Mit gondoltok egy olyan anyáról, aki megengedi a 16 éves lányának, hogy minden este együtt aludjon a barátjával? Csak szerintem felelőtlen?
Pontosan így. Elvárások vannak, mindenki rettentő felnőttnek érzi magát, amíg ez neki kedvez, de ha nem, akkor mennek át gyerekbe és hárítanak, követelőznek még 20 körül is.
#20: Mikor régen?
Már az ük szüleink sem házasodtak 14 évesen.
16 évesen bemutatták őket a bálban a fiatalembereknek, pár év udvarlás, jegyesség, szex nuku, csak házasság után. Szó nem lehetett együtt alvásról.
Na persze ez is régen volt, de nem annyira, mint amit te éppen kiragadtál példaként.
Persze, hogy korán szexeltek, hiszen eleve sokkal rövidebb volt az életük.
Kérdem én #20, 26 évesen miért nincs már egy rakat pudréd? Ja, mert mégsem a középkorban élünk mi?
Igen kedves 20-as válaszoló. FÉRJHEZ adták őket, ami egy komoly felelősséggel járó intézmény! Ez igencsak nem
egyenlő az "együtt alszom a barátommal" dologgal!
Nem attól lesz felelős felnőtt egy 16 éves, ha esténként a fiújánál alszik. Akit majd lecserél 2 hónap múlva, aztán majd a következőt is és így tovább. Jön a kiégés. Mert nem a nem kívánt terhesség a fő gond. Az ellen lehet védekezeni. A kiégés a gond és az, hogy nem az életkorának megfelelő feladatokat végez és koncentrál.
"Már az ük szüleink sem házasodtak 14 évesen."
-->Az ük szülők ha jól számolom, az 1800-as évek, ugye? Valóban nem tudok arról, hogy pontosan 14 évesen akkor férjhez mentek volna, de az bizonyos, hogy létező jelenség volt, hogy egy lányt 15 évesen elígértek, 16 évesen pedig férjhez is ment. (Azért az sem semmi.) Korábban egyébként a középkorban valóban nem ment ritkaságszámba, hogy egy lány 14 évesen már férjhez adtak, sőt megszokott dolog is volt. Olvastam róla, hogy akkoriban a lányok 12 évesen már nagykorúnak számítottak, ezért a korai házasság sem volt meglepő. Na persze tegyük hozzá, a nemesek körében itt bizonyos esetekben nyilvánvaló, hogy szerelemről szó sem volt, hanem érdekházasság volt a levegőben, na de házasság volt az akkor is.
"16 évesen bemutatták őket a bálban a fiatalembereknek, pár év udvarlás, jegyesség, szex nuku, csak házasság után. Szó nem lehetett együtt alvásról."
-->A fentiek függvényében nem igen helytálló, amit mondasz az életkorral kapcsolatban. A szexről meg csak annyit, hogy nem azért szexeltek házasság után, mert az olyan illedelmes dolog volt. Egyszerű vallási okok voltak a háttérben, na meg nyilván a fogamzásgátlás hiánya, ami vagy nem volt akkor, vagy gyerekcipőben járt. Európában különben a kereszténység honosodott meg, amely tiltja a házasság előtti szexuális életet. A középkorban nagyon komolyan vették a vallást, és ez bizonyos értelemben még az újkorban is jellemző volt, bár az ateizmus előretörésével jelentősen csökkenhetett ez a vallási hagyomány. Akárhogy is, ha még az emberek házasság után szexeltek, akkor sem voltak tömegesen 18 év feletti szüzek, mivel az emberek akkor jelentősen hamarabb házasodtak, amint fentebb írtam. Házasságban meg ugye magától adódóan van szex.
"Na persze ez is régen volt, de nem annyira, mint amit te éppen kiragadtál példaként."
