Szerintetek szép, vagy elcsépelt, őskori szokás ez?
Szerintem sem jó dolog. Tiszteletből maximum második névnek adnám az apa vagy más felmenő nevét, ha mindenképpen annyira közel állna hozzánk, vagy követendő példának tartanám a gyermekem számára, mert tényleg annyira példásan éli mondjuk az életét vagy annyira jó ember és emellett tudnám, hogy neki is nagy örömet okozna.
Egyébként inkább zavaró, ha egy családi eseményen a 20 férfi mind István és akkor van egy két Pityu meg Isti meg Istvánka de már a becenevek is elfogynak egy idő után... Ezt tapasztalatból mondom.
Egyébként jogi ügyekben is okozhat kavarodást, szintén tapasztalta nagymamám. Hogy a menye ugyanazon a néven él, és simán intézkedett a nevében nem túl kedvező dolgokat... Valamint a leveleket is sokszor rossz helyre küldik.
Egyébként a gyerek személyiségfejlődését is befolyásolhatja negatív irányba, ha egy nem jó személyről nevezzük el. Pl.: apuka nevét kapja, de az pár év múlva lelép egy másik nővel, vagy apuka alkoholista vagy bántalmazó ember.
Ilyen eseteben a gyereknek okozhat frusztrációt a dolog, esetleg a saját identitásának a megtalálását is nehezítheti.
Összegezve, ha ragaszkodunk ehhez a szokáshoz, akkor mindenképpen legalább 2 nevet kapjon a gyerek, amiből a második legyen apukáé.
Én szívesen adnám a férjem nevét a kisfiúnknak, mondjuk az is tény, hogy a név is tetszik, de nekem a szokás is.
Viszont ha a férjem neve nem tetszene, akkor biztos máshogy gondolnám.
Nálunk a férjem az aki ragaszkodik hozzá, hogy saját neve legyen a gyereknek.
Nekem semmi bajom ezzel, én is adtam volna párom nevét a fiamnak, de párom azt mondta, szó nem lehet róla.
A környezetünkben, családban viszont sokan így tesznek.
Én a férjemet ugrattam azzal, hogy mivel ő Zoltán, legyen a lányunk Zoltána (anyakönyvezhető női nevek között találtam).
Teljesen kibukott rajta.
Aztán csak elb..tuk, mert teljesen már nevet kapott (én se gondoltam komolyan, csak húztam az agyát), ami viszont nagyon rímel a Zolira. Ergo egyiküket hívom, jön mindkettő, mert nem értették, hogy melyikük nevét mondom. Ezt nem gondoltuk végig...
Férjemet és apósomat ugyanúgy hívják. (apósom 2. fiú, ezért nem a papa nevét kapta, mert az a bátyjáé)
Én eleve leszögeztem, mi lesz a fiunk neve (nem az, mint a férjemé).
Férjem belement, nem ragaszkodott a saját nevéhez.
Unokatesójáéknál 4 generációt hívnak ugyanúgy, vicces, amikor együtt a család, és győzi mindenki máshogy becézni a generációkat, ne legyenek összekeverve...
Szerintem nagyon elcsépelt szokás, hisz nagyon kicsi rá az esély, hogy pont az tetsszen a párnak, ami apuka neve. Akkor miért kellene olyat adni, ami nem tettszik, csak mert szokták?
Anya nevét miért nem kapja az elsőszülött lány???
Utolsó, nálunk anyai ágon 3 generációra visszamenőleg ugyanaz a név, sőt, lehet, hogy több is, csak nem tudom, utána már kit hogy hívtak:D
Anyukám szerencsére megtörte ezt a szokást, és csak a tesóm kapta meg a nevét második névnek.
Utolsó! Az is hagyomány. Anyám családja tele van Tiborokkal és Máriákkal. Gyakori még az Erzsébet, Marianna, Júlia.
Nálunk már édesanyám sem örökítette a neveket, a férjemnél mi törtük meg a hagyományt.
Náluk mindenki József, Béla, a harmadszülöttek meg Szabolcsok (Szabolcs megye*facepalm*).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!