Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért van ez a "kétszínűség"?...

Miért van ez a "kétszínűség"? (Könyv vs számítógép)

Figyelt kérdés

Azt veszem észre, hogy ha valakinek a gyereke rengeteget olvas, akkor örül neki, büszke rá.

Ha sokat játszik a számítógépen/telefonon, akkor viszont panaszkodik, és foggal-körömmel küzd ellene, mert hogy nincs élete, nem mozdul ki, nincsenek barátai, stb.

Párkapcsolatban is, ha a pasi játszik, a barátnő/feleség panaszkodik. De az, ha valaki órákat olvas, nem probléma. Pedig ugyanúgy nem foglalkozik addig a párjával.

Miért van ez?

Mert a könyv értelmes, a játék nem? Ezzel ellen tudnék mondani. Sokat olvasok és sokat játszok, van olyan játék, ami komolyabb mondanivalóval bír, mint néhány könyv. Nyilván fordítva is van, tehát nem egyértelmű. De nem értem ezt a zsigeri elítélést.

Egy könyvmoly ugyanúgy antiszociális lehet, mint egy kocka.

Akkor mi ez a kettős mérce? Esküszöm nem látom a különbséget.

Van bármi konkrét okuk erre a különbségtételre a "felnőtteknek" azon kívül, hogy az ő gyerekkorukban még nem volt számítógép és akkor egyből ördögtől való?

Mielőtt letámadnátok: én sem engedném a gyerekem egész nap a gép előtt ülni, de ugyanúgy egész nap könyvet olvasni se.

2015. ápr. 23. 19:32
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
96%

Elsővel teljesen egyetértek, nem választani kell a kettő között, hanem minőségi szempontok alapján okosan használni.

Azzal pedig vitatkoznék, hogy az olvasás nem okoz függőséget. Amíg otthon laktam, sokszor fél éjszaka olvastam a takaró alatt, zseblámpával, hogy a szüleim ne vegyék észre. 40-pár éves koromig, amíg a szemem nem kezdett öregedni, nem tudtam anélkül elaludni, hogy legalább néhány oldalt olvassak, bármilyen fáradt voltam. Most már inkább a neten nézelődöm...:-)

2015. ápr. 23. 20:08
 12/21 anonim ***** válasza:
51%

Azért valljuk be, a számítógépezők nagy része nem éppen olyan játékokkal játszik, amelyeknek túl sok értelmük lenne, vagy plusz műveltséget adna. Most ne kezdjük el azt, hogy hú, az XY stratégiai játékban megismerünk 3 népet a középkorból, meg mekkora csapatmunka van a klánban, mert az átlag könyv ennél többet ad, még akkor is, ha nem egy irodalmi műremek.

Persze most nem arról beszélek, ha vkit emellett a programozás, szoftverfejlesztés is érdekel - annak tényleg van gyakorlati haszna.

Az megint más kérdés, hogy a nagy többség attól nincs elalélva, ha a gyereke, partnere stb. szemetet olvas. Még nem hallottam embert arról áradozni, hogy hej, de jó, a lányom olvassa A szürke 50 árnyalatát, a Twilightot vagy a Romana / Tiffany / Harlequin legújabb számát. De nem is feltétlen kifejezetten az "értelem", az információforrás stb. egy könyvnek a lényege, hanem rengeteg mást ad. Én a magam részéről tudok beszélni, mert én egészen kicsi korom óta könyvimádó vagyok: rengeteget tanultam olyan érzelmekről, emberi kapcsolatokról, viselkedésformákról, amelyeket nem volt lehetőségem megtapasztalni addig, fejlődött a szókincsem, jobban megismertem önmagam, kreatívabb lettem és fantáziadúsabb (mert ugye a vizuális dimenziót nem kapjuk készen a könyvekben, ellentétben a játékokkal), később jobb érzékkel meg tudtam állapítani, melyik könyv értékesebb, melyik van jobban megírva - és a saját (főleg tudományos jellegű) írásaimat is jobban meg tudom ítélni.

Az megint más tészta, hogy a gépezés és az olvasás is káros, ha vki nem ismeri a mértéket, és emiatt elhanyagolja a társas kapcsolatait és egyéb kötelességeit.