-->Attól, hogy valami régen volt, még nem féltétlenül veszti érvényét. Ma a 16 éves lányokat egyes szülők gyereknek tekintik, régen pedig felnőttnek tekintették egyetemesen. Ennyi a különbség. Az embereket a társadalmi szokások irányítják, tulajdonképpen nincs is egyéni véleményük. Ha például az ókoriban élnénk, akkor sok mindenről másképp gondolkodnánk, és senkinek sem lenne feltűnő. Ha a társadalmi viszonyok változnak majd 200 év múlva a férfiak és a nők kapcsolatát illetően, mondjuk általánosan elfogadott lesz, hogy egy 20 éves nő egy 60 éves férfihoz megy feleségül, akkor az emberek úgy fognak élni, és a mostani felfogást és fanyalgókat tekintik majd régimódinak.
"Persze, hogy korán szexeltek, hiszen eleve sokkal rövidebb volt az életük."
-->A szexualitásnak semmi köze nincs az életkorhoz, mentalitás kérdése. Élhet valaki akármeddig, ha egyszerűen nem érett rá.
"Kérdem én #20, 26 évesen miért nincs már egy rakat pudréd? Ja, mert mégsem a középkorban élünk mi?"
-->Először is, nem "pudré", hanem gyermek. A roma kifejezéseket tartsd meg magadnak. Azért nincs gyerekem, mert nem akarok (még), majd ráér vagy 15 év múlva. De ha valamelyik barátnőm teherbe esett volna, tőlem, akkor vállaltam volna a felelősséget magamhoz és lehetőségeimhez képest. A középkorral ellentétben azonban ma már az a helyzet, hogy remek védekezési módszereink vannak, így nincs szükség arra, hogy "házasság után szexeljünk", és a vallásokat sem veszik annyian komolyan.
Azt akarnám ezzel mondani, hogy a tinédzserek szexeljenek össze-vissza? Távol legyen tőlem. Egy mai tinédzser átlagosan buta (köszönhető a csodás szülői nevelésnek, illetve a médiának), egy részük testileg is éretlen (talán az egészségtelen életmód miatt is) Nem támogatom a korai szexet, 16 év alatt. De ha egy 16 éves lány megfelelő testi és szellemi érettséggel rendelkezik, nem lehet elítélni, ha nemi életet él.
Én elég sokat mozgok vallásos közegben és látom, hogy a nagyon szigorú konzervatív nevelés mennyire vissza tud ütni, mert a legvallásosabb családokból kerültek ki a hagy ne mondjam ki leginkább hogyan viselkedő ismerőseim, akik nem csak a párkapcsolatokat, de saját magukat sem tisztelik.
Azzal sincs semmi baj, hogy fogni kell még a tinik kezét, meg nem hagyni, hogy hülyeséget csináljanak, az teljesen jogos érv, hogy a tanulás az első, és nem találkozhatnak, ha romlanak a lány jegyei, de a kérdezőnek egyértelműen nem ezzel van a baja, hanem egyszerűen azzal, hogy egy 16 éves lány már nemi életet él. Ami szintúgy valahol érthető, mert én is biztos azt akarom majd, hogy úgy 30 éves koráig rá se nézzen a fiúkra majd a gyerekem, de a gyakorlatban nem ez él, különben a szüzesség kategória nem a tini párkapcsolatok alatt lenne megtalálható. Egyszerűen az adott lányt kell nézni, mennyire érett, felelős, milyen, mennyire komoly párkapcsolatban él, mennyire normális és megbízható a párja, mióta vannak együtt, mielőtt xy anyukájára kezdenénk el köpdösni, hogy miféle felelőtlen riherongy az, aki hagyja a gyerekét minden este a párjával aludni. Egyébként saját ismeretségi példából tudok felhozni olyat, hogy nem csak lefelé húzhat valakit egy párkapcsolat, mert az unokatestvérem 14 évesen ismerte meg a férjét, az a tipikus megzabolázhatatlan extrovertált, örökmozgó, fiúbolond lány volt, akivel állandóan küzdeni kellett a szülőknek a természetéből adódóan, mert untatta az iskola és egyszerűen nem tanulta meg, ami nem érdekelte. De a férje mellett az unokatestvérem is lenyugodott, a fiú pedig jobban kinyílt és ő korrepetálta unokatestvéremet több tárgyból, gyakorlatilag végigrugdosta a gimnáziumon. Azóta is, 15 éve vannak együtt, házasok gyerekekkel, már 14 évesen megmondta unokatestvérem, hogy ez az ember lesz a férje, szerintem semmi felelőtlen nem volt abban, hogy 16 évesen náluk aludhatott a barátja...
