Van valaki akinek a babája nem mászott, hanem elindult?
nem maradhat ki a kúszás, mászás, mert agyi idegpályák épülnek a mozgáskoordinációkra mi később tanulási, felfogási képességek zavarait idézheti elő.
nem szabad álltatni, járatni
mindent csak magától, segítség nélkül tegyen
vagy javasolt dévényes
Szia! Ha koraszülött volt, akkor ezek szerint a korrigált kora 8 és fél hónapos, így egyáltalán nem baj, ha még nem mászik. Kúszni sem kúszott/kúszik? A gurulást sok baba használja helyváltoztatásra. Ha nincs egyéb kóros pl izomtónus probléma, ami miatt nem indul meg a mászás, egyelőre szerintem nem probléma a gurulás. Természetesen nem vagyok szakember, csak sokat tapasztaltam hypotón kislányom esetén.
A gyógytornászunk is azt mondta, hogy szükséges a kúszás/mászás. Egyrészt valóban a keresztezett, váltott kéz-láb mozgások a két agyfélteke közti idegpálya kapcsolatok létrejöttében fontosak, illetve az izmok erősödéséhez kell.
Ezeknek a mozgásoknak a kimaradása okozhat később valóban mozgáskoordinációs, tanulási stb problémákat, vagy mozgásszervi/gerinc gondokat, de nem minden esetben. Sokszor később nem is gondolná az ember, hogy a kora nem megfelelő mozgásfejlődésből adódhatnak a problémái, illetve nem biztos, hogy olyan markánsan jelentkeznek ezek.
Igen, anyukámnak van, én. De a világon semmi baj nincs velem. Jó a mozgáskoordinációm, sportoltam, suliban mindig 5-ös voltam, egyetemet végeztem hasonló eredménnyel. :D
Tehát ha esetleg így adódna, hogy hamarabb indul el, ne aggódj. :)
nekünk ez segített! 3 nap és kúszott!(előtte csak körbe körbe haladt)
"kúszást segítő gyakorlatok" címszó alatt
és itt hogy vizuálisan is látható legyen az egyik pontja
https://www.youtube.com/watch?v=R9rQkpT94DE
sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!