Mit gondoltok egy olyan anyáról, aki megengedi a 16 éves lányának, hogy minden este együtt aludjon a barátjával? Csak szerintem felelőtlen?
Figyu Harry Potter, az a szomorú hírem számodra, hogy te még mindig kamasz vagy. Tele van lázadással, a szüleid felé indulatokkal...ezen nem ártana lassan túllendülni, mert te sem az életfeladatoddal foglalkozol, ha ez köti le az energiádat.
Teljesen fölsleges túlfilozofálni azt a tényt, hogy egy kiskorúnak nem a barátjánál kell laknia, nem ott van a helye a mi kultúránkban. Mert a kultúrális közeg is nagyon fontos. Lehet, hogy egyes afrikai népek 14 évesen (sőt, már gyerkként is) férjhez adják a lányaikat, ez teljesen más!
Egy serdülőkorú lánynak ott a helye a szüleinél. Ez nem azt jelenti, hogy nem szexelhet a barátjával. Bár erre is a 16 év az alsó korhatár véleményem szerint. A törvény szerint 14 éven alulival, ha egy nagykorú nemi életet él, az megrontás! Te is érzed, hogy itt azért elég szűkek a határok. Mindennek megvan a helye és az ideje! Akkor is, ha ez neked nem tetszik és emlékeztet a kamasz kori rosszul megélt dolgaidra.
Az, hogy a nagymamád mit mondott és ez neked nem tetszett, magánügy. Lehet, hogy nem ártana erről is elgondolkodni. Nekem sem tetszett sok minden akkor, amikor 16 voltam. Utólag belátva 20 év távlatából sok mindenben igazuk volt. Kicsit rosszul tálalták, de a lényegen ez nem változtatott.
08:00-os válaszoló!
A "jó öreg" támadjuk a másik fél személyét eszköz. Normális esetben nem foglalkoznék vele, de mivel jókat lehet rajta mulatni, egye fene, a postás is kétszer csenget, belemegyek a játékba:
"te még mindig kamasz vagy."
-->Na ja, megőriztem valamit a kamasz mivoltomból, hiszen ha egy besavanyodott felnőtt lennék, barátnőm sem lenne, mert ők azokat szeretik, akik tudják őket szórakoztatni. Másrészt azonban tudok nagyon is "felnőttes" lenni, például akkor, amikor a családi vállalkozásban részt vettem. Ott megkövetelik a komolyságot, de ez igaz más melóra is, amikor mást csináltam.
"Tele van lázadással,"
-->Lázadás éppenséggel nincs bennem, hiszen azon kívül, hogy megfogalmazom a véleményemet semmi egyebet nem teszek. Nem tüntetek, és nem ordibálok. Bár az tény és való, hogy a hülyeséget nem bírom, és felszólalok ellene, és ezzel egy lehetséges alternatívát nyújtok. A hallgató ezután maga dönt, hogy elveti, vagy elfogadja-e amit én mondok.
"szüleid felé indulatokkal..."
-->Szó sincs róla, ezt csak te olvasod ki az írásaimból, védekezésképpen. Csupán arról van szó, elég sok csajt megismertem az eddigi kalandjaim során, és így tudom, hogy vannak rossz szülők, akiknek a keze
erősen benne van abban, hogy a lányuk olyan lett, amilyen.
Mindezek alapján érdemes fontolóra venni azt az ősi mondást, hogy "mindenki magából indul ki", amikor a másikat minősíti. Vajon az általad elmondott "érvek" milyen mértékben vannak jelen a Te életedben?
