Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mivel lehet pótolni a kimaradt...

Mivel lehet pótolni a kimaradt cukrot és tejtermékeket?

Figyelt kérdés

Babát tervezünk a párommal. Anyum 20 éves cukorbeteg, és egy ideje puffadok a tejtermékektől. Mivel nőgyógyász is javasolta, hogy fogjam vissza a cukorfogyasztást, ezért szeretnék tőletek alternatívákra javaslatokat kérni: lehetséges-e az, hogy egész várandósságom alatt ne egyek cukrot és tejtermékeket sem? Cukorbeteg és tejcukor (tejfehérje..stb.)érzékeny kismamák, ti miből pótoljátok a kimaradt cukrot és tejtermékeket? Bármilyen megoldás érdekel, főtt és sült ételek is (bár én nem túl gyakran eszem ilyeneket), és persze bármi nyers étel, ami nem tartalmazza a fentieket, mégis laktat is és sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz? Olyasmikre gondolok, mint az olajos magvak, amiket imádok.

Ja és még valami: milyen terhesvitamint javasoltok? Az Elevit és a Gravida merült fel, de bármit szívesen meghallgatok!

Köszönöm :)

2014. febr. 6. 12:03
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:

Sok mindent nem értek a leírásodban. Cukrot nem kell pótolni, amennyire szükség van, azt beviszed másból. Ha esetleg valamit édesíteni szeretnél nagyon, akkor használj nyírfacukrot.

Nem eszel főtt és sült ételeket. - mit jelent???

Mindent lehet enni, sok zöldség, gyümölcs...

2014. febr. 6. 12:30
 2/27 anonim ***** válasza:
Szia! Én tejterméket nem fogyasztok. Azt mondta az orvosom, hogy egyek több húst, tojást. Két gyermekem van, egyiknél sem volt ebből probléma, és szerencsére ők szeretik a tejtermékeket. Én azért nem eszem meg, mert nem szeretem, undorodom tőlük, tehát nem betegség miatt.
2014. febr. 6. 12:37
 3/27 anonim ***** válasza:
Cukorbetegek nem csak cukrot, hanem lisztet se nagyon ehetnek, a cukorbetegeknek ezért például kenyeret csak keveset szabad enniük, abból is inkább barnát. Húst bármennyit ehetsz. Ha nem vagy cukorbeteg, csak megelőzésképpen diétáznál, akkor gyümölcsöt, zöldséget is bármennyit ehetsz. Tésztát, rizst is kerüld, ha eszel, akkor is barnarizst és durumtésztát főzz. Az olajos magvaknak is nagy a szénhidrát-tartalma, ha cukorbeteg lennél, csak keveset ehetnél belőle.
2014. febr. 6. 12:43
 4/27 anonim ***** válasza:

3as válaszolónak igaza van de nem pontos :)

nem arról van szó, hogy nem ehetnek a cukorbetegek lisztet, így tésztaféléket, hanem pontosan meg van adva, hogy hány gramm szénhidrátot lehet enni. a tésztafélék magas szénhidrát tartalmúak, így valóban nem sok mennyiséget lehet enni, de pontosan ki kell számolni és enni kell.

a gyümölcsökben nagyon sok a cukor, nekem azokat is mérnem kellett, de ugye gyümölcscukor van benne így az nem káros. köztes étkezésre lehetett ennem pl. 10óraira 2 alma, utóvacsira 1.

tejtermékeknél nagyon egyszerű a helyzet...

de pótolhatod pl. kókusztejjel.

cukrot és mézet nem lehetett fogyasztanom de cukorpótlót igen. meg persze az édesebb zöldségekkel lehet kombinálni az ételeket, hogy jobb íze legyen

2014. febr. 6. 13:16
 5/27 anonim ***** válasza:

Tej: nálunk a kislányom tejérzékeny, gabonatejekkel (rizs-zab), mandulatejjel, kókusztejjel pótoljuk, ezekkel is főzünk.

