Visszamennétek dolgozni a helyemben vagy maradnátok otthon a gyerekekkel?
Lassan 3 éve vagyok itthon, két gyermekem van: 2,5 éves és 8 hónapos. A férjem jól keres, én kapom a max gyedet, gyest, mindent,amire jogosult vagyok. Szép bevételünk van havi szinten, viszont kiadásaink is bőven vannak (hiteles lakás stb.). A tartalékainkat mostanra sajnos feléltük. Havi szinten jelentkezik kb. 30 ezer forint mínusz.
Nekem biztos, nagyon jól fizető állásom van, imádom, vjssza is várnak, bármikor kezdhetek.
A szüleim januártól tudnának minket segíteni egy fix összeggel, tehát ezt a nagyon veszteséges állapotot januárig kellene valahogy átvészelnünk, onnantól kijönnénk, csisszre, de kijönnénk. Addig viszont attól tartunk a férjemmel, hogy elkezdenénk úszni, minden hónapban lenne valami, amit nem tudnánk befizetni, nem is beszélve arról, hogy miből ruházkodnánk stb.
Viszont ott van a pici lányom, aki januárban tölti az 1-et, és menne bölcsibe. A szívem szakad meg érte. A nagyfiam is bölcsis lenne, érte nem aggódom, Ő akkor már majdnem 3 lesz, önálló nagyfiú, igazi társasági emberke.
Hogyan döntenétek a helyemben? Visszamennétek dolgozni, hogy fenntarthassátok az anyagi biztonságot, a gyerekek pedig mennének bölcsibe vagy maradnátok itthon a gyerekekkel ezzel vállalva azt, hogy hónapokig úsztok majd az árral,és utána is épphogy kijöttök.
Nem akarok senki befolyásolni, hiszen én sem tudom, melyik verziót tudnám elfogadni. A szívem azt diktálja, hogy maradjak a picim mellett, mert egy ekkora gyermeknek semmi keresnivalója nincs reggeltől délutánig a bölcsiben. Az eszem viszont azt mondja, hogy a gyerekeknek is az lesz a jó, ha anyagi biztonságban élünk, és nem egy ilyen kicsi baba járt már bölcsibe és nem lett semmi baja.
Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre. Köszönöm.
Nagyon köszönöm a segítőkész válaszokat.
Úgy látom, hogy többségben vannak azok, akik szerint egy ekkora gyermeknek nem való még az egész napos bölcsi, távollét a szülőktől, az otthontól. Tudom azt is, hogy tőlünk nyugatabbra a gyermekágy leteltével az anyának vissza kell mennie dolgozni, azok a gyermekek is felnőnek, de jóval gyermekbarátabbnak tartom az itthoni gyed-gyes rendszerét.
Nagyon afelé hajlunk, hogy maradok itthon, főleg azért, mert a férjem azzal a hírrel jött haza tegnap, hogy huszonezerrel megemelték a fizuját, így a kettőnk bevételével pont nullára jönnénk ki. Plusz januártól anyukámék segítsége, valamint megérdeklődtem a munkahelyemen, hogy mennyi szabim gyűlt össze, és mikortól vehetném ki. Jó hír: van több mint 80 nap szabim. Ha júliusban (nyáron a férjem itthon van, Ő maradna a gyerekekkel) visszamegyek, márciusban elkezdhetném kivenni a szabijaimat, akkortól már fizut kapnék. Tehát tulajdonképpen márciusig kellene kihúznunk valahogyan. És ha nem lennének veszteséges hónapjaink, talán nem is úsznánk annyira. Persze nem várt kiadások mindig vannak, de legalább alapból nem vagyunk mínuszosak.
Ezzel egy a gond: a férjem - bár megérti az érzéseimet - nagyon aggódik az anyagiak miatt, Ő azt szeretné, ha a.gyerkőcök böocsibe mennének,én meg vissza dolgozni. Úgy gondolja, hogy minél hamarabb visszamegyek, annál hamarabb elkezdhetnénk kikecmeregni a hitelspirálból.
Hűha, nagyon nehéz helyzet! De ha ránézek a kislányomra, úgy érzem, tudom, mi a dolgom. Vele maradni nyárig, nyáron a férjem itthon lesz, és jövő szeptembertől - akkor már 20 hós lesz- bölcsis lenne,a fiam pedig már ovis.
Szerintetek megéri?
Minuszba nem engednem, hoyg menjünk, inkabb visszamennek dolgozni, de az lenne a legutolso a listan, elöbb megprobalnek mast kitalalni. Igy, hogy emelkedik a fizetese, biztos van olyan dolog, amit vissza tudtok vagni a koltsegeiteknel, es akkor meg picit pluszban is lennetek.
Megertem a ferjed allaspontjat is, pont emiatt, ha tenyleg szeretnel otthonmaradni, akkor szedd össze, hogy milyen költsegekböl tudtok visszavenni legalabb abban a par honapban, ameddig nem dolgozol. Szamold ki, es mutatsd meg neki, mikröl vagy hajlando lemondani azert, hogy meg otthon tudj maradni egy fel evet legalabb.
Erdemes ehhez rögtön a honap elejen atgondolni a kiadasokat: x összeg megy hitelre, y a rezsire, z az etkezesre, plusz ami nagyon alapvetöen fontos, es kell a gyerekeknek. A ruhak vasarlasarol atmenetileg le lehet mondani, vagy beszerezni hasznaltan, ami tenyleg kell töredekaron. Sportot meg lehet otthon is oldani, benzinpenzt megsporolni, telefon es internetdijakat racionalizalni, kajavasarlasnal több napra fözni nagyobb adagot, es ha nagyon unjatok, lefagyasztani.
Egyebkent 1-1,5 eves korban a gyerekek többsege könnyebben beszokik a bölcsibe, mint 2 evesen, ettöl függetlenül en 1,5 eves koraig legalabb nem mennek vissza dolgozni, ha nem muszaj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!