Keresztelős kérdések, akik mostanában tapasztalták, válaszolnának?
Olyan babát, akinek a szülei nem házasok, megkeresztelnek-e?
Lehetünk férjemmel keresztszülők, ha (MÉG!!!) csak polgári esküvőnk volt?
Mennyibe kerül?
Ki fizetni? Hallottam olyat, hogy a nagyszülők, olyat is, hogy a szülők, esetleg a keresztszülők
Kislánynak milyen ajándékot illik adni? Én aranyláncra vagy fülbevalóra gondoltam.
Igen szülők bűneiről nem tehet a gyerek.
Miért ne lehetnétek még testvérpár is lehet keresztszülő, értelemszerűen ők soha nem is lesznek házasok.
Egyházi adót mindenkinek kötelező fizetni. Plusz adományt is szoktak adni a templomnak.
Ahogy a családban szokás, nálunk keresztanya veszi a ruhát, keresztapa meg az adományt fizeti, egyházi a dót meg értelemszerűen mindenki magának.
Szerintem az tökéletes, maradandó is.
"A szülők vallásosak? Mert akkor szerintem, könnyen megy a dolog."
Ilyen kérdés után ez neked kérdéses? Valaki valásos azt ezeket tudná, meg egyházi adót is fizetne mert azért nem nagy összeg, én férjemre gyerekekre, és magamra fizetek évi 2000Ft ami nem sok.
Nálunk a pap csak azoktól szed egyházadót, akik betöltötték a 30. évüket VAGY ha még nem, de házasok, akkor azoktól is.
Ezt megkérdeztettem.
A párom is hívő, csak az anyja 'hülyesége' miatt nem volt elsőáldozó. Megkeresztelték, de az anyja állítja, hogy valami nagy összeget fizetett a templomnak, hogy 'levegyék' róla a keresztséget - pedig ilyen nincs. De ez is alátámasztja, hogy a vallás nem a templomban meg a papoknál van, azok a pénzre hajtanak. Ha nem így lenne, akkor nem házas szülők gyerekeit nem keresztelnék, meg még nagyon sok dolgot nem tennének meg, amit pár 10e-ért simán megcsinálnak.
Szóval lehet nekem jönni ezzel a 'mennyire lehet vallásos, ha ezt se tudja' szöveggel.
Ha mindenhol ugyan az lenne a gyakorlat, és nem az ezresek száma határozná meg a szabályaikat, akkor én is könnyebben kiigazodnék.
Azért annak köszönöm, aki segített.
"Ha nem így lenne, akkor nem házas szülők gyerekeit nem keresztelnék, meg még nagyon sok dolgot nem tennének meg, amit pár 10e-ért simán megcsinálnak. "
Szülők bűneiről nem tehet a gyerek azért keresztelik meg. Attól,hogy szülő lop még a magyar törvény nem csukatja le a gyerekét is börtönbe, na egyházi törvény is pont így működik.
Az meg 30 év alatt nem szed egyházi adót is szerintem félreetettél valamit. Akkor 30év előtt nem házasodhat nem lehet keresztszülő és el sem temetnek senkit ott?
Nem. Csak a 30 év alattiaktól nem szed. Ilyen esetben, ha pl. én egyedülállóként 20 évesen keresztszülő szeretnék lenni, ahhoz az kell, hogy a SZÜLEIM egyházadója rendezve legyen.
NÁLUNK így szedi a pap. De hallottam már nagyon sokféle variációt.
A kérdésem lényege nem ez, hanem hogy mennyit, kinek kell fizetni, erre kb. válaszokat kaptam is.
Legyen református. Oda nem kell semmi. :) Van egy keresztfiam. Az ö keresztelõje elõtt, annyit kérdezett a pap, hogy meg vagyok-e keresztelve és milyen vallás szerint. De nem kért semmilyen papìrt, csak felvezette adatként.
Szülõk nincsenek összeházasodva. 5eFt adomânyt adtunk a keresztapával, akivel semmi közünk egymâshoz. Nem bonyolìtották túl.
Sziasztok! Nagyon elcsodálkoztam, milyen szokások/követelmények vannak egyes helyeken a keresztelés ügyében.
Azt nem tudom, hogy ha nem házasok a szülők, megkeresztelik-e a gyereket, de én nemrég keresztszülő lettem, és az ég világon semmit nem kértek tőlem, csak a saját keresztlevelemet. Pedig katolikus keresztelő volt, és lássuk be, a katolikusok általában sokkal vaskalaposabbak.
Fizetnem sem kellett, bár eszembe sem jutott, hogy ezért külön fizetni kéne, de lehet, hogy a szülők fizették.
Szerintem kislánynak könnyebb ajándékot adni, az aranylánc egy kis kereszttel remek pl., de a fülbevaló is jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!