Mivel lehet pótolni a kimaradt cukrot és tejtermékeket?
Babát tervezünk a párommal. Anyum 20 éves cukorbeteg, és egy ideje puffadok a tejtermékektől. Mivel nőgyógyász is javasolta, hogy fogjam vissza a cukorfogyasztást, ezért szeretnék tőletek alternatívákra javaslatokat kérni: lehetséges-e az, hogy egész várandósságom alatt ne egyek cukrot és tejtermékeket sem? Cukorbeteg és tejcukor (tejfehérje..stb.)érzékeny kismamák, ti miből pótoljátok a kimaradt cukrot és tejtermékeket? Bármilyen megoldás érdekel, főtt és sült ételek is (bár én nem túl gyakran eszem ilyeneket), és persze bármi nyers étel, ami nem tartalmazza a fentieket, mégis laktat is és sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz? Olyasmikre gondolok, mint az olajos magvak, amiket imádok.
Ja és még valami: milyen terhesvitamint javasoltok? Az Elevit és a Gravida merült fel, de bármit szívesen meghallgatok!
Köszönöm :)
Sok mindent nem értek a leírásodban. Cukrot nem kell pótolni, amennyire szükség van, azt beviszed másból. Ha esetleg valamit édesíteni szeretnél nagyon, akkor használj nyírfacukrot.
Nem eszel főtt és sült ételeket. - mit jelent???
Mindent lehet enni, sok zöldség, gyümölcs...
3as válaszolónak igaza van de nem pontos :)
nem arról van szó, hogy nem ehetnek a cukorbetegek lisztet, így tésztaféléket, hanem pontosan meg van adva, hogy hány gramm szénhidrátot lehet enni. a tésztafélék magas szénhidrát tartalmúak, így valóban nem sok mennyiséget lehet enni, de pontosan ki kell számolni és enni kell.
a gyümölcsökben nagyon sok a cukor, nekem azokat is mérnem kellett, de ugye gyümölcscukor van benne így az nem káros. köztes étkezésre lehetett ennem pl. 10óraira 2 alma, utóvacsira 1.
tejtermékeknél nagyon egyszerű a helyzet...
de pótolhatod pl. kókusztejjel.
cukrot és mézet nem lehetett fogyasztanom de cukorpótlót igen. meg persze az édesebb zöldségekkel lehet kombinálni az ételeket, hogy jobb íze legyen
Tej: nálunk a kislányom tejérzékeny, gabonatejekkel (rizs-zab), mandulatejjel, kókusztejjel pótoljuk, ezekkel is főzünk.
Cukor: diabetes prevencióban nem csak a cukrot, hanem a fehérlisztet is kerülni kell. Sok fehérje (hüvelyesek, hal, húsok), liszt helyett teljes kiőrlésű, a cukrot pedig ÉN nem pótlom (nálunk én vagyok inzulinrezisztens), hanem gyakorlatilag nem használom. Amennyit használok, az ugyan fehér cukor, de ez kb. hetente 2 evőkanál. A férjem orvos, szerinte gyakorlatilag nincs relevanciája, hogy milyen cukrot használsz, jobb leépíteni. Pótolni nem kell, tekintve, hogy mindenben van cukor.
Leírom, hogy mi miket eszünk, hiszen miattam a cukorra, a lányunk miatt a tejre kell figyelnünk.
Reggelik: sütőben sült tükörtojás, wasa kenyér, ricottás krémek, avokádós-sonkás krém, halkrémek, májkrémem, céklakrém teljes kiőrlésű kenyérrel. Vacsi mindig valamilyen hideg étel, max. tojástekercs, de leginkább az ebdé mellé tálalt saláta, ez lehet: tönkölybúzás-fetás, csicseriborsó sali, bazsalikomos kenyérsaláta, stb. Tejföl helyett szójajoghurttal készítem az összes krémet, tejszín helyett rizs- vagy mandulatejszínt használok.
Tízórai-uzsonna: valamilyen shake (tej helyett ismét szója-, rizs-, mandula- vagy zabtej), gyümölcs, teljes kíőrlésű lisztből készült cookie vagy muffin, pici szelet sajttorta.
Ebéd: halak (pisztráng, rák, kagyló, halfilék, bármi gyakorlatilag), kacsa- vagy pulykamell mozzarellával, de ha ennyi tej sem jöhet szóba, akkor a fűszerezéssel lehet sokat variálni (medvehagyma! :)), de tölthető pl. chilis mandulával, gesztenyével vagy bármivel, amit kitalálsz. Köretként kuszkusz, bulgur, vagy a fent említett saláták. Gyakran készül krémleves (brokkoli, répa, karfiol, sajt, hagyma, fokhagyma).
Szóval kb. így eszünk mi. :)
Terhesvitamin: én csak a Femibiont javaslom, sem az elevitet, sem a gravidát nem bírtam, plusz ehhez a 12. héttől van halolaj kapszula, és nem kell külön venni. A férjem szerint is ez a legjobb a piacon kaphatóak közül. :)
"Cukrot nem kell pótolni, amennyire szükség van, azt beviszed másból."
Úgy értettem, hogy az édes ízt, ami ilyenkor hiányzik, miből pótolom :)
"Nem eszel főtt és sült ételeket"
Viszonylag ritkán eszem főtt és sünt ételeket, nem is nagyon kívánom őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!