2015. ápr. 23. 20:14
 13/21 anonim ***** válasza:
58%
Én akkor ezek szerint visszafelé fejlődök.Egészen 22 éves koromig csak faltam a könyveket.Minél inkább idősebb lettem,és a net átvette a hatalmat,annál több közösségi játékokban vettem részt,a könyvek háttérbe szorultak.A játékok rákényszerítettek idézőjelben hogy időben figyeljek bizonyos dolgokra,kapcsolatokat építettem ki,és boldogabbnak éreztem magam.Az tény,hogy ha van az embernek párja,ezt rohadtul nem viseli el,főleg ha nagyon távol áll tőle a számítógépes társadalom,meg a net. De én még így is azt mondom 35 évesen,hogy hébe-hóba elolvasok egy könyvet nagyon gyorsan ami érdekel,mellette netes játékokon játszom,nekem így teljes a lelki világom,olvastam már épp eleget.
2015. ápr. 23. 20:17
 14/21 A kérdező kommentje:

"A konyv muveltseget ad, a szamitogepes jatek aligha."

Attól függ. Az 50 árnyalat trilógia is könyv, mégse ad műveltséget. Van olyan játék ami meg igen. Példának mondjuk a Bioshock Infinite, elég érdekes társadalomkritika van benne. A jó régi stratégiajátékokból meg rengeteget tanultam angolul, meg kellett hozzájuk ész, szervezőképesség.

"aki olvas az sem olvas egy huzamba 5-8 órát és hétvégén sem olvas 10-12 órákat"

Hát, én simán. :D Éppen pár hete volt hogy lenyomtam 450 oldalt egy nap alatt :3

2015. ápr. 23. 21:41
 15/21 A kérdező kommentje:

Egyébként erőszak ugyanúgy van a könyvekben is :D Vicces mikor azok hozzák fel ezt a játékok ellen, akik vidáman felolvassák a gyerkőcnek a kedves mesét mikor a farkas megeszi a nénit meg a kislányt, majd kivágják a hasából, és boldogan élnek, vagy mikor a lányok levágják a lábuk darabjait, hogy őket vegye feleségül a herceg :D Ehhez képest a brutál horrorjátékok is semmik :D

Mint írtam, se a könyv, se a játék nem jó, ha csak abból áll az élet. Csak nem értem, miért van annyira tűzzel-vassal kergetve a számítógép, mikor istenítik a könyveket. Mértékkel és megfelelő minőségű anyagot választva mindkettő jó dolog.

2015. ápr. 23. 21:48
 16/21 anonim ***** válasza:
82%

Ó a Piroska egy menstruációs tanmese. Mint a Csipkerózsika. Olvass utána.

Amúgy szerintem a lényeg a mértéktartás.

Most pl posztapokaliptikus könyveket olvasok lazításképp, a stresszt viszont a Postal 2 nevű játékkal vezetem le.

Két gyerekes anyuka vagyok, ovi óta antiszoc, szóval egyikre sem lehet rafogni hogy amiatt.

2015. ápr. 23. 23:26
 17/21 anonim ***** válasza:
86%

Totál egyetértek, kérdező, szerencsére a Csipkerózsikából nem azt a verziót kaptam. De a 2 tündéri gyerek megvolt, akik szénné égették a boszit a saját házában... Még aranyos, piciknek való ilyen kb. 50 darabos puzzle is volt belőle, lobog a tűz és vígan táncolnak a gyerekek.

Ó és morális magyar népmese, ahol nem elég, hogy a lusta, semmirekellő srác csak azért kapja meg a vagyont, hatalmat és a királykisasszonyt, mert elég jószívű ahhoz, hogy morzsát adjon az egérnek, ezzel még akkora bajom nincs, csak a csajt sajnáltam, de királykisasszonynak lenni nem jó dolog. De amikor a srác, csak azért, hogy legyen kastélya, mert úrnak hazudta magát, a kastély urát, aki speciel boszorkány, simán leöli. A világon semmit nem ártott neki, de hát boszit ölni nemes dolog, azt szabad. De voltak még boldog esküvője egy királyfinak a frissen felakasztott tesók mellett (akik ugyan meg akarták ölni, de ez így kissé bizarr volt együtt).

