Akinél van macska gyerek mellett, mindenhol kapott oltásokat a macska?
Egész gyerekkoromban voltak macskáink, kintiek, barátnőimnek is, de soha senkitől nem hallottam, hogy oltatta volna a macskáját.
Féregtelenítés és bolhairtás, ennyi.
Most az én gyerekeim 2 és 4 évesek, és gondolkozom rajta, hogy jó lenne egy cica, egyszerű házimacska, és mindenhol azt olvasom, hogy mennyire fontosak az oltások. Sok van, és nagyon drágák...
Szóval ma már mindenkinél be vannak oltva a kint tartott macskák??
A macska nem tud átadni neked a betegségei közül semmit, ha erre gondolsz az oltás szempontjából, csak a veszettséget. (Jó, most lehet vitatkozni, hogy férgek meg toxoplazma, de másról van szó, itt a macska fertőző betegségeit tárgyaljuk, mivel az oltatásról van szó.)
Védőoltásos nyavalyák közül esetleg gombát kaphatsz tőle, de azt előbb szeded össze a strandon, vagy akárhol, mint a macskától, mert az se magában fejleszti ki, hanem kint szedi fel az udvaron mondjuk.
A gomba ellen van védőoltás 6-8 ezer forint, de egy rakás fajta gomba van, vagy hat, vagy nem, egy csomó ellen nem is jó, és hát nem is gyakori a dolog, szóval felesleges. Inkább a tenyésztők adatják be a biztonság kedvéért, akik kiállításra hordják a macskákat, és ott a macska-ember tömegben jobban féltik őket tőle. Amúgy én több, mint 20 év alatt nem láttam gombás macskát, pedig mindig voltak macskáink, kijárósak is.
A másik oltás a kombinált, ez olyanok ellen véd (azért kombinált, mert 3-4 féle betegség ellen védi a macskát), amit csak a macska kap el, szóval rád nem ragad, évente kell adni kb. 4-5 ezer forint, ennél nem több, ezért azért érdemes, mert a betegségek közül, amik ellen véd, ha valamelyiket összeszedi, akkor sokkal drágább kikezelni és nem is biztos, hogy sikerül. Szóval teljes mértékben a macskát védik, meg a pénztárcádat, de te nem kapod el tőle. Kintinek és bentinek is ajánlott, mivel a cipőtalpadon is behozhatsz neki valamit.
Aztán van még oltás a leukózis ellen, ez egy randa betegség, ez is csak macskabetegség, rád nem ragad, viszont a macskát szépen lassan kinyírja, ha megkapja és nem tud megszabadulni a vírustól. Ez külön 4-5 ezer forint, szintén évente adják (bár van, aki szerint 3 évente elég) úgy is lehet adatni, hogy kombival együtt, akkor mondjuk 6-8 ezer az oltás, amiben minden benne van. Inkább kijárós macskának ajánlott, a benti, ha nem találkozik más macskával, akkor nincs veszélyeztetve, ezt a cipődön nem viszed be.
Lyme kór ellen lehet oltatni, kb. 4 ezer forint, ezt ugye mint az ember, a kullancstól kaphatja, de macskában ez kifejezetten ritka. Ezt csak a kullancstól kaphatod el, csak a kullancs csípésétől közvetlenül, a macskától nem, akkor sem, ha esetleg ő megkapja a kullancstól. (Arra nincs amúgy nagy esély, hogy a macskából a kullancs beléd megy, mert a hímnemű kullancsok nem váltanak gazdát, ha egyszer megcsípték, a nőneműek pedig egy csípés után ledobják magukat az állatról és mennek petét rakni, de ennek meg végképp semmi köze a macska oltottságához.)
Van még a fip ellen egy nazális vakcina, a hatása kétséges, sokan inkább nem ajánlják mint igen, ez 4-6 ezer forint, ha jól tudom. Én ezzel nem is foglalkoztam, több rosszat olvastam róla (nem fórumokon tájékozódok, hanem pl. egyetemek anyagaiban stb.), mint jót. Meg amúgy is, igazából mindegy, a corona vírus meg a fip egy külön misét megér, lényeg, hogy az "oltásnak" nincs sok értelme ellene, meg emberre meg másra ez sem veszélyes.
Van a fiv oltás, ami itthon nincs is, meg külföldön sem ajánlják amúgy sem.
És végül a veszettség elleni oltás 3-5 ezer forint, viszont nyugodtan alszol, ha kijár a macskád és látod a tévében, hogy a térségetekben veszett rókák járnak, akkor nem csak bottal mered majd megpiszkálni, aztán ha megharap a macskád akármiért, pl. beteg lesz és ritka fájdalmas kezeléseket hajtasz végre rajta, anélkül, hogy valaki lefogná, akkor nincs a macera, hogy meg kell figyelni, hogy vajon veszett-e vagy sem, hanem bemutatod a könyvét és csókolom. Évente kell adni, de talán van olyan vakcina, ami 3 évig jó, én azért adatom, mert bár nem járnak ki, egyszer egy szerencsétlen macskával, ami nem volt oltva megjártuk harapás miatt pont egy ebzárlat idején és nekem nem hiányzik a macera, hogy ántsz telefonálgasson, meg hatósági állatorvos meg franc tudja.
Szóval összességében két darab oltást kéne neki adatnod, éves szinten MAX 8-10 ezer forintból ki kell neki jönni, attól függően, hogy melyik anyagot választod.
Ahova mi járunk ott:
veszettség oltás 4 ezer
kombinált 4 ezer
leukózis 4 ezer
veszettség + kombinált együtt csak 5000
kombi + leukózis 8000
veszettség + kombi + leukózis együtt csak 8500
legdrágábban tehát 12 ezer egy évre, hogy mindent megkapjon, legolcsóbban 8500. Ha a leukózisra nincs szükség, mert nem megy ki és nem akarsz véletlenszerűen macskákat hazahordani, akkor meg 5000-ből is megvan a másik kettő.
Ez untig elég a macskának.
Azt hiszem, ez nem nagyon drága egy évre.
Bocs a hosszú válaszért, de szerintem így minden kérdésedre választ kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!