Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ajánlanátok jó könyvet?

Ajánlanátok jó könyvet?

Figyelt kérdés

Gyerekneveléssel kapcsolatos könyvekre szeretnék kérni ajánlásokat, újszülött kortól mondjuk iskolás korig.

A könyvesboltokban túlkínálat van ilyen könyvekből, de kétlem, hogy az összes azonos színvonalú lenne...

Fontos számomra, hogy tudományos igényességű műről legyen szó, tehát ne valami csakratisztítós ezo-izé, vagy színes-képes-keménytáblás babaváró humbug, vagy instant szupergyereket ígérő fejlesztő könyv legyen, hanem modern pszichológiai-pedagógiai tényekre épülő, elméleti és gyakorlati információkban bővelkedő könyv, hiteles szakember tollából. Az se baj, ha kicsit száraz.

Le tudnátok írni, hogy ti milyen könyveket olvastatok a témában, és miért tetszettek/nem tetszettek? A negatív vélemények is érdekelnek!!!

Az is jó, ha szerzőkről nyilatkoztok, hogy miért tartjátok jónak/rossznak őket.

2015. júl. 28. 15:21
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem a gyerekem kapcsán (bár akkor már évek óta volt gyerekem), hanem az egyetemen olvastam (szociális munkás vagyok, tanultunk nem kevés pszichológiát), szerintem jó könyv: [link]

Alapvetően szerintem a fejlődéslélektannal foglalkozó bármilyen (szak)könyv megteszi, tulajdonképpen ugyanazt írják mindegyikben.

Nekem nagyon érdekes volt a könyv is, meg az is, amikor erről tanultam, mert közben folyamatosan ismertem rá az akkor ötéves gyerekem korábbi életszakaszaira és tipikus viselkedésmintáira :)

Ezen kívül bátran ajánlom Bagdy Emőke bármelyik könyvét a témában, na meg persze Vekerdy Tamás könyvei is jók.

2015. júl. 28. 15:30
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Pont ilyesmire gondoltam.

Amit még fontosnak tartok, az a "természetes hozzáállás" - nem abban az értelemben, hogy minden 100% bio legyen, hanem a józan paraszti ész laza, görcsölés nélküli odafigyeléssel való ötvözésére.

(Van ismerősöm, aki valami könyv hatására úgy nevelte "kötődésre" a gyerekét, hogy még az apának se adta a kezébe egy percre se.)

2015. júl. 28. 15:38
 3/7 anonim ***** válasza:

Én Ranschburg mellett tettem le a voksomat, a Szülők könyve az általad leírt korosztályról szól. Faltam a lapjait! Pontosan ilyen akartam én is, nem ilyen önjelölt megmondóembert, auralátoót meg kézrátétellel gyógyító suggogó kineziológust, hanem olyat, aki tudja, miről beszél. Na ezért választottam őt, de sokan szeretik Vekerdyt is.

A legrosszabb választásnak azt tartom, ha valaki innen is - onnan is informálódik: internet, szakkönyvek, ezo-izék, kiskegyed, játszótér, anyós stb... aztán már a végén gőze nincs róla, mit csináljon. Már az elején eldöntöttem, hogy pszichológiai kérdésekben Szülők könyve, egyészségügyi kédésekben A doktor néni könyve és slussz. Nem fogok megzavarodni a sok egymásnak ellentmondó de ellentmondást nem tűrő bölcsességtől...

2015. júl. 28. 15:46
 4/7 anonim ***** válasza:
Bocsánat, előbbi hozzászólásom kissé diszlexia-gyanúsra sikerült...
2015. júl. 28. 15:47
 5/7 anonim ***** válasza:
Ranschburgot én is ajánlom, mellette Vekerdyt, Poppert, Bagdy Emőkét. Legutóbbi olvasmányom ami nagyon tetszett, igaz kissé más a stílusa, Po Bronson-Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről.
2015. júl. 28. 15:53
 6/7 A kérdező kommentje:

Semmi gáz, én is utólag szoktam észrevenni, ha tele van gépelési meg nyelvi hibával a mondandóm... :)

Úgy vagyok vele, hogy igyekszem mindenfelől összeszipkázni az információkat, és ésszel eldönteni, hogy mit érdemes megfontolni, és mi csak maszlag.

Ranschburgot, Vekerdyt meg Poppert érintőlegesen már ismerem, nekem is nagyon szimpatikusak minden tekintetben, igazán nagy tudású embereknek tartom őket. Ha csak a rájuk jellemző a komplex látásmódot, "bölcsességet" el tudnám sajátítani, már roppant boldog lennék.

A Bronson-Merryman könyvet is olvastam, tényleg logikus dolgokat ír, pl. a helytelen dicséret következményeit a saját bőrömön tapasztaltam.

Jókat olvastam még Montessoriról, az ő munkásságát ismeri valaki behatóbban?

2015. júl. 28. 16:05
 7/7 anonim ***** válasza:
Igen, én pedagógus vagyok, ismerem, tetszik, de ugye már nem a mi korunk embere, bár szerintem nagyszerű reformer volt. A legtöbb óvoda követi is, ha csak a kis bútorokra, vagy a gombolórámákra gondolunk pl., annyira beépült a szemlélete. Ettől függetlenül én is azzal értek egyet, hogy érdemes mindent elolvasni, megismerni és amit tudsz alkalmazni, az csináld. Olvastam a Suttogót is, de nem tudnám azt mondani, hogy mindenben egyetértek. Én kiveszem, ami ránk használható, és kész.
2015. júl. 28. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!