A második baba születésénél hogyan kell igényelni a támogatásokat?
Októberig Gyeden lennék a fiammal, de júliusban születik a kislányom. Mikor kell lemondani a gyedet? Ha már megszületett a lányom, vagy előre? (bár az időpont ugye nem biztos) És a Tgyást? Egyszeri támogatást? Mindent csak a születésétől lehet elkezdeni igényelni?
ha a gyedet előre le kell mondani, akkor nem lesz folyamatos a pénz ugye? Pár hónapot kell várni?
(a munkahelyem nem kifizetőhely)
ha szülésig gyed-en akarsz maradni, akkor a tgyást elég 1-2 héttel szülés előtt feladni, be kell úgyis írni mikortól kéred. A gyedet is elég szülés előtt lemondani, de ott figyelj a postára adás dátumára, ha jól emlékszem van egy szabály, hogy a következő támogatás igénybevételét megelőző nap éjfélig postára kell adni.
Ha 4 héttel szülés előtt már tgyás-ra mennél, akkor akár 6 héttel korábban is elküldheted a tgyás igénylést, és 1 héttel a megjelölt nap előtt a gyed-lemondást. A lemondásban is meg kell jelölni, hogy melyik a gyed igénybevételének legutolsó napja.
Anyaságit csak akkor tudsz igényelni, ha megszületik a kicsi, mert kell hozzá a szülakvi.kiv, és a taj kártya.
és azt megkérdezhetem, hogy hogyan járnék jobban? Ha szülés előtt már tgyásra megyek 4 héttel, vagy ha csak szülésutántól kérem.
A gyedem jelenleg 80e és 83e között mozog. a tgyásom 100e körül volt
Nem vitatkozni akartam, jót akarok a kérdezőnek, a törvényben benne van, nem tudom félreértelmezni, de ha nekem nem hiszel, itt egy tb szakértő értelmezése:
Ő is ugyanazt mondja, amit én, hogy ha nincs bérezett nap (ez azt jelenti, hogy egbizt-t nem vontak) akkor van maximuma a tgyásnak. Ha a jövedelem nem éri el a minimálbér 2x-ét, akkor veszik figyelembe a tényleges jövedelmet. Ha a törvényt nézed, a táppénz számítási módnál keresgélj, a tgyás-ra is ugyanaz vonatkozik. Mondjuk nekem mindegy, nem kívánok ezen vitázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!