A régi időkkel pedig felesleges példázni, régen a lányok portékák voltak, lényegében szinte semmi beleszólásuk sem volt, hogy kihez akarják hozzáadni őket a szülei. A késői házasság és az önrendelkezés a partner megválasztása felől inkább kezdődött a XIX. századi női emancipációval és lett vége a 70es évek hippi korszakával. Tudom, hogy tök fölöslegesen írom ezt, mert akinek ez szólna, az ezt nem érdekli, de semmi gond nincs azzal, ha valaki szigorúbban neveli a gyerekét, van akit kifejezetten kell is, mert annyira nem nőtt be a feje lágya, de van, akinek akkor se fog, ha már elmúlt 18, ha már van saját otthona vagy munkája. De felnőtt emberek ne ítélkezzenek már mások felett olyan dolgokról, amiről nincs is átfogóbb ismereteik, vagy más értékrend szerint élnek vallástól teljesen függetlenül. Mindenkinek szíve joga úgy nevelni a saját gyerekét, ahogy akarja (manapság már az is csoda, ha valaki egyáltalán neveli a gyerekét...), minden gyereknek mellé más a habitusa, ami az első gyereknél például működő praktika volt, az lehet a másodiknál csak olaj lesz a tűzre, stb., ezért nem lehet nem elfogultan vélekedni, ha valaki egy 2 soros kérdés alapján elítél valakit.
20:11-es:
"Igen kedves 20-as válaszoló. FÉRJHEZ adták őket, ami egy komoly felelősséggel járó intézmény! Ez igencsak nem egyenlő az "együtt alszom a barátommal" dologgal!"
-->Csakhogy a téma súlypontja jelen esetben a szexen van. Szabad-e egy 16 éves lánynak szexelni, vagy sem? A régi időkben 16 évesen nem voltak már szüzek a lányok. Miért, ha szerinted egy olyan korú csaj ma FÉRJHEZ akarna menni, az jobb lenne? A fanyalgó szülők ugyanúgy megjelennének, hogy "hujujujuj kicsi vagy még a házassághoz". A féltő szülők így is, úgy is ledegradálják gyerekké, aztán csak csodálkoznak, ha egy nap szó nélkül lelép a pacákkal.
"A kiégés a gond és az, hogy nem az életkorának megfelelő feladatokat végez és koncentrál."
-->Mintha nagymamámat hallanám. De miért kell máris a kiégésre gondolni? Tudod-e hogy miért égnek ki a fiatal lányok? Mert nincs mellettük >>normális<< szülő, aki leülne gondolkodva és szeretetteljesen átbeszélni velük a dolgokat. Csak a "hujujujuj, nem szabad, gyerek vagy" szöveget nyomatják. Persze, hogy a lányok erre dacból már csak "azért is" csinálják a fesztivált. Ismerek olyan csajokat, akik viszonylag hamar veszítették el a szüzességüket, érdekes módon egyikük sem égett ki. Csak nem azért, mert volt mellettük normális szülő? Persze erre az ellentábor már nem tud mit mondani...
Úgy illik össze, hogy sokszor tapasztalom, hogy azok esnek teherbe tiniként, ahol otthon tabu a szex, tilos beszélni róla, nem ismeri a gyerek a védekezés módszereit. Ahol a szülők beszéltek a szexualitásról, védekezésről, ott nem fordult elő terhes tini.
Volt iskolavédőnő a családban, elképesztő tudatlanságot hoznak otthonról a serdülő gyerekek.
50%.os. Te nem vagy szülő még, ezért nem tudsz relevánsan véleményt alkotnia témában. Majd ha felelősséged lesz egy emberért, akkor majd tárgyalóképes leszel.
Ráadásul szövegértési gondjaid vannak. Itt nem arról van szó, hoyg egy 16 éves szexeljen-e. (szexeljen, ha arra érett kapcsolata van). Hanem arról, hogy egy iskoláskorú lány rendszeresen ott aludjon a barátjánál távol a családjától. Ha ez szerinted rendben van, akkor veled és az értékrendeddel nagyon komoly probléma van.
