Hogy lehet párhuzamosan két nyelven megtanítani beszélni egy gyereket?
Tényleg működik. Ha te magyarul mondasz neki valamit, akkor ő átmegy az apjához és az ő anyanyelvén elmondja, hogy te mit üzentél neki.
Kicsi keveredés előfordulhat, esetleg a mondatba néha a másik nyelv szava kerülhet, de az eredeti nyelv ragozásával. Pl. "Kérek dinner-t" (Itt rákerül a -t tárgyrag az angol szóra, ahogy a magyar vacsora szóra is odakerülne)
De ezek gyorsan kikopnak és ragozási hibák egynyelvűek esetében is természetesek kiskorban.
De megzavarja, ezért van az, hogy később kezdenek beszélni a kétnyelvűek a legtöbb esetben. A megzavarást viszont ne úgy értsd, hogy valami visszafordíthatatlan rossz dolog történik, egyáltalán nem erről van szó. Inkább arról, hogy kell egy kis idő, amíg összerakja a kis fejében a dolgokat, ezért kezd később beszélni, ez a feldolgozás ideje.
Tehát igen, egyszerre 2 nyelven kell hozzá beszélni.
Nálunk az volt a felállás, hogy én magyarul, a férjem portugálul beszélt a gyerekekhez. Én a férjemmel portugálul beszéltem, viszont francia nemzetiségi óvodába írattuk őket. Így mire iskolába mentek, 3 nyelvet beszéltek folyékonyan, ott még bejött az angol is, ami a 4 nyelvből a leggyengébb, de a saját szintjükön ügyesek belőle.
Egyáltalán nem zavarta össze őket, nagyon ügyesen váltanak egyik nyelvről a másikra, és mindig tudják, kihez milyen nyelven kell szólni.
Azóta hazaköltöztünk Magyarországra, itt szintén francia nemzetiségi közösségbe írattam őket, hogy ne felejtsék el a megtanult nyelveket.
Mindketten magyarok vagyunk, a ferjem csak angolul beszel a gyerekhez. 5 evesen mindket nyelven szepen beszel, persze a magyar sokkal arnyaltabb, az ovonok szerint joval elorebb jar a kortarsaihoz kepest. Nem kezdett kesobb beszelni, nem kellett logopediai fejlesztes, neha o is keveri, hozzam szol angolul, az apjahoz magyarul, de javitja mindjart magat.
O igazabol azon csodalkozik, h masok nem tudnak angolul, de ez rengeteg munka volt. Csak akkor eredmenyes, ha kovetkezetes a dolog. Nalunk sok hiszti volt, h apa mondja magyarul, volt, h sztrajkolt, nem volt hajlando valaszolni, ma mar zokkenomentes a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!