Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek szép, vagy elcsépe...

Szerintetek szép, vagy elcsépelt, őskori szokás ez?

Figyelt kérdés
Ha apuka nevát kapja meg az elsőszülött fia? Ti hogy érzitek?
2015. szept. 3. 09:43
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Szerintem sem jó dolog. Tiszteletből maximum második névnek adnám az apa vagy más felmenő nevét, ha mindenképpen annyira közel állna hozzánk, vagy követendő példának tartanám a gyermekem számára, mert tényleg annyira példásan éli mondjuk az életét vagy annyira jó ember és emellett tudnám, hogy neki is nagy örömet okozna.

Egyébként inkább zavaró, ha egy családi eseményen a 20 férfi mind István és akkor van egy két Pityu meg Isti meg Istvánka de már a becenevek is elfogynak egy idő után... Ezt tapasztalatból mondom.

Egyébként jogi ügyekben is okozhat kavarodást, szintén tapasztalta nagymamám. Hogy a menye ugyanazon a néven él, és simán intézkedett a nevében nem túl kedvező dolgokat... Valamint a leveleket is sokszor rossz helyre küldik.

Egyébként a gyerek személyiségfejlődését is befolyásolhatja negatív irányba, ha egy nem jó személyről nevezzük el. Pl.: apuka nevét kapja, de az pár év múlva lelép egy másik nővel, vagy apuka alkoholista vagy bántalmazó ember.

Ilyen eseteben a gyereknek okozhat frusztrációt a dolog, esetleg a saját identitásának a megtalálását is nehezítheti.

Összegezve, ha ragaszkodunk ehhez a szokáshoz, akkor mindenképpen legalább 2 nevet kapjon a gyerek, amiből a második legyen apukáé.

2015. szept. 3. 10:06
 12/27 anonim ***** válasza:

Én szívesen adnám a férjem nevét a kisfiúnknak, mondjuk az is tény, hogy a név is tetszik, de nekem a szokás is.

Viszont ha a férjem neve nem tetszene, akkor biztos máshogy gondolnám.

Nálunk a férjem az aki ragaszkodik hozzá, hogy saját neve legyen a gyereknek.

2015. szept. 3. 10:07
 13/27 anonim ***** válasza:

Nekem semmi bajom ezzel, én is adtam volna párom nevét a fiamnak, de párom azt mondta, szó nem lehet róla.

A környezetünkben, családban viszont sokan így tesznek.

2015. szept. 3. 10:09
 14/27 anonim ***** válasza:

Én a férjemet ugrattam azzal, hogy mivel ő Zoltán, legyen a lányunk Zoltána (anyakönyvezhető női nevek között találtam).

Teljesen kibukott rajta.

Aztán csak elb..tuk, mert teljesen már nevet kapott (én se gondoltam komolyan, csak húztam az agyát), ami viszont nagyon rímel a Zolira. Ergo egyiküket hívom, jön mindkettő, mert nem értették, hogy melyikük nevét mondom. Ezt nem gondoltuk végig...

2015. szept. 3. 10:12
 15/27 anonim ***** válasza:
91%

Férjemet és apósomat ugyanúgy hívják. (apósom 2. fiú, ezért nem a papa nevét kapta, mert az a bátyjáé)

Én eleve leszögeztem, mi lesz a fiunk neve (nem az, mint a férjemé).

Férjem belement, nem ragaszkodott a saját nevéhez.

Unokatesójáéknál 4 generációt hívnak ugyanúgy, vicces, amikor együtt a család, és győzi mindenki máshogy becézni a generációkat, ne legyenek összekeverve...

Szerintem nagyon elcsépelt szokás, hisz nagyon kicsi rá az esély, hogy pont az tetsszen a párnak, ami apuka neve. Akkor miért kellene olyat adni, ami nem tettszik, csak mert szokták?

Anya nevét miért nem kapja az elsőszülött lány???

2015. szept. 3. 10:28
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, nálunk anyai ágon 3 generációra visszamenőleg ugyanaz a név, sőt, lehet, hogy több is, csak nem tudom, utána már kit hogy hívtak:D

Anyukám szerencsére megtörte ezt a szokást, és csak a tesóm kapta meg a nevét második névnek.

2015. szept. 3. 11:06
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó! Az is hagyomány. Anyám családja tele van Tiborokkal és Máriákkal. Gyakori még az Erzsébet, Marianna, Júlia.

Nálunk már édesanyám sem örökítette a neveket, a férjemnél mi törtük meg a hagyományt.

Náluk mindenki József, Béla, a harmadszülöttek meg Szabolcsok (Szabolcs megye*facepalm*).

2015. szept. 3. 11:07
 18/27 anonim ***** válasza:
100%
Én vagyok a Marci/Janó kérdés feltevő. Nálunk az a gond, hogy a férjem családja főleg sógornőm is beleszól pedig szerintem semmi közé hozzá az ég világon. Adja Ő ha úgy szeretné.
2015. szept. 3. 12:28
 19/27 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk baj volt ebből a név kérdésből,mert anyósom és a rokonsága hűen követi a hagyományt.A férjemet megkérdeztem amikor a fiunk született,hogy szeretné e a nevét ráhagyni,azt mondta nem,ha én nem akarom.Nem akartam.Amúgy sem tetszik a neve..hiába is szépítem a dolgot.Nem a nevébe szerettem bele,ez tény. :D Aztán lett még egy fiú,szintén jöttek a beszólások,Ő sem kapta apa nevét.Még nagyobb felháborodás volt.Lassan 10 éves a nagyobbik,és a mai napig felemlegetik,hogy milyen dolog már ez.. a kutyára hagyta az uram a nevét.Mondtam nekik,hogy még arra sem! :D
2015. szept. 3. 12:35
 20/27 anonim ***** válasza:
utolsó részvétem anyósodékhoz borzalmasak lehetnek! Nagyon remélem ha nálunk a férjem megérti nem dönthet egyedül akkor majd a családja se dumál tovább
2015. szept. 3. 12:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!