Erre azt írtuk többen, hogy egy iskoláskorú lánynak nem a felnőtt párkapcsolat kialakítás legyen a célja, hanem a tanulmányai befejezése és az életének a megalapozása. Emellett a családban van a helye, mivel kiskorú.
Tartsunk már némi határokat kérlek szépen, lassan már egy 5 évest is felnőttnek kellene kezelnünk?! A felnőttség rengeteg teherrel és felelősséggel is jár, aminek el fog jönni a maga ideje szépen fokozatosan. Például egy 26 éves embertől én már elvárnék némi felelősségteljes gondolkodást és azt, hogy ne keverje a szezont a fazonnal..
A serdülőkor végére kellene egy érett párkapcsolatot kialakítani (ennek a képessége fontos), leválni a szülőkről és elindulni a szakmai karrier útján. A serdülőkor vége 18-20 év között van. Ebben a korban ez a 3-4 év még rengeteget számít.
A kiégésről meg nincsen igazad, mert igenis ott van a lehetősége. Mint ahogy annak is, hogy rengeteg rossz tapasztalatot be lehet gyűjteni mind szerelmi, mind szexuális téren. Minél fiatalabb valaki, annál kevesebb az élettapasztalata, annál kevésbé tud magára vigyázni.
Tudom, mert én is korán kezdtem és ezért borsos árat fizettem később..
"Csak nem azért, mert volt mellettük normális szülő? Persze erre az ellentábor már nem tud mit mondani..."
A szülő nem mindenható és nem lehet mindent beszélgetéssel kivédeni. Majd ha lesz gyereked rá fogsz jönni.
23:14-os válaszoló
Értem én a véleményed. Ezt írod:
"Te nem vagy szülő még, ezért nem tudsz relevánsan véleményt alkotnia témában. Majd ha felelősséged lesz egy emberért, akkor majd tárgyalóképes leszel."
-->Bizonyítsd be, hogy a szülők releváns véleményt tudnak alkotni 100%-os pontossággal, és akkor átgondolom a témát. Mert én azt látom, hogy attól, mert valaki szülő, nem tud egzakt igazságot megfogalmazni, sőt a tekintélyét kihasználva rombolhatja a gyermeke életét. Ismertem olyan embert, akinek a felesége frusztrált volt szex előtt, az anyja hatására. Az ő véleményük releváns? Na ne vicceljünk már! Ha szülő leszek is gondolkodva fogom nevelni a gyermeket, nem fog megváltozni az a véleményem.
"Ráadásul szövegértési gondjaid vannak. Itt nem arról van szó, hoyg egy 16 éves szexeljen-e. (szexeljen, ha arra érett kapcsolata van)."
-->Szó sincs szövegértelmezési problémákról. Csak tudni kellene olvasni a sorok mögött. Látom, neked nem esett le, de akkor idézem a Kérdezőt: "Ti ennyire hidegvérrel tudnátok kezelni, hogy minden este a lányotok szobájában hédereljen egy csávó!? Ha bejelentené majd,hogy terhes, mit szólnátok? Inkább 16 évesen mi, mint 30 évesen......" (09:58-as komment). A "terhesség" szócska egyértelmű utalás arra, hogy a feltett kérdés a szexuális kapcsolatra vonatkozik, így a gondolatmeneted a továbbiakban értelmetlen.
"Erre azt írtuk többen, hogy egy iskoláskorú lánynak nem a felnőtt párkapcsolat kialakítás legyen a célja, hanem a tanulmányai befejezése és az életének a megalapozása."
-->Na, ez tipikus olyan szöveg, amitől a falra másztam, már kamaszként is. Lényegében a "te dolgod a tanulás" szlogent mondod, amit minden fiatal utál. Egyébként meg pontosítalak: az embernek örök életében tanulni kell, azt sosem lehet befejezni. Nekem ezt már évekkel ezelőtt elmondta az egyik tanárom. Vagyis párkapcsolat így vagy úgy, tanulni kell. Főleg akkor, ha valaki olyan szakmában érintett, ami a tudományos fejlődés miatt mindig frissítésre szorul. Aki azt mondja, hogy "kész, befejeztem", az buta ember.