Állításod szerint felesleges túlfilozofálni... Na ja, te csak hidd el, amit mondunk, ne gondolkodj, ez a legegyszerűbb. Hogy erősítsd az igazadat, hangoztatod a "kiskorú" kifejezést, bár bevallom, ebben megfogtál, nem vagyok otthon ezekben a szakkifejezéseknek a használatával a korunkban. Én arra emlékszem, hogy amikor betöltöttem a 14. életévemet "fiatalkorúvá" váltam, azelőtt - tehát 13 évesen - "kiskorú" voltam, és 18 évesen lettem "felnőttkorú". De mint mondtam, ebben nem vagyok otthon. Persze világos, hogy a "kiskorú" fogalom nálad egy pejoratív jelző, miszerint ő csak egy gyerek, és nem tud gondolkodni, mert nem hiszel abban, hogy egy tizenévesnek időnként több esze lehet, mint egy felnőttnek.
"Mert a kultúrális közeg is nagyon fontos. Lehet, hogy egyes afrikai népek 14 évesen (sőt, már gyerkként is) férjhez adják a lányaikat, ez teljesen más!"
-->Az afrikai törzsek, akiket említettél, ugyanazt a hibát követik el, mint itt, csak éppen a fordítottját. Míg nálunk nem tartják elég érettnek a lányokat a szexhez, ott már túl korán érettnek tartják, hibásan. Korábban már kifejtettem, hogy NEM támogatom a 14 évesek szexuális életét. Viszont itthon egy anyukának lényegében egy baja van, amit hallgatólagosan mégis hangoztad: Nem tudja elviselni a gondolatot, hogy a 16-17 éves lányát kefélik a másik szobában.
"Egy serdülőkorú lánynak ott a helye a szüleinél."
-->Racionális indokot tudsz erre hozni, vagy csak az általános elfogadottság az egyetlen magyarázatod? Én például 18 éves korom óta önálló vagyok, és a szüleim nélkül élek. Igaz, ez két évvel több, mint a 16, és fiú vagyok, de az aggódó szülők szemében ez is eléggé fiatal kor lehet még az önállóságoz, nem?
"A törvény szerint 14 éven alulival, ha egy nagykorú nemi életet él, az megrontás!"
-->Ez igaz, de van itt még más is:
A táblázat szerint ha egy 12 éves lefekszik egy 17 évessel, az sem büntetendő. Erről mi a véleményed? :D
"Akkor is, ha ez neked nem tetszik és emlékeztet a kamasz kori rosszul megélt dolgaidra."
-->Már megint én. Úgy csinálsz, mintha ismernél, pedig semmit sem tudsz rólam. Miért jelentesz ki rólam dolgokat akkor?
"Az, hogy a nagymamád mit mondott és ez neked nem tetszett, magánügy. Lehet, hogy nem ártana erről is elgondolkodni."
-->Nagymamámmal bizonyára jól kijönnél, vele aztán kitárgyalhatnád, hogy milyen "romlott a mai világ".
"Nekem sem tetszett sok minden akkor, amikor 16 voltam. Utólag belátva 20 év távlatából sok mindenben igazuk volt. Kicsit rosszul tálalták, de a lényegen ez nem változtatott."
-->De az, hogy te elkövettél olyan dolgokat, az teljesen egyéni vélemény. A mi köreinkben teljesen máshogy működtek a dolgok, és egyikünk sem lett "kiégett", mi csak az ellentábor elfogultságát, és tudatlanságát tükrözi. Így van, a szexnek megvan a helye, és ideje, ebben viszont igazat adok neked. Mint mondtam, a 14 évesek és az alattiak "szexuális életét" nem támogatom, bár az ő életük azt csinálnak, amit akarnak, én csak egy véleményt mondok el. De egy 16 - értelmes - embernek engedtessék már meg, hogy maga döntse el, hogy mit akar, és mit nem. Ha hülyére nevelik, aki a szülei nélkül dönteni sem tud, az életben egy elveszett, buta ember lesz, hiszen nem tanulta meg az önállósodás alapjait.
én ennyi idősen minden este együtt aludtam a barátommal. albérletben laktam gimis koromban.
jelentem normális felnőtt lett belőlem, saját gyerekem van, férjem, dolgozom.
miért felelőtlenség? ha szexelni akarnak és nem engedik az együttalvást, akkor megoldják napközben...