Engem a sárkányölések akasztottak ki, később megtudtam, hogy azok kihívást jelentő feladatok és a gyerekek szimbolikusan gondolkodnak s ez lejön nekik. Nekem nem jött le, én a Sárkány évében születtem és amúgyis odavagyok a sárkányokért, s szerintem rendes ember nem öldös csak úgy lassan szaporodó intelligens lényeket. Biztos vagyok benne, hogy nem mindig követtek el emberiség ellenes bűntettet, amikor egy kósza lovag felszeletelte őket.

Ez a téma (könyv vs számítógép) egyébként pont arra példa, hogy intellektuálisan lehet netezni... Az előbb pedig portáloztam, újrajátszom az elsőt (hm, könnyebb, mint emlékeztem), utána jön a második. Határozottan gazdagítja az életemet, de a Doom és a Blood is azt tette, az nem gond, ha öldöklős egy játék, csak más is kell.

Nekem azért nem tetszik a túl sok óra számítógépezés, mert valamikor ki is kell menni, levegőzés, mozgás, társas élet, akármi. De ez a túl sok olvasásra is igaz lehet, csak azt tudom kint a teraszon is és az jobb nekem. Gépem viszont csak asztali van. De korábban már írtam, hogy a géppel, konkrétan a nettel azért viszonylag értelmetlen dolgokra is képes vagyok, az olvasás magasabb szintű, ha az átlagot nézzük. De elég sokat programoztam, rajzoltam, designoltam, sőt pici intrókat kódoltam a gépen (az külön műfaj, nem sima programozás, méretre optimalizálás assemblyben, az jó volt). Intellektuális, olykor kreatív dolgok, ezekbe nem jogos belekötni... Némi lazázásba sem, csak akkor van gond, ha tényleg függő az ember és elfeledkezik a világról, árt magának, elhanyagolja az élet pár fontos aspektusát. Tudom, milyen az, 20 éve rá vagyok kattanva a Netre, az életem nagy része számítógéphez kapcsolódik, munka, hobbi, szórakozás, némi társas élet... Könyvvel nem igazán lehet annyira félresiklani, mint számítógéppel.

2015. ápr. 24. 00:06
 18/21 A kérdező kommentje:

Utolsó, mindenben egyetértek :D A sárkányok menők, a Portal marha jó, a programozásért meg marhaság beszólni (szüleim szoktak nekem akkor, hogy "megint csak játszok" :DDD )

Tényleg esetleg annyi lehet, hogy a gép előtt akkor is hajlamos ottragadni az ember, ha azt megunja amit épp csinál, mert akkor fog másik játékot, vagy a végtelen internetet :D De odafigyeléssel nem lesz függő az illető :)

2015. ápr. 24. 01:49
 19/21 anonim ***** válasza:
76%

17.!

Folyt a vér? 100éves álom amit egy pasi csókja szakít félbe?

Piroskát miért a nagymama ágyában falja fel a farkas, amikor már az erdőben lehetősége volt rá?

A mesék negatív karakterei általában a szülőket testesíti meg. De a szülőkkel ellentétben őket lehet bűntudat nélkül utálni.

A sárkány általában az apát szimbolizálja, míg a boszorkány és a gonosz mostoha az anyát.

Utánaolvasol és vége a gyerekkorodnak :).

Amit viszont hozzáfűznék, hogy sajnos saját tapasztalatom nincs, illetve 10 év múlva leszek abban a helyzetben, hogy két gyerekért aggódjak. Addigra meg ki tudja hol áll a technológiai fejlődés.

Az én gyermekkoromban a tévé volt még a rezidens gonosz, meg a mikró.

Az internet egy fantasztikus dolog, mérhetetlen információval (nagy rajongója vagyok, a könyv már csak az illata miatt megéri, a modern számítógépes játékok pedig a hihetetlen látványvilágukkal totálisan lenyűgöznek.

2015. ápr. 24. 08:32
 20/21 anonim ***** válasza:

6-os válaszolóval értek egyet! szeretek olvasni, de azt a könyvet bármikor letehetem! és ez a lényeg! de ha csatában van pl. a párom, szólni se lehet hozzá :D

sajna oktató jellegű játékkal nem játszik :(

és igen 8-10 óra lemenne egyhuzamban a gép előtt, ha hagynám.

de igazat adok, vannak jó és értelmes játékok is. Pl. honfoglalózni jó :)

csak ne vigye senki túlzásba!

2015. ápr. 24. 09:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!