Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Önbazalomnövelő ötletek?

Önbazalomnövelő ötletek?

Figyelt kérdés
10 éves lányomnak nincs sok önbazalma. Barmit csinál, úgy gondolja, hogy az rossz, használhatatlan... mivel tudnék segìteni neki? Hogy mutassak rá a különleges képességeire? Minden hasonlókorú gyereknek kevés önbizalma van, keresi a helyét, vagy csak az én gyerekem ilyen?

2015. nov. 14. 21:27
 1/4 anonim ***** válasza:

Amiben jó, azt csináljátok gyakran, dicsérd sokat, próbáld elérni, hogy ha valami nem sikerül, az nem az ő kudarca.

Tudnál esetleg példát írni, hogy miben nyilvánul meg? Mi az, amiben te tehetségesnek gondolod és hol jön elő az, hogy ő rossz?

2015. nov. 14. 21:46
 2/4 anonim ***** válasza:

Sztem vannak, akiknek alapbol az önbizalomhiany fele hajlo a jelleme, es nagyon fontosak az elsö eletevek hatasai. Elsö 7 ev, ezen belül meg fontosabb az elsö 3.

Sztem nemcsak a szülö hatasa, pl. ovodaban egy-egy nevelö, ill. nagyszülö is meghatarozo lehet...

Kb 2/3 dicseret kellene hogy legyen az 1/3 kritikaval szemben, ezt igyekszem betartani a gyerekeimnel. Fontos, h a dicseretnek valoban legyen alapja, es ne azt dicserjük, hogy nez ki, milyen, vagy a rajz...stb milyen, hanem a "hogyan" csinalta, a belefektetett idöt, figyelmet...stb.

Emellett az en (valamivel kisebb) lanyomnak is gyakran mondom, h "minden rendben van veled". Mert nem ezt hallja iskolaban, ovodaban plane nem ezt hallotta sajnos, rokonok sajnos meg kevesebbre kepesek, de ferjemtöl sem mindig. Neha ugyanazt, amit a ferjem mondott neki, elmondom mas szavakkal, amiböl az derül ki, h "a viselkedes nem okes, de veled minden rendben van"...

Ha a lanyodnak a kezügyessegevel vannak a problemai, sztem föleg a kezügyessegi dolgait kene dicserni. Felhivni a figyelmet olyasmikre, amire nem is gondol, h ez is valami, h ebben milyen ügyes. Pl. "minden msosogatasod utan eddig minden tanyer epsegben maradt, milyen ügyesen csinalod" (ha esetleg Te ennyi idösen mar összetörtel vmit, hozzateheted). A kisgyerek jatekait ha összeszedi: "milyen gyorsan szedted össze, fürge a mozgasod", vagy takaritas utan "milyen aprolekosan összetakaritottal"...stb. Lenyeges, h öszinten mond, ha valoban ugy gondolod. Tehat azokat a dologokat kell kiszürni es megfigyelni, amire vonatkozik az önbizalomhianya. (Vagyis en igy törekszem, de nem tudom, mennyire sikeresen, mert neha mintha nem is hallana meg, annyira az apa a fontos neki mindenben...)

2015. nov. 14. 21:52
 3/4 anonim ***** válasza:

Amit ír a kettes, azzal egyetértek és különösen van egy rész, amit ír és nagyon sokan mellényúlnak vele. Hogy amikor valaki megdorgálja, akkor ne őt, hanem a viselkedését.

Pl. férjem egy időben azt mondta a kisfiunknak, hogy de buta vagy, mert ezt vagy azt csináltad. Neki is mondtam, hogy nem így kéne, hanem hogy butaság ezt vagy azt csinálni és egy okos kisfiú nem tesz ilyet. Te ugye okosan viselkedsz. Erre persze jön a heves bólogatás, akkor ne csinálj többet ilyet.

2015. nov. 14. 21:58
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom őket.
2015. nov. 14. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!