Terhes a barátnőm ő 16 én 18 . Mik a jogaink?
1. Abortuszra nem kényszeríthetik. Ha ez vitát képez, a Gyámügy segítségét kell kérni.
2. A házasságkötéshez valóban a Gyámügy engedélye kell, de ilyen esetben nem szokták megadni.
3. Az apa lesz a baba gyámja, mert ő már nagykorú. Ehhez nem kell esküvő, elég az apasági nyilatkozat. Mivel a lány kiskorú, ezt a Gyámügynél kell megtenni.
4. A lány kiskorúsága miatt a Gyámügy eseti gyámot jelöl ki a magzatnak. Ha a szülők bemennek vele, általában közülük kerül ki. Az eseti gyámság a szülésig szól, onnantól az apukáé a jog. Ha a szülők nem vállalják, a Gyámügy jelöli ki, de akkor is csak a szülésig szól.
5. A lány elköltözhet, ehhez is engedélyt ad a Gyámügy, anélkül, hogy nagykorúsíthatná.
6. 16. évet betöltött anyuka saját jogán igényelheti a Gyest, Családi pótlékot, Egyszeri Anyaságit.
3 éve segítettem végig ezen a folyamaton egy 16 éves lányt és nagykorú párját. Ott a szülők segítőkészek voltak. Mivel nem tegnap történt, bizonyos részletekre nem emlékszem pontosan, de az alapokra, amit leírtam igen.
A lényeg, hogy nyugodtan keressétek fel a Gyámügyet, segíteni fognak, és szó sincs olyanról, hogy megpróbálnák elvenni a babát, vagy bármire kényszeríteni titeket.
A Magyar Államkincstárat is érdemes lenne felhívni, ha jól emlékszem, valamelyik támogatásnál kellett plusz aláírás, csak nem emlékszem, melyik volt az. A Gyámügy ebben is felajánlotta a segítségét, ha a szülők elzárkóztak volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!