Mi az alapja a TGYÁS-nak és a GYED-nek, ha az első babával GYED-en vagyok, de visszavetetem magam, kiveszem a szabimat, majd betegszabi, táppénz?
Kislányom 16 hónapos, vele GYED-en vagyok. A 2. babával aug. közepére vagyok kiírva. 2004 óta folyamatos a munkaviszonyom, bruttó bérem 190.000 Ft.
Ha most visszavetetem magam, kiveszem a kb. 35 nap szabimat, majd betegszabi, táppénz a baba megszületéséig, akkor mi lesz a táppénz, TGYÁS, GYED alapja? Az új törvény szerint?
A szabira, betegszabira járó rész, vagy a minimálbér 2 x, vagy a sima minimálbér?
Szia!
A táppénzedet a korábbi ellátás alapjából, azaz a mostani gyeded alapjából számolják.
A tgyás, gyed alapod pedig a szerződésed szerinti béred lesz, azzal, hogy ebben az esetben a tgyásnak is lesz maximuma, ami egyenlő a gyed maximummal. Amikor visszaveteted magad, akkor kell, hogy kapj fizetésemelést (feltéve ha a cégnél az elmúlt időszakban volt).
Elsőnek:
Butaságot írtál. A táppénz soha nem lehet egy másik ellátás alapja.
Köszönöm a válaszokat.
A 2. válaszolótól kérdezném még, hogy akkor jól értelmezem, hogy a táppénz alapja a GYED alapja lesz, ami után számolták az első baba után. Ha nem emelik a bért, ezzel a bérrel még megkapom a TGYÁS-nál és a GYED-nél is a maximumot, a min. bér 2 x-ét, ugye?
Még annyi kérdésem volna, hogy nekem a GYED jövőre kezdődik, ez nem befolyásol semmit ,ugye? Mármint az összegénél?
Előre is köszönöm!
Ha valaki más is tudna segíteni, kérem, írjon!
Köszönöm!
Jól értelmezed.
Akár emelik, akár nem, sajnos maximalizálva van a tgyás, hiába lennél többre jogosult, csak a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-át kaphatod (ez 2010-ben br. 102900 Ft)
Annyit befolyásol, hogy jövőre kapod majd a gyedet, hogy a jövőre érvényes minimálbérből számolt maximumot fogod kapni.
Nagyon szépen köszönöm a segítséged, sokat segítettél!
További szép napot!
Mióta lett a tgyás max.-ja a min.2 szerese???
Nekem teljesen megegyezik a fizetésemmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!