Ez a magatartás mire jó?
A főtér nálunk egy kb. 100x100 méteres lekövezett tér. Teljesen átlátható, egy-két kényelmes utcabútor van rajta, sétálgatni hely pedig bőven.
Férjemmel kivittük a gyereket. Mindketten dohányzunk, az a szokásos eljárás, hogy egyikünk áll/ül a babakocsival, a másik pedig elsétál jóval messzebbre rágyújtani.
Éppen én gyújtottam rá, elsétáltam a tér szélére, az ott levő épület mellé (nincs bejárat a közelben, semmi, növényzet sem). Ezt főképp azért, hogy a nemdohányzókra tuti ne szálljon rá a füst, főleg, hogy sok gyerekes volt kint. Így messziről látszottam és 20-50 méterre is ki lehetett kerülni.
A 10 perc alatt, amíg elszívtam a cigit, két számomra érthetetlen szitu történt:
- terhes nő (akinek legalább 50 méterről észre kellett vennie) elsétál jó közel hozzám, majd fintorogva, gyűlölködve belesétál a füstfelhőbe és felháborodik
- ugyanez, csak babakocsis anyukával.
Tényleg figyelek, hogy nemdohányzókat ne füstöljek be. Saját gyerekemtől is jó messze elsétálok.
Mi a jóistennek sétál bele szándékosan valaki egy füstfelhőbe, amit bőven lenne lehetősége kikerülni, majd utána panaszkodik?
Szűk utcákon eleve nem gyújtok rá, mert ott tudom, hogy nem tudnak kikerülni, nagyobb, nyílt tereket választok, vagy a saját kertünket.
*úgy megy mindenki a politikai játszmák általi irányzatok után, hogy félelmetes, hogy emberek millióit ilyen szinten lehet befolyásolni.
tudnék példákat
Egyébként még a saját lakásomban is (gyerek előtt dohányzó terület volt az egész lakás) megkérdeztem a vendégeket, hogy kit zavar a füst. Jellemző válasz az volt, hogy "te lakásod, ott gyújtasz rá, ahol akarsz", mire mondtam, hogy igen, de a te tüdőd is itt van, úgyhogy megkérdezem.
Aztán kialakult, hogy van olyan nemdohányzó barátom, akit abszolút nem zavar a füst, mellette simán rágyújtok és van olyan, akit zavar, akkor elvonulok.
De még nyitott teraszos vendéglátóhelyeken is végigkérdezem a nemdohányzókat az asztalnál, hogy kit zavar, rágyújthatok-e, vagy menjek arrébb.
Teljesen megértem, hogy a nemdohányzókat védeni kell, gyerekeket, stb végképp. De idegesít, hogy amikor maximálisan odafigyelek másokra, szinte provokálva belesétálnak a füstbe és utána berzenkednek.
Engem pl. az önmagában nem zavar, ha szűk utcán dohányzik valaki és áttolom a füstön a babakocsit, mert az a másfél másodperc "füstbehatás" (ami egyébként rögtön hígul a friss levegővel) éri a gyereket. Budapesten élünk, bőven szív itt szmogot egy sima sétánál is.
Anyukámra (szintén dohányzik) viszont olyan miatt már rászóltam, hogy ha a gyerek látóterében dohányzik, akkor ne mutogassa neki, hogy milyen élvezettel fújja ki a füstöt, vagy Skype beszélgetés alatt se élvezkedjen láthatóan, mert azért nem szeretném követendő példának beállítani. Mi dohányzunk, de természetesen a gyerekemnek ezt nem pozitív, követendő példaként akarom beállítani.
"Miért nem otthon, a kertben cigiztek séta után?"
Jogos, sajnos erős dohányos vagyok. A terhesség alatt is végig kívántam a cigit, de nem gyújtottam rá. Egyetlen egyszer volt egy stresszforrás (családi haláleset), amikor nem bírtam tovább és elszívtam egy cigit. Doki szerencsére megnyugtatott, egy darab cigi az egész terhesség alatt nem fog ártani.
Aztán amint nem volt akadálya, sajnos visszaszoktam rá azonnal. Tudom, káros szokás, de felnőttként úgy érzem, hogy ez hadd legyen az én döntésem, amíg másokat nem zavarok vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!