Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Vannak itt szülésznők?

Vannak itt szülésznők?

Figyelt kérdés

lenne egy pár kérdésem hozzátok!

előre is köszi

2010. jan. 16. 13:08
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Első vagyok

Felvételi volt, ahogy megnevezték: embertanból. Aztán értékelték az írásbelit, és volt egy kis szóbeli is, semmi extra. De mint írtam, ma már főiskolai szintű a képzés, és ott biztosan keményebb a felvételi. Maga a suli nehéz volt, de mivel nagyon szerettem, szívesen tanultam. Én ott helyezkedtem el, ahol gyakorlaton is voltam, és 10 évet húztam le ott.

A hálapénzzel nem tudsz számolni. Van olyan időszak, hogy nagyon van, de olyan is, hogy nagyon nincs.

A szakma szépsége mellett azért beszélni kell a középidős vetélésekről, a méhen belül elhalt magzatok világra segítéséről, ezek mind nagyon megviselik az embert lelkileg. Hatalmas empátia kell a vajúdó édesanyák megváltozott lelkiállapotának elfogadásához és kezeléséhez; határozottság és magabiztosság, szakmai alázat, illetve sok lemondás, áldozat.

Ma Magyarországon a legtöbb kórházban a szülésznő az orvos irányítása alatt dolgozik, kevés döntést hozhat önállóan, nemúgy, mint sok más országban, ahol a szövődménymentes vajúdás és szülés a szülésznő önállóan észleli és vezeti. Nekünk is jó lenne egyszer idáig eljutni.

Légiutaskísérőként sem lenne hétvégéd, éjszakád, és talán a munka is monotonabb, és ott is eléggé kitudnak fordulni az emberek magukból. A fizetést nem tudom, de talán jobb, mint az eü-ben.

2010. febr. 11. 20:53
 12/16 anonim ***** válasza:

Második vagyok.

Megint csak egyet tudok éretni az előttem szólóval. Bár nekem csak a főiskolai gyakorlati éveim vannak, én is megtapasztaltam mindazt, amit a "kollegina" írt. A sok szépet és a kicsit kevesebb nem túl szépet. A kedves és bántó szavakat, a hálát, amit előfordul, hogy csak az orvos kap meg :) Pedig, a vajúdás alatt, 100-ból 99-szer csak a szülésznő van az anyukával, a doki legtöbbször csak beeseik a kitolási szakaszra. Bár, nekem szerencsém volt az orvosommal, de fizttünk is érte, nem keveset (csak hogy a becsülete mellett szóljak: számlát is adott róla).

A felvételi: nekem már nem volt, akkor vezették be a kredit rendszert. Magyarul: ha megvolt a pontod, akkor mehettél. Viszont azóta annyi mág változott, hogy már nem az a hároméves, viszont államvizsgás, szakdolgozatos képzés van, hanem, már négyéves, talán diplomás képzés, legalábbis Szombathelyen, A PTE-ETK szülésznő szakán. Hogy most van-e felvételi, azt nem tudom.

2010. febr. 12. 10:01
 13/16 A kérdező kommentje:

megint köszi a válaszokat :)

már csak az a kérdésem,hogy mennyire nehéz szülésznőként elhelyezkedni? A pályakezdőket nem mindenhol szeretik, itt mi a helyzet?

És összességében ezek szerint szeretitek/szerettétek csinálni? ajánlanátok másoknak(pl nekem)?

2010. febr. 12. 22:00
 14/16 anonim ***** válasza:
Második vagyok: az én esetemben eleve nehéz volt elhelyezkedni, mert épp nagy bajban volt az eü. Most sem más a helyzet, sajnos nem sikerszakma a miénk. Ráadásul sok helyen "kihalásos alapon" lehet szülésznői posztot elnyerni. Ha tudsz olyan helyre menni gyakorlatra, ahová, ha végeztél fel is vesznek dolgozni, akkor már van egy plusz pont mellette.
2010. febr. 12. 22:10
 15/16 anonim ***** válasza:

Hogy mennyire lesz nehéz vagy könnyű elhelyezkedni, azt előre nem lehet megmondani, sok mindentől függ.

De az sem mindegy, hova sikerül elhelyezkedni. Ugyanis szülésznők dolgoznak a szülészeteken, nőgyógyászatokon is, de azt hiszem, minden szülésznő célja, álma a szülőszobai munka. Oda viszont nehéz bekerülni, legtöbbször 1-2-3 évet le kell húzni más osztályokon, és csak utána kerülhet be az ember. Az említett osztályokon viszont általában nincs vagy minimális a mellékes kereset.

Mindentől eltekintve én bárkinek ajánlom, hogy legyen szülésznő, egy kivételesen gyönyörű, máshoz nem hasonlítható hivatást tudhat magáénak. És hátha majd egyszer a fizetés is méltó lesz a szakma nehézséghez, komolyságához!

Sok sikert!

(első voltam)

2010. febr. 13. 21:23
 16/16 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek.:)

ha lesz még kérdésem, jelentkezem, remélem nem bánjátok :D

2010. febr. 16. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!