Cukor: diabetes prevencióban nem csak a cukrot, hanem a fehérlisztet is kerülni kell. Sok fehérje (hüvelyesek, hal, húsok), liszt helyett teljes kiőrlésű, a cukrot pedig ÉN nem pótlom (nálunk én vagyok inzulinrezisztens), hanem gyakorlatilag nem használom. Amennyit használok, az ugyan fehér cukor, de ez kb. hetente 2 evőkanál. A férjem orvos, szerinte gyakorlatilag nincs relevanciája, hogy milyen cukrot használsz, jobb leépíteni. Pótolni nem kell, tekintve, hogy mindenben van cukor.

Leírom, hogy mi miket eszünk, hiszen miattam a cukorra, a lányunk miatt a tejre kell figyelnünk.

Reggelik: sütőben sült tükörtojás, wasa kenyér, ricottás krémek, avokádós-sonkás krém, halkrémek, májkrémem, céklakrém teljes kiőrlésű kenyérrel. Vacsi mindig valamilyen hideg étel, max. tojástekercs, de leginkább az ebdé mellé tálalt saláta, ez lehet: tönkölybúzás-fetás, csicseriborsó sali, bazsalikomos kenyérsaláta, stb. Tejföl helyett szójajoghurttal készítem az összes krémet, tejszín helyett rizs- vagy mandulatejszínt használok.

Tízórai-uzsonna: valamilyen shake (tej helyett ismét szója-, rizs-, mandula- vagy zabtej), gyümölcs, teljes kíőrlésű lisztből készült cookie vagy muffin, pici szelet sajttorta.

Ebéd: halak (pisztráng, rák, kagyló, halfilék, bármi gyakorlatilag), kacsa- vagy pulykamell mozzarellával, de ha ennyi tej sem jöhet szóba, akkor a fűszerezéssel lehet sokat variálni (medvehagyma! :)), de tölthető pl. chilis mandulával, gesztenyével vagy bármivel, amit kitalálsz. Köretként kuszkusz, bulgur, vagy a fent említett saláták. Gyakran készül krémleves (brokkoli, répa, karfiol, sajt, hagyma, fokhagyma).

Szóval kb. így eszünk mi. :)

Terhesvitamin: én csak a Femibiont javaslom, sem az elevitet, sem a gravidát nem bírtam, plusz ehhez a 12. héttől van halolaj kapszula, és nem kell külön venni. A férjem szerint is ez a legjobb a piacon kaphatóak közül. :)

2014. febr. 6. 13:25
 6/27 A kérdező kommentje:

"Cukrot nem kell pótolni, amennyire szükség van, azt beviszed másból."

Úgy értettem, hogy az édes ízt, ami ilyenkor hiányzik, miből pótolom :)

"Nem eszel főtt és sült ételeket"

Viszonylag ritkán eszem főtt és sünt ételeket, nem is nagyon kívánom őket.

2014. febr. 6. 14:05
 7/27 A kérdező kommentje:
* süLt ételek
2014. febr. 6. 14:05
 8/27 A kérdező kommentje:
Tésztát sem túl gyakran eszem, viszont a rizst szeretem, és tudtommal az egészséges is, miért nem javaslod?
2014. febr. 6. 14:09
 9/27 anonim ***** válasza:
A rizs szimplex, gyors felszívódású szénhidrát, más szempontból egészséges, cukorháztartást tekintve nagyon nem jó választás. A lényeg az volna, hogy komplex, lassú felszívódású CH-t fogyassz leginkább (ill. gyorsat csak köztes étkezésnél), mert így marad egyenletesen a vércukrod, míg gyors felszívódású CH-k fogyasztása mellett ugrálni fog.
2014. febr. 6. 14:12
 10/27 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, a fehér rizs nem túl egészséges. Nagyon magas a szénhidrát-tartalma, és elég kevés a vitamin- és ásványianyag-tartalma. A barnarizs sokkal egészségesebb, vagy esetleg a vadrizs.
2014. febr. 6. 14:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!