Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Dédanyáink mitől voltak olyan...

Dédanyáink mitől voltak olyan kemények, és mi miért nem vagyunk azok?

Figyelt kérdés
A "mi" alatt magamat értem, és azt, aki velem együtt érez, hasonlóan él. Dédim közel tíz gyereket nevelt fel, földet művelt közben és ellátta a teljesen természetes háztartást. Én két 3 év alatti gyerekkel alig bírok itthon, emeleten, full gépesített háztartásban. Egyikünknek sem volt külső segítsége. Két generáció telt el, és gyengék lettünk? Miért nem vagyok olyan erős, mint dédanyám volt? Hol rontom el?
2016. jan. 7. 09:17
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
(Sajnos már nem tudok tőle tanácsot kérni, de sokat gondolok rá, vajon mit mondana.)
2016. jan. 7. 09:18
 2/22 anonim ***** válasza:
67%
Pont a gépesítés a és a modernizáció, kényelem miatt lettünk ilyenek. Dédszüleinknek, de még nagyszüleinknek sem volt tévé, internet, autó, mobil, automata mosógép, mosogatógép, full extrás tűzhely, és még sorolhatnám. Mi kényelmesek vagyunk. Viszont szerintem sokkal nagyobb stressz ér minket pl. munkahelyen, mint őket, ugyanakkor állandóan rohanunk, rendszertelenül étkezünk és ezt a szervezetünk is megérzi. Régen nem volt gyorsétterem, gyorskaja, a megtermelt, tartott zöldségekből, gyümölcsökből, állatokból főztek, városban a boltban frissebb, jobb áruk voltak, akik ott vették. Hirtelen ezekre gondoltam.
2016. jan. 7. 09:22
 3/22 A kérdező kommentje:
Akkor vajon számukra természetes volt, hogy egész héten minden áldott nap kemény fizikai munkát végeznek, és nem vágytak olyan jellegű kikapcsolódásra, mint mi? Szinte erős vágyat érzek, hogy elmenjek egyszer moziba, színházba, vagy beüljek egy kávéra barátokkal, de extrém ritkán tudom megoldani. Még a gyors zuhany is elszomorít, hiszen korábban imádtam a kádfürdőt. De erre most tényleg nincs idő. Leélte úgy az életét dédim, hogy soha nem lazított?
2016. jan. 7. 09:25
 4/22 anonim ***** válasza:
61%

"Egyikünknek sem volt külső segítsége"

Ezzel azért nem értek egyet, mert régen több generáció élt együtt, így volt segítsége dédanyádnak.

2016. jan. 7. 09:29
 5/22 anonim ***** válasza:
75%

tudja a fene hogy eltek. fizikai munkat nyilvan tobbet vegeztek, de kevesebbet stresszeltek? boldogabbak voltak?

nemtom.

szerintem az ember mindig alkalmazkodik az ot korulvevo vilaghoz. Ha te szulettel volna abba a korba, akkor ugyanazt csinaltad volna mint a dedid, ennyi.

2016. jan. 7. 09:38
 6/22 anonim ***** válasza:
92%
Dédid kicsapta a 10 gyereket az udvarba, nem is csinált velük semmit, amíg meg nem éheztek, akkor is nagy eséllyel a nagyobbak látták el a kisebbeket. Ő kiment kapálni és nem volt ideje problémákon rugózni. Te meg mindenféle fejlesztéssel, pszichológiával, szocializációval feoglalkozol, milliószor több időt és energiát fordítasz a gyermekeidre, mint ő. Te ettől fáradsz el, ő a kapálástól fáradt el.
2016. jan. 7. 09:41
 7/22 anonim ***** válasza:
78%

Nem tudom, hogy a te dédiddel mi a helyzet, de az én dédim és a nagyim nem voltak olyan "szuperanyák", mint ahogy az "utókor" elképzeli a régi "szép" időket.

A dédimet ugyan személyesen nem ismertem, de a nagyim róla is sokat mesélt. Nehéz volt az életük az tény. Sok betegség, rosszabb orvosi ellátottság, nuku csed, gyed, gyes, de azért náluk ott volt a család, sőt ahogy nagyim mesélte, a szomszédok is besegítettek egymásnak.

Nagyimnak ott volt az anyukája és az anyósa is segítségnek.

Anyukámnak pedig a húga naponta ment a szennyes pelenkákért, amit az anyukája főzött, vasalt ki és a húga vitte másnap a tisztát. Így vészelte át az első 3 hónapot.

Nekem meg családi segítség helyett az automata mosógép jutott.

2016. jan. 7. 09:47
 8/22 anonim ***** válasza:
87%
Teljesen más rutinjuk volt, mint ma nekünk. A nagy gyerekek vigyáztak a kicsikre, nem volt ennyi stressz, nem volt ilyen rohanás, és senki nem szólta meg őket, ha a gyerek nem bio babapapit eszik. Lehet, hogy nem mosógéppel mostak, de nem is volt ennyi ruhájuk. Nem volt autójuk, de nem is kellett minden nap ide-oda rohangálniuk. Nem kellett 6 félét főzni, mert azt ették, ami eléjük került. Ami pedig a legfontosabb, a gyerekeknek nem volt úgy kinyalva a feneke, mint most. Kicsi koruktól besegítettek a háztartásba, amit tudtak, nem a tévé elől nyafogtak a következő csokiért.
2016. jan. 7. 09:49
 9/22 anonim ***** válasza:
78%
Azért nekik is volt szórakozás:) Bálok, szüret, összejártak a komák, sógorok, férfiak, nők.
2016. jan. 7. 09:50
 10/22 anonim ***** válasza:
65%

Nem volt más választása.

Plusz a gyereknevelés is más volt. Ők lehet abba bolondulnának bele, ha két gyerekkel kell leülni tanulni naponta.

Plusz ők nem dolgoztak. Otthon voltak.

Ma elég sok anya dolgozik, akár több szakban, heti hat napot, túlórázik, dolgozik otthonról is, stb.

Nem biztos, hogy ma kevesebett dolgozunk, ráadásul nem is otthon, ahol szemmel tartjuk a gyereket.

2016. jan. 7. 10:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!