Harry potter, ki beszél itt nem gondolkodásról?! (rajtad kívül) Az a gond, hogy nem tudsz szabadon megdugni 16 éves csajokat, mi? Mert egy lány élménye, érzelmi világa teljesen más, mint egy pasié. Nem ragoznám tovább a dolgot, mert félremagyarázod és értetlenkedsz.
Majd a saját lányodat oda és ahhoz engeded akihez. Nem lennék a lányod helyében...
"De egy 16 - értelmes - embernek engedtessék már meg, hogy maga döntse el, hogy mit akar, és mit nem. "
A 16 éves még KISKORÚ! Korlátozottan döntésképes! Idézek neked a polgári törvénykönyvből, ami a házasságra vonatkozik: Nem házasodhatnak:
"a fejletlen koruak, vagyis a 18 évnél fiatalabb férfiak s a 16 évnél fiatalabb nők; 3. a kiskoruak, azoknak beleegyezése nélkül, akiknek beleegyezése a törvény értelmében szükséges; szükséges pedig a törvényes képviselőnek, és 20 éven aluli kiskoruaknál a szülőnek és pedig az atyának, ha atya nincs vagy a gyermek törvénytelen, az anyának beleegyezése; a megtagadott beleegyezést a gyámhatóság beleegyezése pótolja;
Read more: [link]
Szóval te legyél az, aki egy picit gondolkodik, oké? Azért ilyen a törvény, mert egy kiskorú még nem érett a házasságra, együttélésre! A peremcsaládok gyerekei azok, ahol ez gyakoribb, mert szerencsétlenek menekülnek otthonról. Én lezárom ezt a vitát, elmondtam, amit akartam.
Harry Potternek komoly pszichés problémái vannak.
Ne bántsuk. Éppen elég rossz lehet neki enélkül is.
Na, kivételesen most kezdjük a végéről.
"Harry Potternek komoly pszichés problémái vannak.
Ne bántsuk. Éppen elég rossz lehet neki enélkül is."
-->Mesélj, mit éreztél akkor, amikor leírtad ezeket a szavakat? Egyáltalán kitől tanultad azt, hogy egy ilyen megjegyzésnek helye van egy beszélgetésben? A személyeskedés általában a primitív csoportokban elfogadott, mert amikor valakivel nem értünk egyet, akkor sokkal egyszerűbb a személyét támadni, - pl ilyen ócska hazugsággal, amit mondtál rám - mint normális érvet felhozni. Tehát végül is, hogy követted ezt a fajta "megoldást", most jobban érzed magad? Ha igen, akkor biztos vagy benne, hogy az, amivel vádolsz nem éppen a te problémáid közé tartozik? [vagy esetleg ezt egy másik válaszoló írta? xD]
"Harry potter, ki beszél itt nem gondolkodásról?! (rajtad kívül)"
-->Véleményem szerint hallgatólagosan te. Amit eddig te felhoztál egy erős konzervatív szülői nézet, az pedig nonszesz.
"Az a gond, hogy nem tudsz szabadon megdugni 16 éves csajokat, mi?"
-->16 éves csajokat legelőször 15 évesen volt lehetőségem dugni, amikor bekerültem a középiskolába. De nem csak nekem, hanem osztálytársaimnak is. Az egyik például járt is egy 10. osztályossal, aki bejárt hozzánk az tanterembe. Ha most gondolkodol, akkor ebből kitalálhatod, hogy kamaszkoromban a 16 évesekkel való kapcsolatból kijuthatott nekem elegendő, amennyire én akartam. Most, évekkel később nem 16 éves csajokat dugok. A barátnőm jelenleg a huszonéves korosztályból való. Véleményem tehát ettől teljesen független.
"Mert egy lány élménye, érzelmi világa teljesen más, mint egy pasié."
-->Nem szükséges erről kioktatnod. A nők érzelemvilágát volt lehetőségem magam is kitapasztalni.
