Csak engem háborít fel az ilyesmi?
Születendő kisfiúnknak az Alex nevet szeretnénk adni. Nem azért, mert divat, hanem mert mindketten rajongunk a görög nevekért. Mindig is ez volt az egyik kedvenc nevem. Még az anyáméknak sincs ellene kifogása, pedig nekik nem sok minden felel meg. Az ismerősök, barátok, többi rokon viszont már egyből kezdte a kötözködést. Miért nem lesz a gyerek Kende, Árpád, Koppány, Józsi, Peti vagy ilyesmi? Magyar gyereknek magyar nevet adjak. Hazaáruló vagyok vagy sem, de nem tetszenek a magyar fiúnevek. A lányok között sem nagyon (Villő, Illangó, Emese, Enéh soha nem lesz a gyerekem). Egyedül az Attila, Gyula, Levente, Zoltán, Miklós, de azok már vannak a közvetlen rokonságban. A József, Péter, Dániel, stb, pedig nem is magyar, hanem héber név. Amúgy semmi bajom a zsidókkal, neveikkel. Sőt, sokat szeretek is. Mások viszont már szekálták a Dávid, Péter, Sára rokonaimat miatta. Főleg mostanában, amikor divatt lett nagymagyarnak lenni.
Egyébként a Dzsásztin, Dzsesszika, Ármándó féle nevek tőlem is távol állnak, főleg magyar fonetika szerint átírva. Mégsem szólók be azoknak, akiknek ez tetszik. A Villősöknek, Kendéseknek sem. Attól, hogy nem tetszenek, még nem kell megbántanom azokat, akiknek igen. Főleg nem fogom az ízlésemet ráerőltetni másokra. Nem értem miért kell már minden második név helyett ősmagyart ajánlgatni rögtön. Nem ettől lesz valaki magyar. Nemcsak az Alex esetében művelik ezt, hanem pl az egyik barátnőmet is
lebeszélték a Márkról. Addig cikizték. A másik, amit a fejünkhöz vágtak, hogy miért nem Sándor lesz akkor a gyerek. Talán azért, mert az nem tetszik. Sem hangzásra,
sem pedig leírva. Ha lehet valaki Alexandra Magyarországon, akkor miért nem lehet Alexander/Alex ? Vagy ez csak nekem logikátlan?
Őszintén fel sem tudom fogni,hogy valaki hogy szólhat le egy átlagos nevet... Nálunk még a nagyszájú családtagok is csendben voltak,amikor azzal a becenévvel álltam elő hogy Aniza,egyedül az apjuk mondta a magáét,meg hogy Ő ugyan nem fogja így becézni a gyereket... á nem,nem elégszer :-D Nem is hívja máshogy a gyereket. Anyám egyszer elmondta hogy ritka cifra nevet és becenevet tudunk választani a gyerekeknek,de elfogadta.
(amúgy a harmadik pont Alexandra :-) )
A Dzsászin-t nem is hallottam még de a Dzsesszika,meg Ármándó is elég ... hát maradjunk annyiban,hogy akik adják a gyereküknek egészségükre,én nem tettem,és nem is tenném akkor sem ha újra csinálhatnám. :P
Tolj le mindenkit!! Szüljenek gyereket és adják nekik azokat a neveket- megnézném hányan adnának Magyar nevet az ilyen beszólogatósok közül,és hányan lennének megelégedve vele!
Nalunk mindket gyerkocnel gyakorlatilag vegig napirendi tema volt a nevkerdes, mert igazabol mi sem tudtuk, hogy mit is szeretnenk.
Annyi volt a kulonbseg , hogy a lanyunknal meg volt kedvunk elarulni az aktualis kedvencunket, egy ideig -amit aztan mindenki keretlenul kritizalt is. Tenyleg nagyon idegesito tud lenni. ("Volt egy ilyen nevu evfolyamtarsam, mindenki meghuzta gimiben" vagy "Nekem errol a nevrol egy izzadt kislany jut eszembe, es hogy biztos rossz a szaga" Hat koszi...)
A kisfiunknal mar okosabbak voltunk, csak 1-2 embernek meseltunk a nevvariaciokrol.
Raadasul mi a ferjemmel sem voltunk altalaban kozos nevezon; meg a szuloszoban, sot az anyakonyvezesnel is varialtunk... :p
Igy aztan en valasztottam a kislanyunk nevet, aki Zóra lett, a ferjem pedig a kisfiunket, akit Alexnek hivnak! ;) :)))
Bcsánat off lesz
...de ez a magyarnév mánia már idegesít...
Kérdezd már meg az ilyenektől, hogy a mai magyarságnak mennyivel van több köze a "Koppányokhoz" mint mondjuk a Dávidokhoz.
Könyörgöm az egész történelmünk arról szól, hogy népek jöttek mentek és a kultúrájuk beleolvadt a miénkbe, és ezzel egütt(!) megmaradtunk magyarnak. ETTŐL vagyunk magyarok.. attól, hogy vannak köztünk Alexek, Richárdok, Dávidok, Józsik és persze Koppányok és Árpádok is. Akinek ez nem tetszik az az elmúlt 1000 évet dobná ki a kukába a honfoglalással, a kereszténnyé válással és a nemzeti identitásunkat meghatározó események garmadájával együtt...
Részemről magyar név az amit magyar emberek viselnek... semmivel sem magyarabb név egy Dengezig igen, állítólag ősmagyar név), mint egy Alex.
Nnna... bocs a kirohanásért, jó babázst! :):)
Semmi baj az off-ért, teljesen egyet értek.
A másik ami nagyon idegesít, hogy rögtön kutya névnek állítják be, ami nem János, Koppány vagy ilyesmi. Nem egy kérdésnél láttam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!