Nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen kérdést teszek fel, de véleményeznétek a nevet, amit a kisfiunknak választottunk?
Vigyázz, a csoma (csumának is mondták) a pestis nevű betegség népies neve volt!
A világért sem adnék ilyen nevet a fiamnak...
A Dénes név szép, eredete Dyonüsos görög istenre vezethető vissza.
Ami a két név adását illeti: igazad van, ha az egyiknek kettőt adtatok, a másiknak is "jár" ugyanaz. Nekem kettős nevem van, a húgom örökké azt vetette a szüleink szemére, hogy őt kevésbé szerethették, mert neki csak egyet adtak.
Dénes jó, a Csoma olyan, mint a csomag, vagy a csuma, és cs van benne, túl magyaros egy ilyen globalizált világhoz nem illik. Dénes Máté pl. szintén két név, mégis divatosabb.:)
Kérdező, engedj meg egy dícséretet: a kisfiunk szót hosszú ú nélkül, azaz helyesen írtad le, többször is. Sose láttam még ilyen kérdést és nagyon tetszik:)
"Régi magyar neve a csoma, csuma. A szó eredete tisztázatlan, lehetséges az ómagyar csima (= csomó), illetve a talán a török eredetű çuma szóból származó román ciuma is. A 'csomó' jelentésű változat a nyirokcsomók megduzzadásával hozható összefüggésbe."
Nézd meg itt:
Egyébként szívesen!
Már akkor rémlett, hogy olvastam erről valami ilyesmit, mikor először hallottam ezt a szót, mint lehetséges keresztnevet. Ha jól emlékszem, Kőrösi-Csoma Sándorral kapcsolatban említette egy könyv.
A lepontozgatókkal meg nem törődöm, oda se neki! Ha nincs más örömük az életben...
Sok boldogságot a kicsihez!
Én először a tv-ben hallottam a Csoma nevet, tetszett már akkor is. Erőss Zsolt kisfia Csoma.
A barátnőmnek is nagyon tetszett, mikor említettem neki és már megszületett a fia, aki ezt a nevet kapta. Nekem tetszik a Dénes is, de a Csoma jobban, biztosan, mert az említett kisfiú közel áll hozzám. A vezetéknév fontos mellé persze.
Ez meg szerintem egy akkora hülyeség, hogy csúfolják, majd nem hagyja magát. Egy sima Anna is lehet kanna, vagy a vezetéknévből is lehet csúfos nevet kreálni.
És ha a másik gyermeketeknek is két neve van, mindenképpen kettőt adnék a fiatoknak is. Tehát szerintem Csoma Dénes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!