Mit tehetek, ha apuka nem írja alá a lakcímbejelentőt?
Sziasztok!
Van két kislányom, 6 éve külön élünk. Eddig Nógrád megyében egy pusztulat faluban laktunk, ide jártak oviba, suliba, és egyedül próbáltam nevelni őket. De állandó a tetű, rüh, hasmenés, hányás a faluban, mi eddig csak a hasmenést-hányást kaptuk el, de féltem a gyerekeket.
Plusz 6 éve bedőlt a lakáshitel is, eddig itt laktunk, de nem szeretném egyik napról a másikra az utcán találni magunkat.
Így apukámhoz költözünk, aki 3 szintes családi házban él egyedül. Pest megyében, szép helyen, városban.
Holnap megyek lakcímkártyát csináltatni,mert anélkül az oviba sem és a suliba sem veszik be őket. Innen pedig kiírattam őket,mert onnan nem tudom és nem is akarom ide hordani őket.
Mit lehet tenni? Gyámügy beleszólhat?
Azért nem akarja aláírni,mert amíg a kicsik lakcímkártyája ide szól, addig a házat át tudja adni az eszközkezelőnek. De hiába szól ide,mert az enyém is ide kellene, hogy szóljon, én pedig nem vagyok már ide bejelentve.
Apuka is abban a városban lakik, tehát neki sem kell utaznia többet, ha látni akarja a lányokat. Egy utcával lakik arrébb.
Tegnap nekem azt mondták, hogy hiába szól a lakcímkártyám oda, kell az aláírása.
Leírom az én tapasztalatomat, hátha segít, mert néha furcsán értelmezik a hivatalokban a jogszabályokat.
Az én kislányomat is automatikusan az én lakcímemre jelentették be, de már én sem ott laktam évek óta. Édesapja ment be az okmányirodába, hogy a saját tulajdonában levő házába bejelentse a gyermekünket (életvitelszerűen mindannyian itt élünk). Neki azt mondták, nem lehet, mert kell az anya aláírása. Párom kért egy vezetőt, előkerestette vele az ide szóló jogszabályt, amiben, nem "anya", nem "apa" és nem többesszámban "szülők" szerepelt, hanem "szülő, törvényes képviselő, gyám. Ezután már nem akadékoskodtak, nem tudtak mit csinálni, elkészítették a gyerek új lakcímkártyáját. Egyébként értem én, miért kell mindkét szülő, nehogy egyik kijátssza a másikat, se ebben az esetben az édesanya kerül patthelyzetbe.
Próbálj meg tartózkodási helyet létesíteni nekik az új címen, elméletileg azzal már be lehet íratni őket a suliba, oviba, és lehet, ahhoz nem kell apuka.
Nem kell csak az egyik szülő aláírása, aki lehetsz te is!
Tudom, mert nemrég intéztem a lányom és az én új lakcímkártyám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!