Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek miért nem találják...

Szerintetek miért nem találják meg sokan az aranyközéputat a túlzott szigor, és az engedékenység között?

Figyelt kérdés

Túlzott szigor alá értem az indokolatlan következetességet, adott kornak nem megfelelő elvárásokat, gyakori testi fenyítést.

Az engedékenységnek is egy szélsőségesebb formájára gondolok, amikor vagy nem érdekli a szülőt a gyerek, vagy azt gondolja, hogy ezzel használ neki, ha mindent megenged.

2014. jún. 3. 23:36
 1/5 anonim ***** válasza:

Az én környezetemben viszonylag kevés az a szülő, akinek nem sikerült megtalálni az arany középutat... viszont olyat ismerek többet is, ahol egyáltalán nincs szigor, nincs következetesség, ezt nagyon rossz látni, mert ezekből a kicsi, neveletlen emberekből nem lesz egészséges lelkületű felnőtt sosem.

Olyat egyet ismerek, ahol katonai szigor van, (de verés és testi fenyítés egyáltalán nincs).. ezek a gyerekek imádják a szüleiket, és szerintem belőlük nagyon kiegyensúlyozott felnőtt válik. (Most 10-12 és 15 évesek).

Én magam úgy gondolom, megtaláltam az arany középutat, egyáltaln nem vagyok engedékeny, viszont rábeszélhető vagyok kompromisszumokra. Következetes vagyok, tehát ha pld. a büntetés az, hogy este nincs meseolvasás (nálunk ez a legnagyobb büntetés) akkor nincs meseolvasás, tudja, hogy megteszem. :) Mivel már kétszer megtettem, hogy tényleg nem volt mese, azóta ezzel egész jól sikerül "fegyelmeznem" a lányomat :)

2014. jún. 3. 23:54
 2/5 anonim ***** válasza:

Szerintem azért nem, mert a gyereknevelés nagyon nehéz műfaj, nincs mindenkire egységesen ráhúzható módszer, és nagyon-nagyon könnyű hibázni. Ezen felül minden családnak más az értékrendje, mindenhol más fér bele.

Nekem is furcsa, hogy a környezetemben lévő szülők jelentős része olyanokat tilt meg, ami nekem egyáltalán nem okoz problémát, olyan dolgok fölött meg elsiklik, ami nálunk szigorúan tilos. Én például simán megengedem a gyerekeimnek, hogy sarazzanak a játszótéren, pocsolyázzanak gumicsizmában, vagy belegázoljanak az avarba, miközben van olyan ismerősöm, nem is egy, aki ezektől teljesen kiakad. Ugyanezek viszont csak elnéző mosollyal veszik tudomásul, ha csúnyán beszél a gyerekük, mi ezt egyáltalán nem toleráljuk, és pontosan tudja is a gyerek, hozott már haza pár csúnya szót az oviból, de renkívül hamar megértette, hogy a mi családunkban az ilyesmi megengedhetetlen.

Engem egyébként szerintem ritka engedékeny anyának tartanak számon a környéken, mert tényleg viszonylag kevés dologban korlátozom a gyerekeimet, sokmindent hagyok nekik, ami mások szerint veszélyes (mászókázás és társai), de nem durvák, szépen beszélnek, aránylag szófogadóak is, ráadásul rendkívül barátságosak, úgyhogy én - jelenleg - meg vagyok magunkkal elégedve.

2014. jún. 4. 09:34
 3/5 anonim ***** válasza:
Sajnos sokan nem hoznak otthonról, a saját gyerekkorukból megfelelő viselkedésmintát, így meg nagyon nehéz eldönteni, mi az adekvát reakció egy adott helyzetben.
2014. jún. 4. 10:01
 4/5 A kérdező kommentje:

Ez engem most egy házi feladat miatt érdekel, köszönöm a válaszokat!

Azt sem értem, hogy most, amikor annyi információ elérhető, miért követi sok ember a régi berögződéseket?

2014. jún. 4. 11:07
 5/5 anonim ***** válasza:
Azért, mert a viselkedésünk alapja a veleszületett temperamentum és a kapott viselkedésminták. Amit olvasunk, az elméleti dolog, nem válik automatikusan rutinná, csak ha dolgozunk rajta. Márpedig gyereknevelés terén leggyakrabban azonnal kell reagálni, nincs idő tudományosan átrágni a kérdést.
2014. jún. 4. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!