet, habár máskor is leírtam már, lehet, hogy valakinek ismerős lesz, de hátha segít valamerre billenteni a mérleg nyelvét. Bankban dolgozom, foglalkozok csokkal is, így talán a történetem még bizarabb lesz.

Én 25, férjem 27 éves. Fiunk 3 éves, első próbálkozásra sikerült, ahogy befejeztem a főiskolát. Álomterhesség, könnyű szülés, gyors felépülés, sőt nyolc hónap után cseréltem férjemmel, ő eljött gyedre én vissza dolgozni. Anyagi helyzetünk nagyon jó volt, saját magunk összespóroltunk közel 10 millió Ft-ot. Nyáron végre elérkezett az idő, hogy albérletet saját házra cseréljük. Találtunk egy nagyon jó házat. Mindig is három gyereket akartunk, így nem volt kérdés, hogy aláírunk három gyerekre csokot. Azért is írtunk alá erre, mert ha nem jön össze a másik két gyerek vagy meggondoljuk magunkat, akkor is legrosszabb esetben is csak sima jegybanki alapkamattal növelten kell visszafizetni, így mi mint hitel tekintünk rá, ráadásul használt házra csak 2 millió járt, ha nem lesz még két gyerek, akkor is kamattal együtt alig lesz másfél millió Ft felett az össze elszálló alapkamat mellett is. Pénteken aláírtuk az adásvételi szerződést, és aznap be is adtuk a papírokat a munkahelyemre a hitel és csok igényléshez és nyugodtan vágtunk bele a hétvégébe azzal a tudattal, hogy lesz végre saját otthonunk. Vasárnap este megjött a menszeszem. Kicsit előbb mint szokott, de semmi rosszra nem gondoltunk. A fekete leves akkor jött, amikor nem múlt el egy hét múlva sem. Aztán kettő után sem. Természetesen orvost felkerestem, uh alapján semmi, tünetek alapján talán gyulladás. Kétféle gyógyszer, eredmény semmi. Hormonvizsgálat, ami nem mutat nagy eltérést, de próbakeppen konzervatív hormonterápia másfél hétig. Közben végig véreztem, de hát ez belefér, utána úgyis kell egy menszesz, az is megvolt, de el nem múlt. Ekkor már benne voltunk az őszben, hitel, csok kifolyósítva, házon tető lecserélve. Újabb ötlet, egy kis táppénz, hátha a munkahelyi stressz okozza. Két hét itthonlét sem hoz változást, így jön az "ítélet" küret. Műtétet koromra és későbbi gyerekvállalás miatt óvatosan végezte az orvosom. Rendben le is zajlott, de utána méhgyulladásom lett. Újabb gyógyszerek. Szövettan negatív, vérzés viszont nem múlik. Közben jártam hematológián hátha veralvadasi probléma, de nem. Jártam a helyi endokrinológián hátha hormonális, de szerintük az sem. Az orvosom az összes helyi kollégája véleményét kikérte és régi professzorát is megkérdezte, de senki semmi épkézláb ötlettel nem tudott előállni, jobb híján az én ötletem révén kaptam egy olyan fogamzásgátlót, amit évekkel korábban szedtem és nem volt mellette egyáltalán vérzésem. Orvosom vonakodva, de felírta. Változást ez sem hoz. Vérzésem ugyan közben-közben eltűnik, de többször van mint nincs. Egy hónap táppénz után habár a főnököm egy angyal, de finoman jelezte, hogy neki is vannak főnökei, akik annyira nem toleránsak,.így a méhgyulladás elmúlásával visszamentem dolgozni. Egy alkalommal.azonban még mentőt is kellett hozzám hívni, olyan rosszul lettem. A fogamzásgátlót három hónap után decemberben elhagytam, mert értelme nem volt, de mivel a lakhatasi körülményeinek rendeződni látszanak, lassan jöhetne a kistesó. Innentől kezdve nem védekeztünk. Újévi fogadalmunk férjemmel, higy a vérzés végére járunk. Januárban így hát felkerekedtünk és kerestünk pesti endokrinologus professzort és egy menstruációs problémákban jártas nőgyógyászt. Ítélet: egészséges vagyok, habár vérzek, de ezzel nem tudnak mit kezdeni, nem szabadna. Így felkerestünk két újabb magánklinikát, ők sem találtak semmit, egészséges vagyok, a vérzést viszont nem értik, próbáljak teherbeesni, a leletek alapján menni fog. Nah most lassan április lesz, de még mindig beteg vagyok. Annyi változás már van, hogy egyre több vérzésmentes napom van. Baba természetesen nem jön. Próbáltam teákat, tornát, természetgyógyásznál is jártam, de semmi eredmény. A környezetem hitetlenkedik, állandóan újabb orvoshoz küldenének, házfelújítás is lassabban halad, mert összehangolni az én kórházi napjaimat, pesti kiruccanásaimat, mentős bulimat a mesterekkel nehéz. Sokszor előfordult, hogy menni kellett volna ezt-azt kiválasztani, de nem tudtam menni, munkahelyem is kezd bizonytalanná válni, mert sajnos közben-közben még mindig szorulok pár nap táppénzre. Az egész anyagi vonzatáról már ne is beszéljünk. Volt olyan, hogy 10 perces konzultációért fizettem 20 ezret, plusz pesti felutazás 20 ezer Ft. Egy dolognak örülünk, hogy nincs rajtunk a nyomás, hogy már pedig kell a gyerek. Ugyanis én olyan helyzetben vagyok, hogy annak ellenére, hogy van egy rakat papírom arról, hogy egészséges vagyok, meddőségi kezelést mégsem tudnának elkezdeni nálam. Így igazolást arról nem kapnék, hogy orvosi oka van annak, hogy nem jön össze a baba, de öt sikertelen lombikot sem tudok felmutatni. Így ha marad ez a helyzet még 7 évig, akkor kamattal együtt fizetjük vissza a pénzt. Nah ha 10 milliót igényeltünk volna, akkor nem másfél milliós teher nyomná vallunkat, hanem legalább 15 milliós.

Az esetem egyedi. Nőgyógyászom 25 éves pályafutása során még csak hasonlóval sem találkozott. Amit még fontos tudnod, hogy már nincs az az automatikus kedvezmény, hogyha egészségügyi ok miatt nem jön össze a baba, illetve van 5 sikertelen lombik/6 inszem, akkor kamat nélkül kell visszafizetni a pénzt. Az ötszörös büntetőkamatot csak egyedi vizsgálatok alapján engedik el. Így azt gondolom, hogy túl nagy a rizikó. Nem ítélem el, akinél a csok billenti el a mérleget a harmadik gyerek felé. Ki tudja, ha tavaly nyáron lett volna a lehetőség, mi hogyan döntünk, mert úgyis vacillaltunk az építkezés és használt ház felújítás között. De átgondolva az ötszörös büntetőkamatot szerintem úgy döntöttünk volna, hogy inkább nem. Szép összeg, jól is jönne az embernek, de két gyerek születése annyi tényezőtől függ. Fog klappopni minden? Anyagilag? Testileg? Lelkileg? Szabad ekkora terhet az embernek önként vállalnia?

2016. márc. 26. 21:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!