Mire jók ezek a korlátozások a tv-ben újabban hogy pl 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott vagy hogy 6 vagy 18 éven aluliaknak nem ajánlott, szerintetek van olyan szülő aki ezt betartja?
Újabban?
Elég régóta van ez a szabályozás.
Amúgy iránymutató. Biztos nem tartja be mindenki, de biztos van, aki figyel rá.
azért nem újabban van ez, szerintem 15-20 éve ott a kör a sarokban.
és igen, én betartom, az 5 évesemmel nem nézek olyan filmet ami 18as karika. az meg, hogy szülői felügyelettel ajánlott azt jelenti, hogy a gyerek megijedhet bizonyos részektől és akkor el kell neki magyarázni, hogy mit is lát. enyém pl. nem rég értette meg, hogy amit a tv-ben láz nem valóság. 3 éves korában még azt hitte, hogy vannak beszélő állatok :D
Hát, az egy éves lányommal már néztem Hupikék törpikéket és Tom és Jerry-t is. Elvileg mindkettő 6 éves korhatáros.
Sőt, egyik kedvenc műsora a Comedy Centralon a Susogós mackók. 1-3 perces epizódok vannak belőle a reklámblokkba ékelve. A medvét már felismeri, örömmel brummog a tévének, ha látja őket. De nem is érint olyan témát, ami félelmetes lehetne neki, ami meg nagyon felnőtt téma, az úgyis célozgatás szintjén jelenik meg benne, ő meg kicsi, hogy ezeket az átkötéseket megértse, értelmezze.
Mondjuk South Parkot nem nézetnék vele. Arra majd ráér kiskamaszként.
Nekünk ugyan tévénk nincs, de nyilván a neten és moziban szokott a gyerek nézni filmeket. S igen, én figyelek rá, sőt, van olyan (külföldi) oldal, ahol az emberek saját vélemény alapján is kategorizálhatják a filmeket, pl. hogy mennyi benne az agresszió, a trágárság, a szexuális utalás, és ez is nagyon érdekes, sokszor használom egy-egy film kiválasztásánál.
Szerintem szomorú, ha sokan el sem gondolkodnak azon, való-e a gyereküknek egy-egy film, tévéműsor. Mert pl. egy alsóssal mindenféle valóságshowt nézetni elég fura.
Ez nem új, sőt, nagyon régi dolog, csak 40 éve 18, 16 és 14 éves korhatár volt csak.
Velem pl. betartatták a szüleim, mondjuk ők ügyeltek mindig, miket nézünk a TV-ben a tesómmal.
Mi meg ezt úgy oldottuk meg, hogy nincs is TV. Felelősségteljes szülő követi, hogy a gyereke miket néz meg, a korhatár pedig jó ajánlás lehet.
Jók ezek a figyelmeztetések.
De azt árulja el nekem valaki, hogy az időjárás-jelentés miért 12-es karikás. :)
Te hány éve nem néztél tévét, hogy neked ez új? :D
Egyébként nekem nincs vele bajom. Ez nem tiltás, nem kötelező betartani, de a szülőnek adhat egy támpontot, hogy nagyjából be tudja lőni, milyen jellegű lehet az adott műsor. Már persze akkor, ha tudja, hogy melyik kategóriában mi az, ami megengedett, illetve milyen tartalom esetén kap meg egy bizonyos besorolást az adott műsor. Pl. egy 16 éven felülieknek ajánlott műsorban már előfordulhat némi cici, pár vulgáris kifejezés. Egy 18 éven felülieknek szólóban meg gyakorlatilag minden. A 6 év felettieknek ajánlott műsor nem azt jelenti, hogy egy ötévesnek tilos megnézni, csak annyit, hogy kisebb gyerek valószínűleg nem fogja még érteni, vagy esetleg máshogy érti, mint ahogy a készítők szánták. Ugyanez igaz a 12 éves korhatárra is. De ott eleve azt szokták mondani, hogy 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott, pont azért, mert előkerülhetnek olyan témák, amik szülői magyarázatot igényelhetnek, mert egy kisebb gyerek félreértheti, vagy nem azonosítható be számára egyértelműen, hogy helyes, vagy helytelen magatartást lát-e éppen.
Nyilván rengeteg az olyan szülő, akit nem érdekel, hogy mit néz a gyereke, sajnos az ismeretségi körömben is van ilyen, ott a gyerek hatévesen már kijelentette, hogy milyen béna, ha valaki fél a horrorfilmektől, ő már kiscsoportosként is nézhetett ilyeneket, és a kedvence a Fűrész volt. Ott egyszerűen úgy voltak vele a szülők, hogy a tévé egy tök ártalmatlan dolog, hülyeség, hogy más meg akarja mondani, hogy mit lehet benne nézni, mert az csak egy doboz, amit a gyerek nézhet, úgysincs benne semmi, ami a számára káros lenne.
Ettől függetlenül vannak elég sokan, akik ha nem is tudatosan figyelik ezeket a jelöléseket, de valahol egy mankó a számukra, hiszen azt azért lássuk be, hogy nincs az az ember a világon, aki minden tévéműsort ismerne, minden filmnek tudná a tartalmát percről percre, vagy mindent már előre megnézne, mielőtt a gyereke látná, így viszont kap egy kis segítséget ahhoz, hogy az éppen elkezdődő műsorról meg tudja ítélni, hogy a gyereke megnézheti-e, vagy sem. Nyilván egy 14-15 éves már azt néz meg, amit akar, mert képtelenség ellenőrizni, meg ugye az interneten is bármit láthat. De egy kisebb gyerek esetében még bőven van értelme az ilyen fajta jelöléseknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!