Tegnap a cipőboltos nő kiakadt. Elolvasnátok?
Hívd át a csoportot hozzátok, és próbáld ki, az oda-vissza öltöztetést, mikor kimennek játszani. Igen, ez is a munkakörük része, de a gyerekeddel teszel jót, ha ennyivel is egyszerűsíted a dolgukat.
Igen, jobban néz ki a fűzős, csattos cipő, de a bebújós, tépőzáras egyszerűbb, praktikusabb. Az önállóságot meg ilyen idős korban már ideje tanulni.
Nallunk az oviba teljesen mindegy milyen szandalt vagy cipot adsz a gyerekre amennyiben fel tudja huzni sajat maga.
Ilyen a kabat is, tudja felcipzarozni vagy begombolni maganak.
Mikor a kisfiam atkerult a bolcsibol az oviba 3 evesen akkor mi kaptunk egy papirt amire konkretan az volt irva, hogy tamogassuk otthon a gyereket abban, hogy sajat maga vegye fel a cipojet es sajat maga oltozzon fel mert az oviba ez kovetelmeny. Volt itt szo az etkezesrol, WC hasznalatrol... Ha mar ez a kovetelmeny akkor gondoltam keresek olyan szerkokat amiket konnyen tud felvenni meg levetni. Emiatt adok tepozaras szandlat ra es cipzaras felsot a huvosebb napokra nem pedig gombosat mert a cipzarasat feltudja huzni.
Erdekes modon attol a naptol amikor a kisfiam oviba kerult nem engedi, hogy en oltoztessem, vagy feladjam ra a cipojet. O egyedul akarja felvenni mint az oviba. Inkabb elbabral 10 percet a ket zoknival reggel de akkor sem enged segiteni. A kabatjat is erdekes modon veszi fel. Pl. leteszi a padlora forditva. Beledugja a ket kezet es atdobja a feje felett. Pillanatok alatt megoldja. Meg sosem lattam ezt a verziot de gondolom az oviban ellesett trukk a gyors oltozeshez. En szemely nem banom, hogy nem segitenek nekik annyit mint pl. a bolcsibe es elvarjak, hogy kicsit onallobbak legyenek bizonyos teren.
A bölcsiben egy csoportban a max. létszám kicsiknél 12 fő, a nagyoknál 14. Erre van 1-1 gondozónő, + dadus.
Nem mindegy, hogy 6-7 gyereket kell terelgetni, vagy 15-öt!
Sajnos, kevés a pénz, a rendszer nem a legjobb, mert hiába szeretne az igazgatónő tornatermet, plusz dadust, óvónőt felvenni, ha az önkormányzat meghúzza a pénz és emberlétszám határt.
De mondom, a tépőzáras szandál/cipő a legkevesebb!
Képzeld el, hogy harminc gyerek egyszerre megy mosdóba, kezet mosni, pocsolnak, segíteni kell nekik. Utána asztalhoz ülnek enni, de addigra a mosdót is fel kell mosni, hogy ne csússzon el senki. Aztán rohanni az ebédeskocsiért, tálalni...
Amíg az óvónéni mesét olvas, összeszedni a terítéket, kipakolni az ágyakat...
Persze, lehet más szakmát választani, de ne a gyerekszerető óvónénik hibája legyen a rossz rendszer! Attól még nem lesz rossz egy óvónéni, mert azt kéri, inkább tépőzáras legyen a csuka.
Nálunk elmondták, sok feladatuk van, nehéz is, mert három év alatt nekik egy önálló, magabiztos, feladatait ellátni tudó 6 éves kell faragniuk, mire iskolába megy.
"ne a gyerekszerető ovónéni hibája legyen a rossz rendszer"
De ne is a gyerekemé!
Bizony, bizony! Ezeket a dolgokat iskolára kell megtanulni! Pedig ha tetszik ha nem, az én lányom nem úgy fog menni, hogy mindent tud!
Okos értelmes, 2 évesen szobatiszta volt, de például a kabátján a cippzárt nem tudja felhúzni. Vagyis felhúzni tudja, de összeilleszteni az alját nem. 2,5 éves volt télen és bizony én öltöztettem. Most nem fogom 50 fokban gyakorolni vele a télikabát felvételét. Majd ott megtanulja! Akik meg a csatos szandállal vannak elfoglalva, közlöm, hogy tépőzárast kapott. Azt fel is tudja venni. Direkt úgy mentem a cipőboltba, hogy nem csatosat kérek.
Persze, ne a gyerekeinké...
De mit gondolsz, mikor kell elkezdened önállóságra szoktatni a lányodat? Meddig fogod te öltöztetni, etetni, feladni a cipőjét?
Az önállóságra nevelés, szoktatás nem bűn.
Egy tépőzáras cipőn vagy ennyire fennakadva!
Ha ennyire önállótlan a kicsikéd, azon te segíthetsz, nem az óvodai rendszer, mert az változni miattatok nem fog. Lehet pattogni az oviban, gerjeszthetsz feszültséget, de a legjobb lenne, ha egyszerűen megvennéd a tépőzáras cipőt, megtanítanád a lányodat felvenni és kész!
A fiam már tavaly nyáron is egyedül húzta fel a szandálját.
Nem értem, mit vársz az ovitól? Majd egyetlen óvónéni csak a te prüntyikéddel foglalkozik? Ha ezt szeretnéd, hívj hozzá bébiszittert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!