Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti mindenhova autóval furikázz...

Ti mindenhova autóval furikázzátok a gyereketeket, vagy tömegközlekedtek is?

Figyelt kérdés

A kérdésem értelemszerűen azoknak szól, akiknek van autójuk.

Mikor gyerek voltam, az autónkat jóformán csak kirándulások meg vészhelyzetek alkalmával használtuk, egyébként mindenhova gyalog, biciklivel vagy busszal-vonattal mentünk. Elsős korunktól vonattal jártunk suliba, persze apukánk kísért bennünket. Nem mondom, hogy mindig élveztük... de természetes volt, hogy alkalmazkodni kell a menetrendhez, nem lehet eltötyörészni az időt.

Mostanában korrepetálok pár iskolás gyereket, és mindet a szülők hozzák-viszik kocsival. (Jó közbiztonságú faluról van szó.) Pár utcányira laknak tőlünk, de fel sem merül, hogy pl. biciklizzenek. Az egyiket megkérdeztem, hogyan jár iskolába, csak nézett nagy szemekkel, hogy mégis hogyan. Gyakorlatilag folyamatosan a fenekük alatt van az autó. 14-15 éves srácok olyan képet vágnak a vonat említésétől, mintha valami egzotikus szörnyről beszélnék.

Még rosszabb, hogy az egyik kislánnyal szóba került valahogy, hogy szokott-e segíteni az anyjának pl. bevásárolni. Komoly arccal közölte, hogy ő nem mehet el a sarki boltba egyedül, mert elrabolják. (!) Nem elég, hogy bura alatt tartják, még ilyen félelmekkel is tömik a fejét. Mi lesz, ha kollégiumba csöppen?

Nekem még nincs gyerekem (úton van), de tuti meg fogom tanítani, hogy az autó nem létszükséglet, csak hasznos opció, és nem esik le az aranygyűrű, ha buszra kell szállni vagy bicajozni pár kilométert. Ésszel kell lenni, óvatosan közlekedni, odafigyelni a szabályokra stb., de az utca mégsem a pokol maga.

Ti hogy csináljátok? A kényelmet vagy az önállóságot tartjátok elsődlegesnek?

2016. márc. 9. 11:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
*Auchanba
2016. márc. 9. 13:15
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Van autonk de nincs jogsim,igy gyalog járunk,ha messzebbre megyünk akkor vonattal megyük ha párom nem ér rá.Fiam aki 7 éves,egyedül is el tud menni a kisboltba,hozzászokott h néha van csak kocsikázás,nem is igényli.Ma volt az első alkalom h hiányoltam a kocsit,mert be kellett vinnem a sebészetre.
2016. márc. 9. 13:20
 13/18 anonim ***** válasza:

még itthon vagyok a gyerekekkel, minden babakocsis távolságban van, ami napi szinten kell. ha valamiért messzebbre kell menni, akkor attól függ, hogy bkv-val vagy kocsival megyek-e, hogy milyen oda a tömegközlekedés: alacsony padlós busz, kell-e metrózni, stb..

hétvégente kocsival intézzük a nagybevásárlást, megyünk nagyszülőkhöz és általában kirándulni is autóval megyünk.

2016. márc. 9. 13:59
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Sok sok m ez attól is függ, hogy ki hol lakik, meg hva megy. Mi 20 perc gyaloglásra lakunk a tömegközlekedéstől, a kisebbik gyerekkel inkább 30 perc, mert lassan tud menni. Amíg a legvárosban laktam, nyilván én is tömegközlekedtem, csak nagybevásárláshoz, utazáshoz autóztunk. De most eszemben sincs, ha nem muszáj. Uszodába akkor is kocsival mennénk, ha közel lenne. Mondjuk tőlünk minden messze van...

Az szempont egyébként, hogy aszülő kocsival jár-e alapból. Ha igen, nyilván felveszi a gyereket és viszi hozzád. Nem hinném, hogy életszerű lenne letenni az autót ilyenkor.

