Melyikkel járok jobban, táppénz, vagy TGYÁS?
Figyelt kérdés
Augusztus elején fogok szülni, és a munkáltatóm szerint egy hónappal szülés előtt el kell mennem szülési szabadságra. Én meg arra gondoltam inkább lennék egy hónapig táppénzen és csak szülés után kezdeném a TGYÁS-t, de már teljesen összezavarodtam. Elég jó fizum van nettó 180e körül kapok. Ha valaki jártas a témában és segítene nekem, hogy melyik lenne jobb nagyon megköszönném.2011. ápr. 28. 10:22
1/7 anonim válasza:
Én szülésig táppénzen voltam, utána igényeltem csak a tgyást. Mondjuk leginkább azért, mert macerás lett volna előre igényelni a tgyást, meg aki igényelte, volt, hogy nem is utálták neki, csak baba születése után...úgyhogy inkább az egyszerűbb utat választottam.
2/7 A kérdező kommentje:
Na igen, erről már én is hallottam, hogy nem utalták, csak szülés után. Csak ugye azon gondolkodtam, hogy a TGYÁS 6 hónap, vagyis ha kérem szülés előtt egy hónappal, akkor 5 hós koráig jár úgymond "jó" pénz és onnan 2 éves koráig a GYED, ami ugye max. 100valamennyi ezer forint. A táppénzem meg még ha 50%-al számolok is szerintem több, mint a GYED lesz. Végülis egy hónapot nyernék, de lehet nem is jól gondolom. A munkáltatóm szerint jobban járok a TGYÁS-al.
2011. ápr. 28. 11:06
3/7 anonim válasza:
lehet nem akar fizetni utánad nem? azért javasolja a tgyást?
4/7 anonim válasza:
Nekem mindenki azt javasolta, hogy szülésig táppénz, és csakis utána a TGYÁS.A barátnőm osztályvezető a TB-nél, ő is ezt ajánlotta.Anyu is, aki könyvelő.
5/7 A kérdező kommentje:
Nem tudom, de már teljesen belezavarodtam mit kellene csinálnom:( Végül is június közepétől kivenném a szabadságaimat, akkor kb 2 hetet lennék táppénzen.
Elég nagy cég, nem hiszem, hogy rosszindulatból akarnák, csak én hülye vagyok az ilyenekhez, hogy kiszámoljam melyik juttatás mennyi lenne. Mert ugye az ember nem akar kitolni saját magával, ha nem muszáj.
2011. ápr. 28. 13:17
6/7 anonim válasza:
Vedd a ki a szabadságodat, aztán ha ebben az évben nem voltál még keresőképtelen, akkor először 15 munkanap betegszabadság jár, ami a fizud 70 %-a. TGYS-t szerintem is csak szülés napjától igényelj. 168 napra fogod kapni, utána jön a gyed, ami maximálva van. Nálam a terhestanácsadóban okoskodott az adminisztrátor, hogy olyan nincs, hogy valaki nem megy el tgys-re a szülés előtt 28 nappal. Aztán megelégeltem, és elárultam neki, hogy munkaügyesként nagyon is tudom, hogy mit lehet, és mit nem.
7/7 anonim válasza:
Sajnos a 15 nap betegszabi, amit a cég fizet, úgy tudom, már nem jár kismamáknak.
Ez a bér 70%-a lenne, és ugyanolyan levonások lennének, mint a bérből.
De azt hiszem, május 1-től kismamáknak egyből táppénzt igényelnek...
Azért járj utána, nem tudom, hatályba került-e ez a tervezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!