Mindenkeppen kell anyakovezni Mo-on a lanyomat?
En is magyar allampolgar vagyok,a fiam pedig gorog.En nem hallottam ilyenrol,de ha igaz sem erdekel.Egyaltalan hogy kotelezhetnenek egy olyan szemely anyakonyveztetesere akinek a letezeserol sem tudnak?
En a hazassagomat es a tartozkodasi helyemet sem jelentettem be,ennek mar 10 eve.Erdekes modon eddig nem hianyoztam a kormanynak:D
"En is magyar allampolgar vagyok,a fiam pedig gorog.En nem hallottam ilyenrol,de ha igaz sem erdekel.Egyaltalan hogy kotelezhetnenek egy olyan szemely anyakonyveztetesere akinek a letezeserol sem tudnak?
En a hazassagomat es a tartozkodasi helyemet sem jelentettem be,ennek mar 10 eve.Erdekes modon eddig nem hianyoztam a kormanynak:D"
Benne van a törvényben, hogy magyar allampolgar házasságkötéset es születését is kotelezo anyakonyveztetni Magyarorszagon, vagy a magyar nagykövetségen.
Magyar szulo gyermeke magyar allampolgar akkor is, ha születése szerint jogosult mas állampolgárságra. Igy a kerdezo gyereke eleve svéd magyar, a tied meg görög magyar.
2-es vagyok,7 eve szerettem volna elintezni en is a magyar allampolgarsagot,de ra kellet jonnom,hogy kg-ra aruljak.Az V.keruleti onkormanyzatnal senki nem volt kepes felvilagositast adni a meneterol.Hosszabb utanajaras utan azt mondtak,hogy csak az iratok leforditasa kerulne 250.000 Ft-ba(2 oldalt 2X5 oldalban akartak nekem leforditani oldalankent 25.000 Ft-ert) majd hivatalos tolmacsot kellett volna fogadnom a ferjem melle,hogy kozjegyzo jelenleteben elismerje,valoban megkaphatja masodszor is a fiam a nevet,mert ha en tolmacsolok az nem hiteles.Termeszetesen + az illetekek.
Ugy iteltem meg,hogy nem erdemes olyan dologert ennyit fizetni,ami csak maceraval jar,ugyanis a kesobbiekben is ugy tudom igazolni kellett volna Mo. fele,hogy a fiam jar iskolaba stb.Ergo folyamatos forditasi koltsegek.
Tavaly megkerdeztem a nagykovetsegen,hogy van-e valami valtozas.Mar csak 2X 130€-ba kerul kovetsegen keresztul elintezni,viszont valtozatlanul nem latom elonyet a dolognak.A fiam egyebkent beszel magyarul,es mielott nagykoruva valna szandekomban all anyakonyveztetni Mo-n is,de jelenleg semmi ertelme.
"2-es vagyok,7 eve szerettem volna elintezni en is a magyar allampolgarsagot,de ra kellet jonnom,hogy kg-ra aruljak.Az V.keruleti onkormanyzatnal senki nem volt kepes felvilagositast adni a meneterol.Hosszabb utanajaras utan azt mondtak,hogy csak az iratok leforditasa kerulne 250.000 Ft-ba(2 oldalt 2X5 oldalban akartak nekem leforditani oldalankent 25.000 Ft-ert) majd hivatalos tolmacsot kellett volna fogadnom a ferjem melle,hogy kozjegyzo jelenleteben elismerje,valoban megkaphatja masodszor is a fiam a nevet,mert ha en tolmacsolok az nem hiteles."
Nézd. Tolmácsolni közeli családtag hivatalos esetben nem tolmácsolhat, ezt meg kell érteni. Az iratokat is hiteles fordítanak kell fordítania, pecsettel ellátnia. Az ara a leutesek számától függ.
"Ugy iteltem meg,hogy nem erdemes olyan dologert ennyit fizetni,ami csak maceraval jar,ugyanis a kesobbiekben is ugy tudom igazolni kellett volna Mo. fele,hogy a fiam jar iskolaba stb.Ergo folyamatos forditasi koltsegek. "
Ezt nem tudom, hogy honnan szedted. Nem kell igazolnod semmit. Az iskolakötelezettség a gyermek állando lakhelye szerint érvényes es a magyar allam fele akkor kell igazolni, ha nem vegleges kulfoldre távozásáról van szó. Ha a gyereked kulfoldon született es ott is el, neked az anyakonyveztetesen sem kívül semmi mas dolgod nincs. Ráadásul az anyakonyveztetes utan le is mondhatsz a gyerek magyar állampolgárságáról, ha akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!