Ha a szülés előtt csak 140 nap biztosított napom van, de a szüléskor él a munkaszerződésem kaphatok Tgyást és Gyed-et?
Ezt találtam:
Jövedelemként azt az összeget veszik figyelembe, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A prémium, jutalom, egyéb nem rendszeres jövedelmet arra az időszakra kell figyelembe venni, amikor kifizették.
Az ellátás alapját az irányadó időszakban elért jövedelem alapján állapítják meg. A gyed a számítási időszakban elért átlagkereset, jövedelem 70%-a, ami bizonyos esetekben (ha 180-nál kevesebb bérezett napból van megállapítva) maximálva van.
. Ha a gyed kezdetét megelőző év január 1. és december 31. között volt legalább 180 bérezett nap, akkor az előző évi jövedelem az alap.
. Ha az előző évben nincs 180 bérezett nap, de a gyedet megelőző naptól közvetlenül visszafelé (akár 2 évből is) van, akkor az utolsó 180 napi jövedelem lesz az ellátás alapja.
. Ha 180 nap sehogyan sincs, de ennél valamivel kevesebb van, akkor ez az 1-179 napi jövedelem, de legfeljebb a minimálbér kétszerese az alap
. Ha egyetlen bérezett nap sincs, akkor
- munkaviszonyban állónál az aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese a gyed alapja
Ezek szerint akkor mégis igényelhetek Gyed-et a 140 napommal is, csak maximalizálva lesz az összeg?
Vagy rosszul értelmezem a kiemelt részeket?
A gyed feltétele, hogy biztosított legyél, ez nálad megvan, mert fizetted magad után a járulékot, ahogy olvastam. A gyed alapja az a 140 nap lesz, amit bérként fizettek ki neked, tehát jól értelmezted.
A félreértést a biztosítási idő okozta, mert nem csak akkor vagy biztosított, ha munkaviszonyod van, viszont a gyed-et nem alapozza meg, ha csak a járulékot fizeted magad után. De nálad szerencsére volt munkabér kifizetés, így jár, csak kevesebb az összege.
Ha magad után fizeted a tb-t, akkor nem jár. Akkor járna, ha munkaszerződésed lenne, csak táppénzen vagy, vagy munkanélkülit kapsz a szüléskor.
Hasonló cipőben jártam, csak nekem a szülést megelőző 2 évben 320 napom volt, de már a szülés előtt 3 hónappal lejárt még a munkanélkülim is, így magam után fizettem a tb-t. Így csak gyest és családit kapok.
Még valami:
NE keverjük már össze a biztosítási jogviszonyt és a saját maga utáni egészségügyi biztosítás fizetését! Az utóbbi csak és kizárólag arra jogosít, hogy kórházi és egyéb egészségügyi ellátás esetén nem nyújtják be a számlát, de táppénzre, tgyásra, gyedre nem jogosít.
A biztosításban töltött napokba beleszámít az álláskeresési járadék időtartama is.
Szerintem ballagj el az oep-hez, és kérdezz meg egy ügyintézőt, mert a törvény szerint a biztosítási időbe a 80 napod is beleszámít, és ezek alapján megvan a biztosításban töltött 180 napod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!