Ha 2011 januárban fog születni a 2. babám, mennyi lesz a táppénz, TGYÁS, GYED? Mi alapján fogják számolni? Az előző évből, amit szintén GYEDEN töltöttem vagy a munkabéremből?
Szia!
Mivel a két gyerek között nem mész vissza dolgozni, így a szerződésed szerinti bér lesz a tgyás és gyed alapja, azzal a megkötéssel, hogy a tgyásnak is lesz maximuma, ami megegyezik a gyed maximummal (mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a).
A gyed-et érdemes végig kihasználni, mert a táppénz az esetek nagy-nagy többségében kevesebb, mint a gyed.
Engem is érdekelnek a válaszok!!! Milyen a sors, pont most akartam kiírni! :-)
Nincs valahol az erre vonatkozó szabály leírva? Küldjetek lszi ha tudtok, mert az a legbiztosabb.
A kismamablogos jó nagy butaságokat ír!
Ha a gyed-be szülsz bele és a minimálbér kétszeresénél többet kerestél, akkor rosszabbul jársz, mint az első gyerekkel, mert míg az elsőnél a tgyás nem volt, a másodiknál maximalizálva van! A másik butaság pedig az, hogy ha gyesbe szülsz, akkor rosszabbul jársz, mintha gyedbe. A kettő ugyanannyi, hiszen mivel ellátás volt mindkettő, így nem számolhatnak belőle, mindkét esetben a munkaszerződésedben szereplő összeg lesz a tgyás, gyed alapja, mindkettő maximalizálva.
A fenti cikk 2007-es! Azóta ezerszer módosult. A legbiztosabb az oep honlapja, hiszen ők az elbíráló, folyósító szerv (kivéve ha a munkahely tb. kifizetőhely, de akkor is felülvizsgálja az oep). Jelenleg 2010-re vonatkozó adatokat még nem frissítették.
Kedves utolsó!
Én válaszoltam az előző két linket. Sajna én sem vagyok teljesen tisztában a dolgokkal, te igen? Esetleg írhatnék neked akkor privit? Még nálunk is tervben van a második és én sem tudom mit csináljak igazán... Sehol nem találok olyan tájékoztatást ami érthető és nem tudom hogy is értelmezzem a jogszabályokat. 2009. augusztusban fog lejárni a gyedem és szívem szerint jövő nyáron szülnék.
Előre is köszi!
Elég jól beleástam magam, mert én is gyed-be szültem a másodikat, úgy, hogy nem tudtam visszamenni dolgozni.
Ha nem mész vissza dolgozni, vagy visszamész dolgozni, de nincs 180 bérezett napod, akkor így is-úgy is a szerződés szerinti bérből számolnak. Ekkor van maximuma a tgyás-nak is :(
Ha visszamész dolgozni és megvan a 180 nap, akkor a 180 nap alatt szerzett jövedelemből számolnak napi átlagot és az alapján számfejtik a tgyást, gyedet.
Nagyon sok mindentől függ, hogy mi a legjobb anyagilag. Aki ragaszkodik az otthonléthez, annak az a legjobb, ha már gyesen van, átadja apának a gyest, ő visszamegy dolgozni, kiveszi a szabikat, majd elmegy táppénzre.
Persze, írhatsz privit, pontos dátumokkal :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!