Első gyermek vállalásakor hogyan álltatok anyagilag?
-havi nettó bevételetek?
-Milyen kiadásaitok voltak és ezek mennyibe kerültek?
(bérleti díj, rezsi, autó fenntartása, baba, egyéb költségek)
-Kiadások utána mennyit tudtatok félretenni?
-Saját hitelmentes/örökölt, hiteles lakásban/házban vagy albérletben laktatok?
Minden ezzel kapcsolatos információ érdekel.
Férjem 25, én 23 éves voltam, amikor született a fiunk. Ő négy éve, én kettő éve dolgoztam. Nem tervezett, meglepetés (csoda) baba volt, mert orvosok szerint természetes úton nem tudtam teherbeesni... Sikerült. :-) Q fogantatás napján államvizsgáztam le. Albérletben éltünk együtt már három éve, egy éve házasok is voltunk. Csakhogy egy nagyjábóli kép legyen, hogy mik voltak az anyagiakon felül a körülmények.
Férjem fizetése: 130 ezer Ft, enyém 110 ezer Ft.
Albérlet 15 ezer (néha nem kellett fizetni, néni elengedte,.ilyenkor a rezsitől is eltekintett).
Rezsi: 30 ezer Ft kb
Telefon, tv internet: 15 ezer Ft
Autónk nem volt, az nem vitte a pénzt.
Egyéb kiadásunk nem volt sok, mindenre kb 60 ezer Ft mehetett el,.hétvégente gyakran voltunk szülőknél, ilyenkor ételt is mindig csomagoltak, ez sokat jelentett. Így havi szinten több mint 100 ezer Ft-ot tudtunk félrerakni, meg mindig jött még egy kis plusz, pl diplomaosztón évfolyamelsőként kaptam 100 ezer Ft jutalmat, férjem ha többet dolgozott, akkor nem 130-at, hanem többet hozott haza.
Megtakarításunk volt kb 2,5 millió. Ebből elment közel fél millió a terhesség alatt a vizsgálatokra, dokira, szülésre, babacuccokra, mamacuccokra, pár új bútorra, illetve a lakástatarozására, mert egy részét fizettük, amiért olyan olcsón lakhatunk itt. Ezenfelül volt lakástakarékban kb 2 millió forintunk.
Nem bántuk meg, hogy ilyen körülmények közé, albérlet, alacsony jövedelem, autó nélkül született a fiunk. Most lesz két éves. Én hamar visszamentem dolgozni, dupla annyi pénzért, férjem eljött gyedre (így terveztük mindig, nem a pénz motivált minket), vettünk autót (régi, de megy), és vettünk házat, ahová tavasszal talán egy teljes felújítás után be is tudunk költözni. Visszagondolva vállalhattunk volna szándékosan is gyereket, nem kellett volna várnunk.
Mi kulfoldon élunk, de lehet arányaiban ez is segit.
A bevételunk kb. 1 millio forint korul van. Félre tett pénzunk 4 millio. Nekem van két lakásom Budapesten, azok ki vannak adva. Itt bérlunk egy házat, havi 400 ezer. Auto hitelmentes, fenntartása...kotelezo szerviz kb. 120 ezernek felel meg, ezt szinte félévente meg kell csináltatni, mivel napi 100 km-t megyunk vele minimum, szoval a benzin is benne van kb. 60-70 ezerbe. Kaja, pelenka, számlák kifizetése - kb. 180-200 ezer ft. Félre teszunk havonta 180 ezer ft-ot.
Jól! Ennek egy része szülőknek, egy része magunknak köszönhető. A házat a szüleim építették nekünk. A férjem jogászként, már akkor is kb. 300 ezer körül keresett, én a családi cégnél kb. 150 ezret.
Nálunk nem sok gyerek van a családban, így sok mindent nem "kaptunk", szinte mindent mi vettünk meg.
A első fiam is sajnos szinte a kezdetektől tápszeres volt, így az kb. havonta 15 ezerbe került, hipotón izomzatú lett, Dévényeshez kellett járnunk, ami havi 12 ezer volt. Ezen felül még volt még a pelus, popsitörlő, stb. Akkoriban kiszámoltuk,hogy durván 50 ezeret költöttünk csak rá egy hónapban. Szerencsére félretenni, még így is tudtunk.
Most a Kicsire is ugyanennyi megy el kb. annyi volt pluszban, hogy ő hasfájós lett és kb. az első hónapban 18-20 ezret költöttünk tápszerekre, cseppekre stb. Pelusban és Pampers-re esküszöm. Nem flancból, a Naggyal anno többet próbáltunk, de ez vált be a legjobban.
Mi volt annyira haszontalan a valaszomban kedves lepontozó? Mondjad,.hallgatom. A kérdező minden kérdésére válaszoltam. Mi nem volt.hasznos?
11#es voltam
Külföldön élünk, szóval az alábbi számokat úgy nézd majd, de azért hátha segít ez is valamit.
Havi nettó bevétel kb 2 millió Ft körül.
Hitel+rezsi 700 ezer (egy kb 160 millió Ft-os házra fizetjük). Saját hitelmentes autó van, de fogalmam sincs mennyibe kerül havonta. Kaja legyen mondjuk max 150 ezer max. Legyen még minden más kiadás havonta plusz 100 ezer. Babát még nem tudjuk havi szinten mennyi lesz, pár hét mulva szülök.
Olyan 1 millió körül tehetünk félre havonta most hogy hitelünk van, elötte nyilván jóval többet. A házat pár hónapja vettük, így jelen pillanatban kb csak olyan 5-6 millió ft megtakarításunk lehet.
Én most így jelenleg biztonságban érzem magam, még a jelentős hitel mellett is.
off:
orulet, hogy mennyibe kerulnek kulfoldon az ingatlanok..mi itt falun néztunk egy kis házat, amit fel kéne ujitani 120 millio ft-nak felel meg..amik már 4 szobásak esetleg van hozzá egy medence is (ami itt aztan nem a luxus kategoriához tartozik, már 1-1.5 millio euro korul vannak- 300-450 millio ft)
hitelt én nem merek itt felvenni, még ugysem, hogyha a pesti lakásokat -bedobjuk az alapba, h hitelt tudjunk felvenni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!