Hogyan lehet egészségesen táplálkozni szoptatás alatt?
Alapvetően arra gondolj, hogy amit te megeszel, azt eszi a kicsi is.
Nem kell diétázni, csak ésszerűen és kiegyensúlyozottan táplálkozni.
Amit javaslok kerülni: nehéz ételek, füstölt áru, téliszalámi, túl fűszeres ételek (de nem kell pl sótlanul enni!) és a túl savas ételek, gyümölcsök. Pl. a narancslétől nagy valószínűséggel fájni fog a kicsi hasa.
Javaslom: sok zöldség-gyümölcs, hal, szárnyas, krumpli (nem a sült krumpli), rizs, tésztaételek. Lehet így is jót és változatosan enni.
És még egy: ha a kicsinél úgy látod, hogy fáj a hasa (hacsak alapvetően nem hasfájós), gondold végig, mit ettél-ittál, mert akkor valószínűleg az nem lesz jó neki.
Sok sikert!!!
Csipszet, szénsavas-cukros üdítőt, gyorséttermi ételutánzatot ne egyél. Lehetőleg kerüld az oylan dolgokat, amiben mesterséges dolgok vannak (pl. tartósítószer, ízfokozók, E számmal jelölt anyagok, mesterséges színezék stb) Ez nagyon nehéz, tudom, mert szinte mindenben benne vannak ezek a dolgok. De annyit tudsz tenni, hogy pl. nem zacskós levest veszel (mert az szinte csak mű dolgokból áll), hanem te főzöl .
Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt. Teljes kiőrlésű kenyeret (ha tudsz sütni, sütheted magadnak. Így tuti, hogy csak az lesz benne, amit tudsz és olcsóbban jön ki, mintha péknél vennél ilyen "különlegességet")
A jó minőségű natúr joghurt (hozzáadott cukor nélkül) segíti az emésztést (azaz a méregtelenítést). Húsra nincs szükség napi ötször, elég egyszer, sőt van, aki csak heti 1-2-szer eszik. A rostos gyümölcslevek egészségesebbek, mint a cukros löttyök (ezekben nincs vagy alig van gyümölcs), de a rostosban is sok a cukor. Ha fogyni akarsz, akkor inkább vizet igyál. Egyébként nehéz ezt az étrendet betartani, nekem sem megy, csak osztom itt az észt. :D
Én szedtem egy darabig a terhes vitamint tovább, biztos ami biztos alapon.
Alapvetően szerintem többet árt az egészségnek egy zacskós készétel (lásd pl. bögrésleves), mint egy kocka csoki.
Sok mindent kihagytam az előbb. SOK FOLYADÉK! (lehetőleg víz) Nem tudom, hogy fogyni akarsz-e. Ha igen, akkor estefelé szénhidrátot nem egyél. Viszont ugye kell a plusz energia a tejtermelés miatt. Arra is figyelj, hogy van olyan, ami a babának árt. Pl. az első héten én sok gyümölcslevet ittam és fájt tőle a babám hasa. De másnál az okozhat gondot, hogy tejérzékeny a baba. Ilyenkor náluk az anyuka nem fogyaszthat tejes dolgokat. De ezt a babádon látod majd, hogy nála vannak-e ilyen gondok.
Ha "falásroham" jön rád, akkor próbálj gyümölccsel jóllakni. Tudom nehéz, nekem se mindig megy, hogy ne faljak fel egy egész tábla csokit. Valószínűleg szénhidrátra van szüksége a szervezetnek ilyenkor, a gyümölcsben pedig gyümölcscukor van és az "jobb" mint ami a csokiban van.
Nagyon köszi. Pontosan! :)
A kisfiam 3 hónapos, még 85%-ban szoptatom ("kocka" anyuka vagyok és napi kimutatást vezetek) :D
Magzatvédő vitamint én is szedek biztois, ami biztos.
A sok folyadékra figyelek: elhagytam a szörpözést, most Szentkirályi ásváűnyvizet iszom. Milyet tanácsolsz?
A szénhidrátigényem megnövekedett, a csokizásról is le kell mondani. Mit ehetek helyette? Banánra gondoltam, de más tápláló gyümölcs nem jut eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!