Pl. Én kocsival járok dolgozni, közben elviszem a gyerekeket oviba, suliba. Délután megyek értük, kocsival, mert azzal járok. Különórára elviszem őket, közben bevásárolok, aztán hazavoszem őket. De mint írtam, nálunk nincs opció. Ha a szomszéd utcában lenne a matektanár, nyilván átsétálnánk.

2016. márc. 9. 14:04
 15/18 anonim ***** válasza:
Hú, nem tudom mi történt az első mondatommal. A lényeg, hogy sok mindentől függ. :)
2016. márc. 9. 14:06
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Jellemzően kocsval járunk.

Budapesten, kertvárosi részen élünk, a belvárosban dolgozom- közben reggel-délután hozom-viszem a fiamat az oviba- BKV-val sok átszállás és +1 órás időveszteség lenne, nem fér bele.

Természetesen bevásárolni is autóval járunk, mert az egy dolog, ha egy üzlet a közelben van (bár nem szeretek kis sarki boltokban vásárolni, inkább a közepes méretű helyeket kedvelem, ahol kb. mindent meg lehet venni, de nem kell sok időt tölteni, pl. aldi, lidl), mert a cuccokat el is kell cipelni. (vagy online vásárlás és házhozszállítás kb. havonta 1*).

Ennek ellenére szoktam "oktató célzattal" vagy az élmény kedvéért a kisfiammal tömegközlekedni- metróztunk már, kirándulásnál a budai hegyekhez villamossal, fogaskerekűvel mentünk fel- hogy tudja, lássa, hogy működik stb- illetve neki ovisan ez még egy nagy csoda.

Egyszer vidékre is vonatoztunk már (pont egy megyeszékhely állomásának a közelében volt dolgom és gondoltam élmény lesz megintcsak- azóta is emlegeti).

Nagyon sokat számít maga a település is, Budapesten én kb. 10-12 éves kor előtt biztosan nem engedném a gyerekemet egyedül közlekedni, főleg ha többszörös átszállás, nagyobb csomópont van vagy téli időszak, amikor korán sötétedik stb.

Biciklizni szoktunk- egyelőre járdán, parkban- volt már hogy fagyiztunk és oda kerekeztünk el vagy egy-két apróságért a zöldségeshez stb.

Nem gondolom, hogy burokban tartanám amiatt, hogy kocsival járunk- nagyobb felsőtagozatos korában, főleg középiskolás korában engedni fogom önállóan ügyetintézni, vásárolni, esetleg közlekedni- bár ha nekem munkába kell mennem és az ovi/iskola útba esik, akkor szerintem evidens, hogy nem kell bkv-val mennie :)

Számomra is kényelmesebb az autó, mint a tömegközlekedés, csak az autó lététől nem szakadtunk el a valóságtól.

2016. márc. 9. 15:17
 17/18 anonim ***** válasza:
53%
2000 fős kisvárosban lakunk. helyi tömegközlekedés nincs, fölösleges is lenne, minden max. 20 perc gyalog. Szóval városon belül gyalogolunk a lányunkkal (8 hónapos). Ha máshová megyünk (nagyobb bevásárlásra stb.) más városba, akkor autó. Utálom a tömegközlekedést, éveken át napi 3-4 órát töltöttem buszon, metrón, villamoson, mert bejártam Pestre dolgozni. Sok ember, nincs hely, télen megfagysz, nyáron megsülsz, tiszta retek minden gyűlölöm. Nincs olyan isten, hogy tömegközlekedjek, ha kocsival is mehetek, a gyerekkel meg pláne, szerintem végig nyűglődné az utat.
2016. márc. 9. 19:53
 18/18 anonim ***** válasza:
66%
Ja, ha nagyobb lesz a gyerek, fog tömegközlekedni, középiskolába pl. tuti, hogy nem itt jár majd, mivel nincs helyben. Én is buszoztam reggelente háromnegyed órát, aztán délután haza ugyanennyit, kibírtam. Szerintem én sem fogom őt minden nap furikázni a suliba meg vissza, ennyire azért nem olcsó a benzin (50 km lenne odavissza)
2016. márc. 9. 19:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!