"Nem ragoznám tovább a dolgot, mert félremagyarázod és értetlenkedsz."
-->Tényleg? Nocsak. Akkor vegyük át újra az érintett témaköröket.
"Majd a saját lányodat oda és ahhoz engeded akihez. Nem lennék a lányod helyében..."
-->Azt elhiszem, hiszen aki a lányom helyében lenne, annak bizony meg kellene tanulni fontos döntéseket hozni, a dolgokat átlátni, és mögéjük nézni. Mérlegelni a helyzetet, és bölcs döntést hozni. Ez nem mindenkinek esik ínyére, hiszen egyszerűbb nem gondolkodni, hanem bebújni anyuci szoknyája alá, és ráhagyni, hogy ő döntsön helyette, hiszen a szülő ebben biztosan jobban látja a dolgokat, hiszen "ő már csak tudja".
"A 16 éves még KISKORÚ! Korlátozottan döntésképes! Idézek neked a polgári törvénykönyvből, ami a házasságra vonatkozik: Nem házasodhatnak"
-->Nem hogy 16 évesen, de még 18 évesen is esztelenségnek tartom a házasságot. A házasság senkit sem érdekel, csak a túlzottan romantikus és vallásos embereket. Én 16 évesen nem is foglalkoztam ilyen hülyeséggel, hogy házasodhatok-e vagy sem. Ami viszont akkor is jogomban állt, hogy annyit csajozzak, ott és akkor, amikor én szeretnék, és a szüleim nem szóltak bele. Erre a mai fiataloknak szintén lehetőségük van, sőt ennél többre is (ha szeretnék), lásd a beleegyezési törvényeket. A házasság miatt meg senki nem fog sírva fakadni, mert senkit se érdekel. Ez a törvény tehát csak egy szűk réteget érint.
"Azért ilyen a törvény, mert egy kiskorú még nem érett a házasságra, együttélésre"
-->Az ironikus ebben az, hogy a te törvényértelmezésed szerint 16 évesen még nem érett valaki a házasságra, ezért kell ez a szabály. Oké, tegyük fel, hogy így van. Akkor azt hogy magyarázod, hogy - szintén a törvény értelmében - egy 12 éves gyerek bizonyos feltételek mellett élhet szexuális életet? Itt is az érettség dominál? Mert akkor a törvény értelmezéséből azt kell levezetni, hogy egy 12 éves gyerek érett a szexre, ezzel ellentétben egy 16 éves fiatal a házasságra nem. Ez így ahogy van paradoxon. Hogy is van ez akkor? (egyébként meg az együttélésről hol esik szó a törvényben? Az nem csak a házasságra vonatkozik?)
"A peremcsaládok gyerekei azok, ahol ez gyakoribb, mert szerencsétlenek menekülnek otthonról. Én lezárom ezt a vitát, elmondtam, amit akartam."
-->Ha nincs elegendő tartása, akkor nem tud menekülni otthonról. Ahhoz, hogy valaki meneküljön, kell egyfajta önállóság. Bár maradtak még elvarratlan szálak, de talán igazad van. Ezt a vitát itt jobb lezárni.
Köszönöm a beszélgetést.
De egy 16 - értelmes - embernek engedtessék már meg, hogy maga döntse el, hogy mit akar, és mit nem. "
Akkor ezzel a logikával, a szülő idősebb, tehát ő hatványozottan döntesse el mit enged és mit nem igaz? Tehát jó, legyen egyenjogúság a szülők és a kamaszok között, de akkor a kamasz 14 éves korától mehet dolgozni, hogy megkeresse a bulira, telefonra, márkás ruhákra valót. Valamint suli és tanulás után, ha épp nem diákmunkázik, álljon be rendbetenni a házat egy zokszó nélkül. És hétvégén se aludjon 7nél tovább, mert el kell kezdeni főzni a hétvégi ebédet. Ugyanis a felnőttek ezeket is csinálják munka után... Hisz egyenjogúságot akartok nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!