Rálehet valahogyan vezetni az egybe olvasásra vagy majd egyszer csak elkezdi?

Direktben nem. Viszont nagyon jó módszer a szólánc betűs és szótagos formája is. Pedagógusok a szüleim, velem ezt játszották, főleg hosszabb autóutakon. Nem tanítottak olvasni, de ha kérdeztem, hogy az milyen betű, elmondták.
Aztán hirtelen, 4 évesen elkezdtem folyékonyan olvasni. A pontos mechanizmust ők se tudják, mert úgy derült ki, hogy egy könyvvel ültem gyanús csendben. Rákérdeztek, hogy mit csinálok. Mondtam, hogy olvasok. Aha, persze, akkor olvass fel valamit. És folyékonyan felolvastam, ők meg csak pislogtak.
A sima szólánc az az alma-autó-olvas-seb-barlang típusú.
A szótagos pedig csemPE-PEti-TIgris-RISka, stb. Fontos, hogy a szavakat szótagolva ejtsétek, így játékos formában tanulja meg a szótagolást. Olvasásnál magától be fog épülni ez a készség.
Előnye, hogy semmi nem kell hozzá, bárhol lehet játszani és elég jól leköti a gyereket unalmasabb helyzetekben is (orvosi váró, autóút, hivatali ügyintézés).

és az sem véltlen, hogy 6 éves korra van téve az iskola első éve, erről már volt szó a gyk-n, nagyon szépen leírták, sajnálom hogy nem tudom idézni, de az is agyi, ill idegrendszeri fejlődést követ, ahogy az iskolai tanítás tematikája is.
mindennek megvan az ideje, hogy mit mikor szabad, lehet bevezetni és hogyan.

Én azt az elvet követtem/követem, hogy a gyerek minden kérdésére válaszolok, de nem tanítom az iskolán kívül.
Már iskolás két gyerekem, és a módszereket sem akarom összezavarni, ezért próbálom arra mozdítani, hogy ahogy a tanító néni magyarázza, úgy csinálja.
az olvasás meg egy érzékeny pont, nem az a fontos, hogy mikor kezdi, hanem hogy szeresse.
Inkább érdekes könyveket vegyél neki, olvassatok sokat együtt (olvass fel neki), és akkor vagy összeáll iskolás kor előtt magától, vagy nem. Én nem siettetném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!