A szülőnek kell a gyereket megtanítani hazudni, vagy rájön magától, hogy hogyan kell hazudni?
Rájön. Főleg ha olyasmit csinált, amit nem szívesen mond el. Normálisan a szülőnek azt kell megtanítania, hogy nem szép dolog hazudni, vállalja az igazat.
(Egyébként van egy olyan korszakuk (tán 3-5 év körül?), amikor még nem tudják megkülönböztetni a valós, megtörtént és az elképzelt vagy mondjuk mesében látott eseményeket és igazként mesélik el.)
Elég mókás a kérdés. Mi az, hogy meg kell tanítani hazudni? Miért kéne? Mert ebben a „csúnya világban” tudni kell? :)
Egyébként 5-6 éves korban még simán vágyteljesítő hazugságokkal élnek, vagyis nem rosszaságból hazudnak, de a szó szoros értelmében nem mondanak igazat.
Az én gyerekemet inkább arra kellene megtanítani, hogy ne mondjon ki mindent, néha jobb, ha nem szól semmit. :)
Ha arra gondolsz, hogy „ügyesen” hazudni (úgy, hogy ne vegyék észre rajtuk) honnan tanulnak a gyerekek, szerintem ez a későbbi szocializáció során alakul ki, már iskolás korban – már akinél, mert én a mai napig elpirulok, ha kummantok.
A gyerekek úgy vannak formálva, hogy szépen megtanulják a hazugságot. Kis korban ez még nem is baj, ekkor kell nekik beszélni a hazugság helytelenségéről és csúnyaságáról, illetve következményeiről.Viszont akkor mi tévő legyen az ember, ha a kamasz is hazudik? Nekem ez segített:
Nálunk a lopás is előfordult már, akkor meg ez segített:
Akinek van hajlama hozzá abból akasztani való zsivány lesz úgyis, akiről mindenki tudja, hogy még azt sem szabad neki elhinni, amit kérdez. Ismerünk ilyen pinokkiót a közéletben is.
Aki tisztességes és becsületes marad annak nagy értéke van, de csak az igaz emberek között, másutt eltapossák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!