"Tartsunk már némi határokat kérlek szépen, lassan már egy 5 évest is felnőttnek kellene kezelnünk?!"
-->Nem. Viszont azt meg lehet tenni, hogy felnőttesen (értelmesen) neveljük. Azok a gyerekek, akiket állandóan a mesék világába visznek, nem fogják tudni megkülönböztetni a valóságot a racionalitástól, ezáltal hajlamosabbak lesznek a hiszékenységre is felnőtt korban. Nem azt mondom, hogy vegyük el a gyerekkorukat, (kell a rajzfilm és a többi...) de egy gyereket akkor nevelünk helyesen, ha egyenes arányban tanítjuk a gondolkodásra is. (persze az ő szintjén, játékosan.).
"A felnőttség rengeteg teherrel és felelősséggel is jár, aminek el fog jönni a maga ideje szépen fokozatosan."
-->A fiatalokat jobb korán felkészíteni a rájuk váró dolgokra. Lényegében a felvilágosultabb iskolákban is ez a mentalitás folyik. Minket például már 8.-ban készítettek arra, hogy nehogy megbukjunk a középsuliba félévkor, pedig hol volt még az akkor... Azt sem tudtuk hová fognak felvenni.
"Például egy 26 éves embertől én már elvárnék némi felelősségteljes gondolkodást és azt, hogy ne keverje a szezont a fazonnal.."
-->Nem keverek én semmit sem...
"A serdülőkor végére kellene egy érett párkapcsolatot kialakítani (ennek a képessége fontos), leválni a szülőkről és elindulni a szakmai karrier útján. A serdülőkor vége 18-20 év között van. Ebben a korban ez a 3-4 év még rengeteget számít."
-->Csak azzal nem számolsz, hogy a párkapcsolat is egy olyan dolog, amit tanulni kell. Van, akinek ösztönösen jön, mert a vérében van, de más azt sem tudja, hogy szólítson meg egy csajt. A Pickup artist tanfolyamok ezért is vannak tele olyan 20+ szüzekkel, akiknek életében nem volt még csaja, mert senki se tanította meg nekik, hogy kell ismerkedni. Ha azt hiszed, hogy olyan egyszerű "leválni a szülőkről", és elindulni a párkapcsolat felé tévedsz. (ez persze a szülők hibája). Itt most elsődlegesen a fiúk szemszögéből közelítettem meg a kérdést, de frusztrált lányok is idetartoznak.
"A kiégésről meg nincsen igazad, mert igenis ott van a lehetősége. Mint ahogy annak is, hogy rengeteg rossz tapasztalatot be lehet gyűjteni mind szerelmi, mind szexuális téren."
-->A kiégés lehetősége természetesen ott van. Viszont hogy ez kivel történik meg, az mentalitás kérdése. Egy befolyásolható, a gondolkodással köszönőviszonyban sem lévő aranyos csajsziról előre látható, hogy ki fog égni. Aki azonban tudja, hogy merről hány méter, az nem fog. Veled az a baj, hogy a naiv embereket egy kalap alá veszed azokkal, akik gondolkodnak. Vagy ha azt gondolod, hogy minden nő naiv, és ezért kiéghet, az meg merő hímsovinizmus.
"Minél fiatalabb valaki, annál kevesebb az élettapasztalata, annál kevésbé tud magára vigyázni."
-->A kevés élettapasztalat nem jelenti azt, hogy az embernek oltári nagy baromságokat kell csinálni. Vagy azért, mert valaki mondjuk 14 évesen teherbe esik az felmenthető azért, mert "kevés az élettapasztalata?". Ez a hülyeség mentegetése. Bizony akkor nagy élettapasztalat kell ahhoz, hogy valaki védekezzen. Hűha...
"Tudom, mert én is korán kezdtem és ezért borsos árat fizettem később.."
-->De ez te vagy. Nem mindenki olyan, mint te. Ezzel kellene számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!