Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Lehetséges, hogy a volt...

Lehetséges, hogy a volt férjem kibújhat a gyermektartás alól, ha külföldre megy?

Figyelt kérdés
Volt férjemmel rossz a kapcsolatunk, és a nálam maradt kisgyerekünkre a bíróság viszonylag magas összegű gyermektartást állapított meg (60 ezer forint). Mivel ez neki nagyon nem tetszik, azzal fenyegetőzik, hogy külföldre megy, és nem fogja fizetni a gyermektartást. Elképzelhető ez? Ha ez tényleg bekövetkezik, a rendőrség nyomozna utána egyáltalán vagy nekem kellene? Hogy lehet ilyenkor behajtani rajta?

2015. okt. 8. 10:25
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
87%
Ez gyönyörű, és akkor inkább nem tartja a kapcsolatot a saját gyerekével, csak ne kelljen megfelelnie a tartási kötelezettségének? Csak tudnám, hogy az ilyen miért nem kötteti el az ondóvezetékét 18 éves korában.
2015. okt. 8. 11:37
 12/32 anonim ***** válasza:
96%

Kérdezőnek, 9-es vagyok:

Örülök, ha tudtam segíteni :-)

2015. okt. 8. 11:59
 13/32 anonim ***** válasza:
36%
11-es, mit károgsz a kérdező (volt) szerelméről? semmit sem tudsz, miért alakult így.
2015. okt. 8. 12:09
 14/32 anonim ***** válasza:
86%

13: 11-es nem a volt szerelmerol beszelt hanem a gyerekerol. Ket felnott ember donthet ugy hogy egyutt el, meg donthet ugy is hogy nem, vagy mar nem. Ez egy letesitheto, es felbonthato kotelek.

A szulo-gyerek kapocs viszont nem, gyerektol nem lehet elvalni.

2015. okt. 8. 12:12
 15/32 anonim ***** válasza:
100%
Külföldről is behajthato, ha az ítéletet az adott országra "honositjak " -nem tudom mi a pontos kifejezése. Lényeg az, hogy ha jol a külügyminisztériumnal kell igényelni, hogy adott országra is érvényes legyen az ítélet.
2015. okt. 8. 12:24
 16/32 anonim válasza:
84%

Fenyegetőzni meg megtenni az először is két külön dolog. Nem ismerem a körülményeket, de az sem úgy megy, hogy hopp, bepakolok két üveg ásványvizet meg két pogácsát és irány külföld.

Én tökéletesen megértem mindenki álláspontját, és hiszek abban, hogy igenis, ha akkor legény volt amikor kefélni kellett, akkor legyen legény akkor is, amikor e tettének következményét megfizettetik vele.

Viszont a magyar jogi procedúrák ebből a szempontból is borzasztó bután vannak megalkotva.

Mert nem csak az a fontos, hogy a pénz jöjjön, hanem mérlegelni kell, KÉNE azt is, hogy a fizető félre milyen hatással lesz az, ha azt mondod neki, mostantól pl. 14 éven keresztül havi 60.000-et fogsz fizetni.

Ez bornírtság.

Ezzel a bíróságok csak az ilyen esetek megszaporodását, és a viszonyok, az leváltak közti értelmes kommunikáció megromlását eredményezi.

Mint írtam, én teljesen elfogadom a gyerektartás jogosultságát, viszont nem gondolkozott e még el azon a kérdező, hogy megpróbál normális viszont kialakítani a férjjel, és azt mondani, hogy figyelj, adjál 40.000-et, és akkor én is tettem engedményeket, de azt fizesd ki petákra.

2015. okt. 8. 12:24
 17/32 anonim ***** válasza:
100%
2015. okt. 8. 12:25
 18/32 anonim ***** válasza:
81%

16!

Azért ahhoz, hogy 60e Legyen a tartasdij egy gyerekre apukanak vagy minimum 300e havi nettoval kell rendelkeznie, vagy a gyerek tartósan beteg - egyik esetben se kell a kerdezonek engedményt tennie.

Mondjuk az is igaz kérdező, hogy ha sikerülne is igényelni államilag megelolegezett tartasdijat, annak összege maximalt, ha jól emlékszem a mindenkori öregségi nyugdíj minimum Max 50%a, tehát valami 14e forint lenne....

2015. okt. 8. 12:30
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

Ha a bíróság állapította meg a gyermektartást, akkor ha elmarad egy részlet, elég beadnod a bíróságon formanyomtatvány kitöltésével a behajtására a kérelmet, ha párod nem tud fizetni, akkor az állam megelőlegezi, majd az ő dolga, hogy behajtsa rajta, szándékosság esetén büntetőeljárást indít ellene.

Btk.

Tartási kötelezettség elmulasztása

212. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, és ezzel a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Az (1) bekezdés alapján az elkövető nem büntethető, a (2) bekezdés esetén büntetése korlátlanul enyhíthető, ha kötelezettségének az elsőfokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

2015. okt. 8. 12:43
 20/32 anonim válasza:
100%

18-as, én úgy olvastam pár napja a törvény szerint az össz-tartásdíj nem haladhatja meg a jövedelem 50%-át tehát ebből nekem az következik, hogy akár 120.000 forintnyi jövedelemre is legombolhatnak tőled 60.000-et.

De pár napja volt itt egy csóka - az ő apropóján is néztem utána - aki 180.000-es fizuja mellé nyalta be a 90.000 forintos gyerektartást, mondjuk két gyerekre.

"A százalékos arányban meghatározott tartásdíj összegére vonatkozóan a Csjt. kimondja, hogy azt gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25 százalékában kell megállapítani, de a kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50 százalékát nem haladhatja meg . A kialakult bírói gyakorlat szerint azonban a tartásdíj összegét csupán általában kell gyermekenként a kötelezett átlagos jövedelmének a 15-25 százalékában megállapítani, az eset körülményei ennél alacsonyabb és magasabb mértékű gyermektartásdíj megállapítását egyaránt indokolhatják (BH 2002/233.). "

Tehát az 50% a felső korlát amúgy pedig azon belül bármennyit megszabhatnak.

De amint írtam, itt most nem csak az a lényeg, hogy az ipse 120.000-et vagy 200.000-et keres, hanem, hogy közben a gyerek milyen viszonyokat lát, és a szülők mennyire tudnak kooperálni a nevelésben ami hatékonyságát.

2015. okt. 8. 12:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!