Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Többnyelvűség? Tapasztalatokat...

Többnyelvűség? Tapasztalatokat várok olyanoktól, ahol a szülők különböző anyanyelvűek és egy harmadik nyelvet használnak a közös kommunikációra.

Figyelt kérdés
Nálunk én magyar vagyok, párom török,mindkettőnk családjában a saját anyanyelv a használatos,mi németül beszélünk és Ausztriában lakunk. Az érdekelne leginkább,mennyire okoz ez nehézséget a gyereknek, mik a tapasztalataitok,vannak-e esetleg tippjeitek?!

2016. febr. 17. 12:09
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha jót akarsz neki, akkor a saját anyanyelveden beszélsz csak a gyerekhez, és a párod is az ő nyelvén. Egymást közt nyilván németül, de hozzá ne, azt majd bízd rá a közösségre.

Nagyon ügyesek, hamar felfogják, hogy kihez hogy lehet és ha így tesztek, mind a 3 nyelvet meg fogja tudni tanulni, de borítékolhatóan a német lesz a legerősebb, miután közösségbe került (már ha maradtok kint).

2016. febr. 17. 12:12
 2/14 anonim ***** válasza:
91%
Nalunk keveredett sokaig. Kb 5-6 eves koraban tudta szetvalasztani a nyelveket,illetve akkor tanulta meg igazan,hogy itthon magyarul,oviban svedul(1 eves kora ota ovis),baratokkal angolul beszelunk. Nalunk a 3.nyelvet csak heti 3-4 alkalommal hallja, 2-3 orara! Mar teljesen szetvalasztotta a nyelveket,de teny,hogy 2,5 eves koraig nem beszelt. 3 evesen mar beindult a beszelokeje,de a nyelv mint irtam,akkor meg keveredett.
2016. febr. 17. 12:17
 3/14 A kérdező kommentje:
Igen, mindenképpen szeretnénk majd,ha megtanulná az anyanyelvünket, csak hogy ugye németül előtte ne,az kivitelezhetetlen. De egyébként igen,biztos kintmaradunk. Ja még annyi,hogy párom ugye anyanyelvi szinten beszél németül is,én viszont nem sajnos.
2016. febr. 17. 12:18
 4/14 anonim ***** válasza:
35%
Az lesz a gond akkor a némettel,hogy ha nem beszéled jól,akkor rosszul tanulja meg ő is (ugye ha hallja). Esetleg tanulj meg törökül a párodtól:)
2016. febr. 17. 12:25
 5/14 A kérdező kommentje:
XD a török nyelv és én...két külön fogalom, próbáltam,de nagyon nagyon nehéz nekem, meg mivel itt lakunk,és még a német sem perfekt,nem akarok elkezdeni egy újabb nyelvet megtanulni, pedig vettem könyvet is törökhöz, de egyébként meg azt sem beszélném olyan jól,úgyhogy akkor már mindegy is,hogy a törököt nem tanulja tőlem jól,vagy a németet. De ezt egyelőre jobban szintre tudom hozni,mint egy teljesen ismeretlent. Azért középfokhoz viszonyítva jobban megy, de nem egy felsőfok korántsem.
2016. febr. 17. 12:44
 6/14 A kérdező kommentje:
egyébként amire én gondoltam,az az,hogy egyik este én fogok magyarul mesét olvasni, másik este párom törökül,harmadik este pedig vagy én vagy párom (egyszer egyik egyszer másik) németül olvasna diafilmről (merthogy azért elolvasni nekem is megy helyeseb :p ) vagy esetleg német mesecdt hallgathatnánk. Hogy szegényt a német se érje hidegzuhanyként az oviban pl.
2016. febr. 17. 12:50
 7/14 anonim ***** válasza:
70%
én nem javaslom, hogy németül olvass fel neki mesét, mondtad, hogy nem tökéletes a németed, szerintem semmi szükség arra, hogy egy esetleges rossz akcentust szokjon meg. Amúgy nyilván nem érné hideg zuhanyként a német nyelv, mivel gondolom előtte se lenne elzárva a világtól, német nyelvterületen fog élni, séta közben, játszótéren, szomszédtól hallani fogja, főleg ha viszitek majd mindenféle babás foglalkozásra vagy játszóházba. Én amellett vagyok, hogy mindenki a saját anyanyelvét tanítsa a gyerekének, egy nyelvet tanult nyelvként nem lehet úgy átadni, mintha ösztönösen, anyanyelvként jönne. Ne aggódjatok, tudni fog a gyerek németül, semmi hátránya nem lesz az óvodában :)
2016. febr. 17. 13:01
 8/14 anonim ***** válasza:
78%

Ugyanaz a felállás, mint nálatok, csak mi Németországban vagyunk.A fiúnk 3 éves.Nagyon jól beszéli mind a 3 nyelvet.Egymás közt, mi németül beszélünk, bár tudok törökül is, de nem akarjuk összezavarni a vegyesválogatott beszéddel.

A lényeg sztem az, hogy mindkét szülő a saját nyelvén beszéljen a gyerekhez, így tudni fogja hogy kihez hogy kell szólni.

Nálunk pl. ha mond valamit az apjának, azt nekem rögtön elmondja magyarul is, vagy fordìtva.

2016. febr. 17. 13:29
 9/14 A kérdező kommentje:
Azért gondoltam a német miatt,hogy egyszer én,egyszer párom,hogy tudja,hogy hozzánk szólhat így is,úgy is, ha valami szó nem jut eszébe,mert így is elég lesz szegénynek megszokni,hogy kivel hogyan. Párom pedig mondta,hogy ő már Ausztriában született,de az anyukája mindig törökökkel volt együtt,mást nem hallott,és hogy neki elg nagy megrázkódtatást jelentett az iskolai előkészítő első pár hónapja, hogy ott volt idegenekkel és egy mukkot sem értett csórikám. Persze hamar megtanulta,meg még az original osztrákoknál is jobban, vagyis helyesebben beszél.
2016. febr. 17. 13:34
 10/14 anonim ***** válasza:
Mi Angliaban elunk es a kisfiam ovis tarsa volt hasonlo helyzetben. Azert irtam azt, hogy "volt" hasonlo helyzetben mert kulon iskolaba kerultek es azota nem tudom mi a helyzet a kisfiuval. Ott anyuka japan, apuka nemet es angolul komunikalnak egymassal. 1 evesen kezdte a bolcsit a kisfiu pont amikor a kisfiam. Igy kozossegbe is hallotta az angol nyelvet. Otthon apukaval nemetul beszelgetett, anyukaval japanul es ha mindharman ott voltak akkor gondolom angolul. 5 evesen lattam utoljara a kisfiut es beszelte mind a harom nyelvet. Ha a kisfiammal beszelgetett akkor szepen beszelte az angolt. Ha anyka jott erte akkor japanul hallottam oket beszelni es ha apuka jott erte a bolcsibe akkor nemetul beszeltek. Mivel nem ertek japanul igy nem tudom mennyire volt tokeletes amit beszelt. Ugyan ez a helyzet a nemettel is. :) Annyit tudok, hogy a nyari szunidobe minden evben sok idot toltott Japanba a kisfiu. Az anyuka hazautazott vele 2 honapra. Ilyenkor csak japan kornyezetbe volt.
2016. febr. 17. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!