Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi nem tartozik a családgondoz...

Mi nem tartozik a családgondozás alapelvei közé?

Figyelt kérdés

1.A nem megfelelő beavatkozást több kárt okoz, mint hasznot.

2. A gyermeknek szüksége van a családra.

3. A családok ngy rész nem nyerhető meg az együttműködésre.

4. A bajban lévő családok szeretnének változtatni a helyzetükön.

5. A családnak hasznos, ha a gondozó mindent eldönt, elintéz helyette.

6. A legtöbb család gondoskodik tagjairól, a maga lehetőségei és módja szerint.

7. A változás ereje és lehetősége a családban van.

8. A család csak szándékosan árthat a gyereknek..

9. Az adott pillanatban mindenki a tőle lehető legjobbat teszi.

10. A szülőt meg kell büntetni, ha elhanyagolja gyermekét.

11. A gyermek biztonsága a meghatározó szempont.

12. Van olyan család, amelyik nem érdemli meg a gondozást.

2015. ápr. 16. 13:41
 1/5 anonim ***** válasza:
Menj be a napról mert megártott.
2015. ápr. 16. 13:43
 2/5 anonim ***** válasza:
Szerintem 3., 5., 8., 10., 12, de lehet, hogy a 9 sem
2015. ápr. 16. 14:10
 3/5 A kérdező kommentje:
köszi időközben már megtalátlam. a második válaszadónak köszönöm :)
2015. ápr. 16. 14:38
 4/5 anonim ***** válasza:

Az 5., 8., 10. és a 12. egész biztos, hogy nem.

5. A családnak egyáltalán nem hasznos, ha a gondozó mindent elintéz helyette, hiszen a cél az, hogy a gondozási folyamat végén képes legyen önállóan intézni a rá vonatkozó ügyeket, ha viszont állandóan helyette intézkednek, azzal kvázi gyereket csinálnak a felnőtt emberekből is, akiktől innentől kezdve nem is várható el felnőtt viselkedés.

8. Nem csak szándékosan árthat a gyereknek a család, hanem például félreinformáltságból adódóan is (meg még egy csomó más okból kifolyólag is).

10. Nem megbüntetni kell, hanem segíteni, hogy olyan emberré válhasson, aki képes a megfelelő figyelmet és gondoskodást nyújtani a gyerek számára. Ha ez nem lehetséges, a gyerek érdekeit szem előtt tartva kell eljárni, de a cél sosem a szülő megbüntetése például egy családból történő kiemeléssel sem (amúgy meg ott is az a cél, hogy a gyerek visszakerülhessen, ha a család alkalmassá válik az ellátására).

12. Erre nem írok hosszabb magyarázatot, egyszerűen badarság, bármelyik segítő hivatásnak alapelve az, hogy MINDEN ember megérdemli a segítséget, amennyiben szüksége van rá, de az igénybevétel az esetek döntő többségében önkéntes. A családgondozásnál persze ez pont máshogy működik, az önkéntesség elve nem annyira érvényesül, de nincs ott sem olyan, hogy valaki nem érdemli meg a gondozást.

Most én csak azt nem értem, hogy ez nyilván egy szakmai kérdés, gondolom tananyag. Miért laikusoktól kérdezel? A gyerekvállalás témakör gyakori látogatása nem teszi automatikusan kompetenssé a felhasználókat szociális kérdésekben :) Akkor már én inkább a tudományok kategóriába tettem volna ezt, azon belül is a társadalomtudományokhoz. Vagy inkább elkértem volna valamelyik csoporttársam jegyzetét, az azért sokkal biztosabb :D

2015. ápr. 16. 14:38
 5/5 anonim ***** válasza:
Na, ha megvan, akkor tárgytalan :)
2015. ápr. 16. 14:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!