Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Anyukák, titeket nem keserít...

Anyukák, titeket nem keserít el néha, hogy milyenek a "mai" tinik? Vagy régen sem voltak különbek a gyerekek?

Figyelt kérdés

A minap olvastam néhány kérdést az oldalon, ahol 14 éves kislányok féltek, hogy terhesek lettek egy részegen elkövetett szex után. Számomra ez megdöbbentő. Tudom, hogy nem lehet az a gyakorit alapul venni, de én magam is látom, hogy egyre lejjebb süllyednek a lányok. Mondom ezt úgy, hogy én is csak 23 éves vagyok. Ha visszaemlékszem én 14 évesen kutyáztam, popcornt olvastam, a barátnőimmel fiúegyüttesekért rajongtunk és ennyi. Még a legvadabb csajok is egy-egy csókig jutottak, amit aztán nagy mellénnyel meséltek el. De ilyen, hogy valaki általános iskolában feküdjön össze ráadásul részegen egy pasival, nem volt. Tényleg ekkorát fordult a világ 7-8-9 év alatt?

És mit tehet a szülő? Persze próbálja értékekre nevelni a csemetéjét, de annyi külső tényező is hatással lehet a gyerekekre. Én nem hiszem, hogy alig 10 év alatt megsokszorozódott volna a nemtörődöm, hanyag szülők száma. Vagy lehetséges? Ti hogy látjátok ezt?

2014. márc. 30. 19:12
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
56%
Sajna ez a szülők hibája nagyrészt,azért menekülnek a kislányok pasik karjaiba,mert azt hiszik a hiányérzetüket így csillapítják,persze nem,de szeretetéhesek,figyelemre vágynak,amit a szüleiktől nem kaphatnak meg.Emellett persze sokat számít a nevelés,az az értékrend amit a szülő ad át a gyereknek, a gyermek önbecsülése,értelmi szintje,és ezek után jönnek az esetleges befolyásoló tényezők pl barátok,iskola stb.
2014. márc. 30. 19:18
 2/14 zabmester ***** válasza:
57%

Engem nem. Én sem voltam mintagyerek, voltak igen vad dolgaim.

Nem fogok meglepődni, ha az én gyerekemnek is lesznek hasonló húzásai, bár persze, félteni fogom, ha már kamasz lesz, hogy ne csináljon hülyeséget, de nem tudom mindentől megvédeni. Sok múlik a szülőn, de sok múlik azon is, hogy milyen típusú a gyerek.

27/N

2014. márc. 30. 19:25
 3/14 anonim ***** válasza:
62%
Szerintem meg a szülő marhára nem tehet semmit. Mennek a tv-ben a züllesztő műsorok, valóvilág, éjjel nappal budapest, ...stb ahonnan csak árad a "kultúra" a fiatalokra, már szó szerint azt sem tudják, hogy fiúk-e vagy lányok, a szülő meg éjjel nappal dolgozik, hogy előteremtse az anyagiakat, fizesse a hitelt, rezsit, stb. A gyerekek meg ezeken a szennyműsorokon nevelkednek. Túl egyszerű a szülőkre hárítani mindent, globálisan vagy legalábbis országosan kéne más irányba terelni a fiatalokat, mert ez katasztrófához vezet ami most van.
2014. márc. 30. 20:14
 4/14 A kérdező kommentje:
Zabmester! Szerintem 14 éves KSIGYEREKKÉNT részegen teherbeesni több, mint meredek. Nem az apróbb tinicsínyekkel van bajom nekem sem.
2014. márc. 30. 20:26
 5/14 anonim ***** válasza:
52%
A mai tiniket a mai szülők nevelik ilyenre. Érdekes most is vannak normális gyerekek.
2014. márc. 30. 20:49
 6/14 anonim ***** válasza:
52%
A szülők hibája,hogy nézzék a szennyet..az olyan szülő olyan példát is mutat
2014. márc. 30. 20:52
 7/14 anonim ***** válasza:
Kérdező, nagyon jó témát vetettél fel. Egyik válaszoló írta, hogy a szülő szinte nem tehet erről, mert mi megy a TV-ben például. Na, nálunk nincs tévé.:) És nem, nem vagyunk szektások, sem szűklátókörűek, de sarkalatos véleményünk van a gyereknevelésről. Igyekszem érzelmileg mindent megadni a gyerekeimnek, hogy ne máshol, rossz helyen keressék az "elismerést". Ha nagyobbak lesznek, beszélgetünk fontos dolgokról rengeteget, s nem fognak csak úgy "lógni" a haverokkal ki tudja hol, ki tudja meddig. Én már azon is el vagyok képedve, hogy rengeteg szülőnek az a kérdés, éjfélig vagy csak 22-ig engedje el a 14 éves lányát bulizni... Én 14 évesen 22-kor konkrétan aludtam, otthon.:) És ezt így tartom természetesnek. Előtte családi vacsora, beszélgetés, olvasgatás, esetleg séta, mikor mi. Egy gyerekért a szülő a felelős, nem szabad hárítani. Ezt azért szerencsére nagyon sokan gondolják így, csak a kirívó, negatív esetek hangosabbak...
2014. márc. 30. 22:04
 8/14 anonim ***** válasza:

