Mit lehet tenni, ha fuldoklik?
Félrenyelt egy kekszet, már ellilult a feje, vörös volt a szeme, mire ki tudta köhögni. Combomra fektettem, és ütögettem a hátát, de szerintem semmit nem ért.
Mi lenne ilyenkor a jó megoldás?

Amíg köhög, addig áramlik a levegő. Addig csak figyelni kell. Ha se ki, se be nem megy levegő, akkor 45 fokban fejjel előre megdönteni és határozott mozdulatokkal, gyomor magasságában a hátát kell ütögetni.
Ha nem tudod, hogy pontosan hol helyezkedik el a gyomor, akkor nézz meg egy anatómiai ábrát.

Ha nem válik be a hátveregetés, akkor a Heimlich fogás talán.
Vagy ha még kicsi, akkor a lábainál fogva fejjel lefelé fordítás (durván hangzik, de hatásos lehet).
Bár nálunk mindig elég volt a hátba veregetés (eddig).
1 éves és 2 hónapos. A Heimlichhez még kicsi szerintem.
Köhögni tudott, de nagyon megijesztett. Utálom az ilyen helyzetet. Teljesen a hatása alatt vagyok még most is. Nagyon sz*r tehetetlenül nézni és sok értelmeset nem tudtam tenni, majdnem csak szemlélő voltam...

Mondom, 45 fokkal, arccal lefelé fordítani és gyomormagasságban ütni kell a hátát.
Újraélesztési tanfolyamon tanultuk (Madarászban időnként ingyenesen tartanak, de befizetni is megéri, sok cég szervez ilyet!), és sajnos élesben is ki kellett próbálni. Kijött a falat.

Szerintem a felelős gyermekvállaláshoz hozzátartozik az is, hogy minimális elsősegélynyújtási ismereteket is szerezzen a szülő. Erre a 9 hónap alatt is bőven van idő. A légzésfigyelő is akkor ér valamit igazán, ha tud a szülő csecsemőt újraéleszteni.
A kérdésre visszatérve.
CSECSEMŐKnél amíg erőteljesen köhög, addig nem kell csinálni semmit, csak figyelni. Ha erőtlenül vagy egyáltalán nem köhög vagy nincs normális légzés, akkor az alkarunkra hason fektetve, fejét lejtőztetve 5 háti ütést alkalmazunk a lapockák közé a kezünk tövével. Minden ütés után nézzük meg, hogy változott-e a helyzet. Ha az 5 háti ütés sikertelen volt, akkor megfordítjuk a másik alkarunkra, majd két ujjal mellkasi lökéseket (5x) alkalmazunk a szegycsonton a mellbimbók vonalában. Minden lökés után ellenőrizzük, van-e változás. Ezt ismételgetjük addig, amíg ki nem jön az idegen test vagy eszméletét nem veszíti. Eszméletvesztés esetén újraélesztést kell kezdeni.
GYERMEKEKnél állva, felsőtestüket kissé előredöntve 5 háti ütést alkalmazunk a lapockák közé kéztővel. Sikertelenség esetén az ún. Heimlich-fogást alkalmazzuk szintén 5x. Ehhez egyik kezünket ökölbe szorítva a szegycsont alá, a gyomra fölé helyezzük és a másik kezünket ráhelyezve befelé-felfelé irányuló lökéseket végzünk. Ezeket a manővereket ismételgetjük, míg sikerül eltávolítani az idegen testet. Ha eszméletlenné válik, akkor újraélesztést kell kezdeni.
Fontos tudni, hogy mellkasi lökések és Heimlich műfogás után szükség van röntgenvizsgálatra, mert ritkán akár sérüléseket is okozhatnak, illetve ellenőrizni kell, hogy jutott e a tüdőbe az idegen testből.
LÁBÁNÁL FOGVA FEJJEL LÓGATNI A GYERMEKEKET, KÜLÖNÖSEN A CSECSEMŐT TILOS!!!

Nem sűrűn szoktam válaszolni és ahogy látom ezután sem sűrűn fogok.
Jó látni, hogy egy diplomás mentőtiszt válaszát valaki lepontozza, míg a blődségek 100%-ban hasznosnak bizonyulnak.
32. hetes kismama, aki a munkája során látott már ezt-azt...
Kedves 5-ös,6-os válaszoló. A válasz hasznos volt, ment is rá a pacsi.
Amiért gondolom a többiek lepontoztak, az az első két sor kioktató hangneme.
Persze, Budapesten van lehetőség elmenni tanfolyamra.
Én Szegeden hetekig nyomoztam, emailt írtam mentőknek, eü intézeteknek, de még választ sem kaptam arra, hol tanulhatnék csecsemő újraélesztést.
Itt is írtam ki amúgy kérdést.
Végül védőnői szervezéssel eljutottam egy alkalmanként 3000Forintos tanfolyamra, ami annyi tudást sem adott, mint a jogsis elsősegély. Vicc kategória volt.
Látszik is, hogy cselekedni csak annyit tudtam, amit a jogosítvány megszerzése révén az elsősegély tanfolyamon tanultam.

Nekem hasznos volt a válaszod mentőtiszt, köszönöm.
A pontozással ne foglalkozz...

A kioktató hangnemért elnézést kérek, de a munkámból kifolyólag látom, hogy mennyit számít az időben nyújtott segítség. Amikor előfordul, hogy a szülő többet ártott, mint használt.
A fejjel lógatás és rázogatás egy csecsemőnél agyvérzést okozhat, talán ezért, meg a hormonok miatt is érzékenyen érint a téma.
És még fel tudnék sorolni pár szörnyű dolgot, de nem szeretek riogatni senkit.
Sajnos az egész ország Budapestre van berendezkedve, ez nagyon szomorú. Itt a kollégák ingyen, a szabadidejükből csinálják az efféle képzéseket. Kár, hogy valaki ebből üzletet remél.

Én a Magyar Gyermekmentő Alapítványnál végeztem el 33 hetes várandósan egy tanfolyamot, 100 km-ert utaztam érte. Közelebb én sem találtam, de kétségkívül megérte elmennem.
Szerintem még most is elmehetnél egy jó tanfolyamra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!