Aki naponta felmossa valamelyik helyiséget az otthonában, hogy van erre ideje?
Többször olvastam már, hogy teljes természetességgel és lazasággal írják, hogy naponta felmossák a konyhát, vagy a nappalit, és nem tisztaságmániások. Nekem ez legalább fél óra lenne, hiszen vizet előkészíteni, alaposan felsöpörni, várni, amíg szárad, felmosót öblíteni, elrakni. Ez nem öt perc. Addig lógnak a gyerekek a nyakamon, a főzés áll, nappaliban a játékot félbe kell hagyni.
És ha már a nappalit felmossák, ennek külön mi értelme van, ha mondjuk az előszobából úgyis szét lesz taposva a kosz. Ha csak egy helyiség van tisztán tartva, de a többi nincs...
Nem értem.
Vagy ez csak fontossági sorrend kérdése? Kinek-mi a fontos, arra rászánja az időt?
Csak ez meg olyan rossz érzés nekem, hogy másnak olyan természetes, hogy naponta főz, takarít, játszótérre megy, hajat mos, stb... Most ők robotok, vagy hazudnak, vagy én csinálok valamit rosszul???
Amikor a gyerek alszik.
Kertes ház, hiába van benti-kinti papucs, a nagy sokszor elfelejti és berohan a homokozóból. Hiába vesszük le a kinti cipőt az előszobában, ha saras vagy homokos a talpa, már ki is jött a cipőből. (hiába a kinti lábtörlés)
Nálam egybe van a konyha a nappalival, így kb. 10 perc az egész. Amíg szárad, leülök újságot olvasni, vagy netezni.
Sosem főzés vagy gyerekezés közben mosok fel, úgyse ülnek meg és összejárják, elcsúsznak.
Amikor felmosok, előtte kidobálom a szőnyegeket a kertbe, felmosom az előszobát, nappalit, konyhát, fürdőt, wc-t, vagyis a teljes alsó szintet. Kiporszívózok és kirázom az összekötő szőnyegeket, visszarakom és kész is.
„széttapossák” a koszt a morzsákra értem, és arra, hogy mi is vigyázunk a tisztaságra, de azért nem csinálok belőle nagy ügyet. Mondjuk lehet, hogy itt csúszik el a dolog, de nem tudok mindenre figyelni. Volt, amikor nem mentem ki a teraszra benti papuccsal, vagy a szőnyegre sem mentem rá a papucsomban. Viszont nekünk régi a ház, rosszak a nyílászárók, befúj a szél egy csomó homokot, amit viszont nem tudok minden nap mindenhol feltakarítani. Ja, és nem csak az asztalnál eszünk, ami persze nem jó szokás, de most nem is egy egyszerű söprésre kérdeztem rá…
Ja, és az anyósom velünk él, időnként többet koszol, mint a gyerekek… Mert így szokta meg egész életében, miért változtasson az én kedvemért, és amúgy is tisztaságmániás vagyok…. Mondta ő.
9-es ennyi minden hogy fér bele egy napba? Mikor kelsz, mikor alszol el?
12-es, dolgozok, így nem működik a felmosás, csak a munkaidőben netezgetés… :)
egyébként én is próbáltam, hogy minimálisra vettem az alvásidőmet, de az nagyon kiborított, nem volt értelme. Most kb 6-7 órát alszom.
Így, hogy már dolgozom, ha otthon is vagyok mindig van valami. 3 hónapja dolgozom, és nem volt még egy hétvége, amit nagytakarításra tudtam volna szánni. Bár az is igaz, hogy tanulok is levelezőn, ami rengeteg időt elvesz…
Kedves utolsó, soha ne hasonlítsd egy olyan lakáshoz a sajátodat, ahol nincs gyerek! :)
Én mindig mondom nekik, belőletek hullik a kosz!
Csak ropit csipegetnek, de már morzsa van. Ahogy írtam, bevágtat homokos cipővel, papuccsal... bejön kezet mosni, persze, megfog ezt-azt, piszkosan hagyja a mosdót, rosszul mossa, beletörli a törölközőbe...
Nálunk sincs aszfalt, és még növényzet se, az esős idő előtt a por dőlt befelé, most a sár.
A kicsi most tanul egyedül enni, akaratlanul is lehullik a kaja a padlóra, muszáj feltakarítani.
Játszótérre nem járunk, mert tőlünk nagyon messze van, így a gyerekek vagy az utcán, vagy valaki kertjében gyűlnek. Hajat mosni este szoktam, tusolás közben. Ott is a "minden este mást" effektust vallom, egyik nap lábat borotválok, másik nap hajat mosok, harmadik nap gyanta...
A főzésen sok időt meg lehet spórolni, ha jól szervezi az ember. Csak akkor van gebasz, ha elfelejtem kivenni a húst olvadni este. :)
Vasalni meg csak azt vasalom, ami "ünneplős". Koszoskáim egy pillanat alatt képesek hazavágni bármilyen ruhát, nem látom értelmét vasalgatni a mackónadrágot, zoknit, bár van, akinek meg ez a lételeme.
Ne foglalkozz senki mással, az otthon van értetek, nem fordítva. A házatokban éltek és nem azért van, hogy a "Mintaotthonok" magazinba bekerüljön.
Úgy, hogy rájöttem, hogyha minden nap feltörlöm, tisztább és egyszerűbb.
Délelőtt a konyhát, fürdőt intézem (egy víz, fél vödör, hypo vagy domestos és egy pici mosogatószer a zsír miatt).
Míg a négy éves oviban van az ő szobáját is (padlóápoló) feltörlöm. A mi szobánkat(ott a fél éves) ketnaponta ahol a papok táncolnak, az előszobát szintén.
Szombaton apa elviszi őket sétálni, én addig alaposan mindenhol (szőnyeget is rázok).
+tipp: szombat este mindent előkészítek a vasárnapi ebédhez, hogy másnap csak főzni kelljen.
Vasárnap semmi mást nem vagyok hajlandó csinálni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!