Mit mondanak a Ritalint szedő gyerekek, miben segít a gyógyszer?
Nekem azt mesélte egy kisfiú, hogy ő jobb lesz a gyógyszertől... Kérdeztem tőle, hogy miből gondolja, hogy ő rossz lenne.
Azt mondta, mert ugrál azért rossz.
szerencsétlen gyerkőc. Szóval nem jobban lesz, hanem "jobb"
Amerikában az élelmes gyerkőcök drogfüggőknek adják el a napi adag ritalinjukat, ugyanis hajszálra egyezik a kokainnal. Az addig mozgékony gyerek, meg bezombul tőle, tompa lesz és érzéketlen.
Mellesleg ez a hiperaktivitásnak hívott dolog vitaminokkal nagyon jól megszüntethető.
Kisfiam SNI-s, Ritalint szed. Ő soha sem rendetlenkedett órán. Viszont nem tudott figyelni. Csinált mindenfélét, rajzolgatott, vagy csak ledőlt a padra, bambult, de a tanár szavai nem jutottak el hozzá. Az órai anyag fele hiányzott neki. Amióta szedi, mindent leír, odafigyel. Ő mondta nekem, örömmel: -Anya, képzeld, éneken is mindent leírtam!
Addig szedi, amíg úgy érzi, hogy jó neki és amíg én nem látom úgy, hogy negatív hatása van, vagy az iskolából nem jelzik, hogy furcsa lenne a gyerek.
A Ritalin (amit az én gyerekem szed) négy órán keresztül hat, utána kiürül a szervezetéből. Megfelelően adagolva nincs hozzászokás. Azaz hétvégén, szünetekben nem szedi.
Képzeld el,hogy egy nagy zsibongó világban élsz. Körülötted minden zsong, szeretnéd kiszűrni a lényeget, de mindig eléd furakszik. Nem tudod mit tegyél, lekötöd magad mással, mert nem tudsz a zavarosban halászni. Aztán beveszel egy tablettát és érted, hogy mi történik körülötted, már nem zavaros, hanem tiszta a kép és tudod, erőd is van mindig azt tenni ami akkor és ott helyes.
A Ritalin a metilfenidátot tartalmazó szerek egyik márkaneve, amelyet az amerikai Drogrendészeti Hivatal a II-es jegyzéken szereplő kábítószerek csoportjába sorol – ugyanabba a csoportba, mint a kokaint, a morfiumot és az amfetaminokat.1A tizenévesek élénkítő hatása miatt szedik.
A Ritalinnak még akkor is számos mellékhatása lehet, ha azt szakember írja fel – többek között idegesség, álmatlanság, étvágytalanság, szívritmuszavar, szívproblémák, súlycsökkenés. A gyártó szerint a szer függőséget okoz.
2005 júniusában az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság közzétett több közegészségügyi figyelmeztetést, melyekben leírták, hogy a Ritalin és a hozzá hasonló szerek hallucinációt, öngyilkos gondolatokat és pszichotikus viselkedést okozhatnak, valamint agressziót vagy erőszakos viselkedést válthatnak ki.
Egy író így fogalmazta meg: „A szülőknek soha nem mondják: »Ó, mellesleg előfordul néha, hogy egy gyerek meghal egyszerűen amiatt, hogy beszedi a felírt szereket«, vagy hogy »Mellesleg azoknál a gyerekeknél, akiknek stimulánsokat írnak fel, kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy drogfogyasztókká válnak«, vagy hogy »Mellesleg azon gyerekek egyharmadánál, akik ezeket a szereket kapják, már egy éven belül megszállott, kényszeres viselkedési tünetek jelentkeznek«.”
Gyönyörűen leirtad, meghatódtam és már jobban értem miben segít a gyógyszer.
Azt is mesélte nekem az általam említett kisfiú, hogy sokkal könnyebb neki az iskolában a gyógyszerrel tanulni, végre sok dicséretet kap és ezekre már nagyon vágyott, nagyon boldoggá tette a tudat, hogy most meg tud felelni végre.
Én csak azon az egy dolgon csodálkoztam, hogy elmondása szerint ő rossz gyerek, mert ugrál a gyógyszer nélkül... Nagyon sajnáltam, hogy ilyent mondott magáról.
Viszont a gyógyszerrel úgy érzi szerethetőbbé válik, annyira szomorú, hogy a gyógyszer nélkül őt nem szerették.
Még arról is dicsekedett, hogy ő már nincs a rossz gyerekek között az osztályban, már a jók közé tartozik és rosszallóan mesélt a többi gyerek rémtetteiről.
Érdekes beszélgetés volt.
Értelek.
Milyen kiegészítő terápia kell?
Óvodás korában hordták több évig tornára, nagy labda, matrac és ilyesmik voltak és közben mondókáztak.
Akik nem kapnak segítséget azokkal mi lesz, nem szeretik,kiközösítik ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!