Utolsó!

Ez mind szép és jó amit leírtál, de sajnos akiket a legjobban tiltanak mindentől, azokból lesznek a legrosszabbak...Általánis iskolában volt egy osztálytársam, akiknél szintén nem volt tv, nem mehetett sehova, vallásos iskolába járatták, szigorú szabályok között. Aztán 17 évesen összejött 1 sráccal, első adandó alkalommal elköltözött otthonról (menekült) és rá 1 évre terhes lett. Akiket kicsit lazábban fogtak (keretek között), azok egyetemre jártak, jó munkájuk lett, stabil életük.

Nem az a titok, hogy mindentől tiltsuk a gyereket, mert nem lehet...ha nem engedik, majd megszökik. A kulcsszó a BIZALOM. Ha kicsi kortól megadjuj a bizalmat, nem fognak visszaélni vele, tudni fogják, hogy meddig lehet elmenni.

A másik fontos dolog pedig az ŐSZINTESÉG. Mindent meg lehet és meg kell beszélni!! Éreztessük kiskortól, hogy mindent el lehet mondani, meg lehet beszélni...nem kell ész nélkül büntetni és tiltani.

Szerintem ez a titok, annó nálam is ezt alkalmazták Anyuék, én is ezt fogom a gyerekeimnél. El voltam engedve mindenhova (bár bulizni bem szerettem menni, max 1 évben 1x már később) inkább házibiztunk vagy lementünk Balcsira barátokkal (ezek már inkább 18 éves kor után), mindig tudták hol vagyok, kivel és mit csinálok.

2014. márc. 31. 14:48
 9/14 anonim ***** válasza:
*házibuliztunk
2014. márc. 31. 14:49
 10/14 zabmester ***** válasza:
100%

Azért a 14 évesre ne írjuk már azt, hogy kisgyerek, ennyire nem kell túlzásokba esni.

Nem értem amúgy, hogy miért volt haszontalan a válaszom, bár már megszoktam, hogy ha nem kezdek el sopánkodni, meg bezzeg az én időmbenezni, akkor sz*rt nem ér a válaszom. De a kérdés tudtommal az volt, hogy elkeserít-e a dolog, régen különbek voltak-e a gyerekek, és hogy hogy látjuk ezt. Szerintem mindháromra válaszoltam. Nem azt, ami az elvárás lett volna, de nekem ez a véleményem, és a kérdés erre irányult.

Egyszerűen nem érzem úgy, hogy pont az elmúlt 7-8, vagy akár 15 év alatt változott volna akkorát a világ. Most is épp úgy akadnak "jógyerekek", mint ahogy régen is volta, de tizenpár éve is voltak olyanok, akik mint amilyeneket ma elszörnyülködve néznek sokan. Csak általában a legtöbben a saját kamaszkori társaságukat tekintik mérvadónak.

De még mindig nem értem, hogy ennek miért kellene elkeserítenie. Mondjuk az is igaz, hogy én nem sopánkodom, inkább megismerem ezeket a fiatalokat, mert ez a szakmám, ugyanis történetesen szociális munkás vagyok, szóval elég közelről ismerek sok problémásnak mondott kamaszt. Érdekes módon mégis tudok velük együtt dolgozni, és ha az ember tudja őket kezelni, akkor rájön, hogy egyik sem olyan hülye vagy "züllött", mint amilyennek némelyik mutatni szeretné magát.

2014. márc. 31. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!