Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 2 anyanyelvū kisgyerek...

2 anyanyelvū kisgyerek esetében, hogyan kellene tanítanunk, hogy mindegyik nyelvet szépen megtanulja?

Figyelt kérdés

A Fülöp-szigeteken élünk, férjemnek a helyi nyelv az anyanyelve, nekem a magyar, egymás között angolt használunk.

Arról már sokat olvastam, hogy elvileg megtudja tanulni a pici mindhárom nyelvet, mégha az elején keveri is, csak lesz egy, amit a legjobban beszél, amit a legtöbbet hall.

Viszont a kérdésem inkább arra irányulna, hogy hogyan tudjuk mindegyik nyelvet megtanítani neki?

Ha majd az apukája lesz vele a helyi nyelven szól majd hozzá, ezt hallja az utcán is, én pedig magyarul beszélek majd hozzá, napközben természetesen velem lesz a legtöbbet... közben hall angolt is...de ha együtt vagyunk hármasban, hogyan kellene megoldani? Egymáshoz is beszélünk, közben mindketten hozzászólunk majd a picihez, eléggé zavaros lehet.

Hasonló helyzetben lévõk hogyan oldották meg? Várok mindenféle tanácsot, ötletet, köszönöm!

2015. febr. 6. 15:23
1 2
 11/12 sandrachnologic ***** válasza:
100%
Nyelvész szakos hallgató vagyok. En azt tudom tanácsolni es pszicholingvisztikailag az a mukodo dolog, hogy eloszor is nem tanulja a nyelvet. O el fogja sajátítani a nyelvet. A kis agyaban kialakul majd a mentális nyelvtan, es automatikusan vált majd at az egyik nyelvről a másikra, ha a beszelol között is vált. Csodálatos az elme es a gyerekek bamulatosak. Nem szabad sürgetni, lehet, hogy kesobb kezd el beszelni es az is, hogy eleinte lesznek kusza mondatok, de 3-4 eves korára ki fog alakulni. A lenyeg az, hogy a sajat nyelven mindenki a leheto legszebben beszéljen hozza, nem arra gondolok, hogy ugy kell artikulalni, mint a gyogypedagogiasoknak, hanem arra, hogy pl. Ne az legyen, hogy "nemtom" vagy "donno" (filippinoul nem tudom leirni hogy nem tudom 😃). Egyebkent nagyon sok előnye lesz ebből a gyermeknek, meg akkor is, ha ezt sokan cáfolják. Rengeteg tanulamy es kutatás született arrol, hogy a tobb nyelvu gyerekek mennyivel gyorsabban gondolkodnak es reagálnak, mint az egynyelvű társaik, mert az agyuk hozza van szokva az állandó kodvaltashoz. 😊 ha olvasnal a temaban akkor Kovacs Agnes Melinda cikkjeit javaslom.
2015. febr. 6. 19:46
 12/12 anonim ***** válasza:
100%
Én Magyarországon élő magyar vagyok, de a feleségem vietnámi, és egymás között japánul beszélünk. Még nem született meg a gyerek, de ha meg fog, akkor mindenki a saját nyelván beszél majd vele: én magyarul, a feleségem vietnámiul, illetve visszük majd japán ismerősökhöz/barátokhoz is, hogy azt is hiteles forrásból tudja majd gyakorolni. AZ írásra van konkrét stratégiánk: minden nyelvnek lesz egy színe: kék/piros/fekete/zöld, és az adott nyelvet az annak megfelelő színnel írjuk majd a lakásban, hogy vizuálisan is elkülönüljön.
2015. febr. 7. 13:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!