Miért van ilyen fura érzésem a lombik babákkal kapcsolatban?
Egyik munkatársam kislánya lombikkal született és gyönyörű aranyos baba, mégis olyan érzésem van mintha nem igazi gyerek lenne, hanem valami robot vagy klón. Nem is tudom.
Pedig tudom hogy teljesen normális gyerek.
:) Ha jól értem, akkor tudatos szinten Te is tisztában vagy azzal, hogy ő biológiai és egyéb szempontból is ugyanolyan gyermek, mint a többiek, tehát azzal nem húzom az időt, hogy én is magyarázzam:)
Úgy gondolom, kényes témát érintesz, mert akiknek nagyon nagy küzdelmek árán lett babájuk lombikkal, a hasonló vélemények nélkül is sok minden mentek át, sok kételyt kellett leküzdeniük magukban.
De mégis megértem valahol, amit érzel, hiszen a lombik, bár a legjobb szándékkal, de mégiscsak egy komoly beavatkozás a természet folyamataiba, nem a természet szelektál pl. az ivarsejtek kiválasztásánál, hanem az ember, és így tovább. Emiatt lehet talán olyan érzésed, hogy inkább "emberalkotta" gyermekek ezek. De szerencsére a valóságban ők is éppolyan kiismerhetetlenül egyedi, csodálatos lények, mint bármely másik gyermek.
Mert nem tudod pontosan mi az a lombik, mi a pontos menete és így alkotsz véleményt félinformációk alapján.
Lehet lepontozni.
Hát te nem vagy teljesen normális!
Remélem, a munkatársadnak nem mondod ezt. Azok után, amiken keresztülmehettek, mire végre sikerült, nem hiányoznak nekik az ilyen buta beszólások.
Nekem is hasonló érzéseim vannak.
És tudom mi a lombik, tisztában vagyok vele hogy milyen sok küzdelem, áldozat, stb van mögötte és a babák gyönyörűek, egészségesek. Mégis igy érzek, de természetesen soha egyik szülőnek sem mondanék ilyet, mert ez oltári nagy taplóság, és ugyanolyan babák mint a természetes babák. De akkor is, valahogy ezt érzem.
Természetesen nem mondom el neki hogy hogy érzek. Főleg mivel tudom mennyit küzdöttek a babáért és szívből örültem amikor összejött nekik.
Sőt, ha nem tudnám hogy nem természetes módon esett teherbe akkor nyilván soha nem jönnék rá.
Az első válaszoló fogalmazta meg tökéletesen amit érzek. Pontosan azért lehet ez a furcsa érzés mert ugye természetes úton csak szeretkezik az ember és ott a baba. Nekik pedig annyira tudatos minden.
Senkit nem akartam megbántani. Sőt minden gyermek egy csoda. Elnézést ha félreérthető voltam
Életemben meg sem fordult még csak hasonló sem a fejemben, pedig unokaöcsém is lombikban fogant. Tök ugyanolyan kisfiú mint bármely más kisfiú, most már első osztályos. Nem úgy szintetizálták kőolajből meg műtrágyából, hanem emberi sejteknek segítettek csak "egymásra találni" és utána kihordta és megszülte őt a biológiai anyukája. Nem kell mindentől undorodni, aki bármilyen részletben más mint te, nem vagy jobb se egy lombikgyereknél se egy lombikos anyukánál attól, hogy kevesebbet kellett szenvedned vagy nagyobbak voltak az esélyei a fogantatásodnak, ami amúgy sem a te érdemed semmilyen szinten, hanem egy rajtunk kívül álló körülmény.
Ugye tudod, hogy ezzel a kérdéssel sok mindenkinek fájdalmat okozhatsz?? Remélem, volt alapos okod feltenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!