Csak engem háborít fel az ilyesmi?
Születendő kisfiúnknak az Alex nevet szeretnénk adni. Nem azért, mert divat, hanem mert mindketten rajongunk a görög nevekért. Mindig is ez volt az egyik kedvenc nevem. Még az anyáméknak sincs ellene kifogása, pedig nekik nem sok minden felel meg. Az ismerősök, barátok, többi rokon viszont már egyből kezdte a kötözködést. Miért nem lesz a gyerek Kende, Árpád, Koppány, Józsi, Peti vagy ilyesmi? Magyar gyereknek magyar nevet adjak. Hazaáruló vagyok vagy sem, de nem tetszenek a magyar fiúnevek. A lányok között sem nagyon (Villő, Illangó, Emese, Enéh soha nem lesz a gyerekem). Egyedül az Attila, Gyula, Levente, Zoltán, Miklós, de azok már vannak a közvetlen rokonságban. A József, Péter, Dániel, stb, pedig nem is magyar, hanem héber név. Amúgy semmi bajom a zsidókkal, neveikkel. Sőt, sokat szeretek is. Mások viszont már szekálták a Dávid, Péter, Sára rokonaimat miatta. Főleg mostanában, amikor divatt lett nagymagyarnak lenni.
Egyébként a Dzsásztin, Dzsesszika, Ármándó féle nevek tőlem is távol állnak, főleg magyar fonetika szerint átírva. Mégsem szólók be azoknak, akiknek ez tetszik. A Villősöknek, Kendéseknek sem. Attól, hogy nem tetszenek, még nem kell megbántanom azokat, akiknek igen. Főleg nem fogom az ízlésemet ráerőltetni másokra. Nem értem miért kell már minden második név helyett ősmagyart ajánlgatni rögtön. Nem ettől lesz valaki magyar. Nemcsak az Alex esetében művelik ezt, hanem pl az egyik barátnőmet is
lebeszélték a Márkról. Addig cikizték. A másik, amit a fejünkhöz vágtak, hogy miért nem Sándor lesz akkor a gyerek. Talán azért, mert az nem tetszik. Sem hangzásra,
sem pedig leírva. Ha lehet valaki Alexandra Magyarországon, akkor miért nem lehet Alexander/Alex ? Vagy ez csak nekem logikátlan?
Nem tudom, miféle ismerőseitek vannak, akik megbotránkoznak egy olyan neven, hogy Alex. Azért ez manapság nem számít egzotikus névnek (egyébként nálunk is esélyes, én egyre inkább hajlok rá). Érdekes amúgy, én most gondoltam bele először, hogy az Alex, az tulajdonképpen Sándor :) De hát ég és föld a két név, még ha a jelentése azonos is. Nem mintha bajom lenne a Sándor névvel (van is belőle épp elég a családunkban), de nem lehet egyenlőségjelet tenni a két név közé csak azért, mert ugyanazt jelentik. Sanyikának nem szívesen szólítanám a gyerekemet, Alexnek viszont igen, ennyi.
Elég érthetetlen, hogy valaki ebbe beleköt, főleg úgy, hogy rögtön meg is mondja, hogy mit adj helyette. Aki meg azzal jön, hogy magyar gyereknek magyar neve legyen, az menjen már a fittyfenébe, ha ezt másokra akarja ráerőszakolni. Miért kellene eszerint behatárolni, hogy milyen nevet adjon egy szülő a gyerekének? Olyat adjon, ami tetszik neki, ami illik a vezetéknévhez, amit képes fintorgás nélkül kiejteni a száján, ha a gyerekéhez szól.
Mivel a ti gyereketekről van szó, így azt a nevet adjátok neki, ami nektek szimpatikus.
Egyébként a mi fiúnk is Alex és egy percig sem bántam még meg soha, hogy így neveztük el a fiúnkat.
Senkinek nincs hozzà köze.Nem tetszhet mindenkinek az ami nektek,ès forditva.
Nekem egyèbkènt tetszik az Alex nèv.
Mèg az elejèn jàrtok,de jótanàcskènt mondom,hogy ne is foglalkozzatok avval ki mit mond.Mert majd ha màr meg lesz a baba,abba is mindenki beleszól,hogy mit hogyan csinàltok,vagy nem csinàltok vele.Nàlunk ebböl csalàdi vita is volt.Szóval,ne èrdekeljen màsnak a vèlemènye se most sem kèsöbb!Nem is èrdemes foglalkozni velük.
Újabban sajnos valamiért mindenki azt érzi, hogy joga van fikázni a mások gyerekének a (leendő) nevét. Komolyan nem értem miért, engem is zavar, tettem is fel erről kérdést. Tényleg az van, hogy csak az a 2-3 név a jó, ami az adott illetőnek tetszik, a többit csak fikázni tudja. Ha gyakori, divatos név, akkor azért, ha ritka akkor azért, ha magyar, akkor azért, ha külföldi, akkor meg azért.
Ne foglalkozz vele, mert csak magadat idegesíted rajta, változni nem fog a helyzet. Csúfolni pedig minden nevet lehet, úgyhogy ez sem szempont. Én már csak a nagyon extrém névválasztásoknál kapom fel a fejem maximum, de beszólni olyankor sem szoktam. Talán egyedül a tesómnak szólnék, ha valami brutál durva nevet akarna adni a gyerekének (Gandalf, Arzén, Bokor, Torna, vagy ilyesmi), de szerencsére ilyen eset nem áll fenn. :) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!