Milyen szép, ősmagyar nevek vannak?
Nekem nagyon tetszik kislánynak: Lelle, Mikolt (Miminek becézve)
Kisfiúnak: Tibold, Zente, Botond
A szép szubjektív, ősmagyar név meg kevés van (max a vezéreké, nemzetségeké), a legtöbb régen honosodott átvétel hunoktól, törököktől, szlávoktól, bibliából/görögből/latinból vagy újabb keletű költés (irodalmi, virág-, helységnév...). Ebből a nagyobb szórásból szerintem ilyen hagyományosabb nevek, amik azt hiszem még nem voltak válaszban és tán nem "megbotránkoztatóan ritkák":
Ákos, Andor, Árpád, Bence, Bendegúz, Boldizsár, Botond, Bulcsú, Csaba, Csanád, Csongor, Előd, Etele, Farkas, Géza, Kálmán, Koppány, László, Lehel, Márton, Miklós, Nándor, Örs, Regő, Sándor, Szilárd
Anikó, Borbála, Boróka, Csenge, Emőke, Ildikó, Lilla, Luca, Róza, Sarolta, Virág, Zita, Zselyke, Zsuzsa(nna)
Sose gondoltam volna, hogy valaki még nem hallott a Villő névről vagy a villőzés néphagyományáról. Iskolában sem tanultál róla?
Amúgy fiúnevek közül nekem kedvencem a Szabolcs (és az András, de az latin asszem), de a Levente se rossz
Lánynevek közül imádom a Rékát és a Saroltát (utóbbit sokan azonosítják a francia Charlotte-tal, tévesen), de Boglárka is gyönyörűséges!
Ezek közül egyik sem fura, mind gyönyörű és érthető.
A mai hiperdivatos hipermagyar nevek nekem erőltetettek... Nem írok példákat.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Végülis magánrendelésen kiderült, hogy fiú lesz. Nem bírtam már kivárni az időpontot :)
András az apa neve, ezt elfelejtettem írni. Szerintem maradunk a Leventénél vagy esetleg a Mikoltnál, mert mindkettő szép és aranyosan lehet becézni. Azért nem volt hiába való a kérdés, hiszen nagycsaládot szeretnénk és lesz még gyerek. Bevallom, hogy Villőről, Illangóról
még én sem hallottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!