Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyermekápolási táppénz igénybe...

Gyermekápolási táppénz igénybevétele függ attól, hogy mióta dolgozom?

Figyelt kérdés
Mennyi biztosítási időnek kell lenni előtte?
2015. jún. 26. 10:44
 1/4 anonim ***** válasza:

Ilyen tekintetben ugyanúgy működik, mint a sima táppénz.

Már az első munkanapod után táppénzre mehetsz, de csak annyi időre, mint amennyi időt az adott helyen dolgoztál.

GYÁP-nál ezt az időt még pluszban korlátozza a gyerek életkora is.

A biztosítási idő a táppénz mértékét is érinti még. Két évnél rövidebb jogviszony esetén csak 50 % (ill. ennyi kórházi ápolás esetén is), egyébként 60 %.

2015. jún. 26. 10:52
 2/4 A kérdező kommentje:

Tehát 3 hónapja vagyok itt lassan (letelik a próbadidő) a gyerek 5 éves, egyedülálló vagyok, így akkor a maximális évi 84 nap GYÁP-ra már mehetnék? (naptári nap)

Egyébként ezt az ellátást a TB vagy a cég fizeti?

2015. jún. 26. 11:29
 3/4 anonim ***** válasza:

Igen, akkor már mehetnél, ha az elmúlt egy évben más munkáltatónál nem vettél még ebből igénybe semmit.

Viszont tudnod kell, hogy nem illet meg felmondási védelem GYÁP esetén sem.

A munkáltató a táppénz 1/3-át fizeti, a többit az állam.

2015. jún. 26. 11:48
 4/4 anonim ***** válasza:
Bocs, rosszul írtam: csak sima táppénznél fizet a munkáltató hozzájárulást, gyáp-nál nem.
2015. jún. 26. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!