Dolgozó-tanuló anyukák, adnátok egy kis biztatást?
5,5 és 4 évesek a gyerekeim. Februártól új állásom lesz, 9-től kb este 6-ig, nagyjából fél 7-re érek majd haza. Reggel én viszem, du a férjem szedi össze őket az oviból. Levelezős leszek egy fősulin, havi 1 pé-szo, vagy 2 szo lesz tanítás.
Annyira nulla az önbizalmam! Hogy fogom én ezt bírni? Pedig muszáj tanulnom, ez az utolsó lehetőségem, hogy azzal foglalkozhassak később, amit szeretnék is csinálni, és a korábbi két műszakos munkarendemmel is tudtam logisztikázni a családot, most mégis félek... a meló+házimunka+gyerekek mellé tényleg belefér a tanulás?
Ti hogy csináljátok?
Én is bíztatnálak.
36 éves nő vagyok, 3,5 éves kisfiú édesanyja.
A férjem külföldön dolgozik, havonta 1szer, max 2szer látjuk 1-2-3 napokat.
A gyakorlatban egyedülálló szülő vagyok, mégis megy a munka-tanulás-háztartás, pedig nem vagyok szupermami:)
A munkám teljes munkaidős, h-cs 8-17ig, pénteken 14ig- az ovi is pont ilyen időbeosztású, pénteken 14kor bezár. Én hozom-viszem a kisfiam.
Pénzügyi szektorban elemzőként dolgozom, kemény munka, sk elvárás, férfi kollegák vannak többségben, így aztán össze kell szednem magam.
De: minden irodai munkakörben adódnak 5-10 perces szünetek (amikor adatot vársz, lekérdezés fut, megbeszélésen kell várni, vagy továbbképzésen van szünet stb.)- ezeket én rezsiszámlák, magánovis tandíj átutalására stb. használom fel.
A tesco online vásárlófelületéről rendelem a személyes közreműködést nem nagyon igénylő, ám annál cipeledősebb cuccokat a háztartásba (ásványvíz, 100% gyümölcslé, olaj, kenyérsütő liszt stb.)- a konyhámban teszik le, nekem ennyi havonta egyszer egy ezrest megér (annyi még a benzinre is elmenne és nem kell kisgyerekkel sorban állni, cipekedni stb.)- éjszakára kérek kiszállítást.
A mosást-vasalást éjjel csinálom, amikor a kicsi már alszik, tévézés közben jól lehet haladni ilyenekkel.
Hét közben én az irodába rendelek ebédet magamnak, a kisfiam az oviban eszik nagyon jó, válogatott ételeket, este szoktam azért egyszerű meleg kajákat összedobni (tojásrántotta, zacskóban sült csirkemell-saláta stb. ilyenekre gondolj)- nem nagy dolgok de azért nem egy péksütivel szúrom ki a szemét.
Minden nap van legalább 1-2 valóban tartalmas óránk otthon közösen: vagy vonatot épít, nekem meg asszisztálnom kell :) vagy logicozunk, vagy papírlapokat vagdosunk hullámos ollóval stb.
Este mindig van esti mese és mégis 1/2 9kor már ágyban van.
Nem minden este van házimunka (bár én szeretem hétköznap éjszaka megcsinálni, hogy ne vegye el a hétvégi pihenéstől, kimozdulástól az időt)- tanulni lehet akkor, amikor a gyerekek alszanak, akár este, akár délután.
Nem kell minden nap tanulni. Felnőttek vagyunk, gondolom már második vagy sokadik diploma- magunknak tanulunk, megérteni szükséges, felhasználni tudni, nem bemagolni.
Vizsgákra kell jellemzően nekiülni, de előtte azért ha egy hétig esténként rászánsz egy pár órát éjjel, akkor azért fog menni a többség, nem?
Munkahelyen is esetleg lehet holt időszak, fénymásolni, nyomtatni, számításokat elvégezni, beadandót befejezni vagy puskákat írni talán beleférhet.
Nálam az az elv, hogy a gyerek az első: a háztartás és a tanulás rovására is természetesen.
Mégis megy minden :) Megtehetném, ki tudnám fizetni, de NINCS és remélhetőleg soha nem is lesz babysitterem- mert nekem is szükségem van a kicsivel együtt töltött időre, nem csak neki rám.
Neked is menni fog, fel a fejjel.
Nagyon köszönöm! :) Jó olvasni, hogy mennyire okosan és töretlenül álltok a dolgokhoz...
Igen, pontos napirendre szükségünk lesz, eddig is így volt ,de valamivel lazábban, mint amire most majd szükség lesz. Főleg a szabad nyári utáni belerázódás lesz nehéz, a férjem ugyanis pedagógus, és az ő szabijaival, meg a nagyik jóvoltából összesen 8 hetet szoktak kihagyni a gyerekek nyaranta a mókuskerékből. Szóval utána lesz nehéz beállni a szigorúságra. De kénytelen kell megszokják majd biztosan.
Eddig úgy volt, hogy vagy az apjuk vitte őket reggel 7-kor az oviba (ha én délelőttös voltam és már hajnalban elmentem itthonról) és én szedtem őket össze, ilyenkor voltak tökjó estéink, közös tartalmas minőségi idő; vagy ha délutánra mentem , akkor 9 körül vittem be őket az oviba, hogy kicsit együtt lehessünk, hisz aznap már nem láttam őket (a délutános műszakból este 10-nél előbb nemigen értem haza sosem). Nekik fél 9körül legkésőbb fekvés van, persze mese meg kis ének, és 9-kor kb már alszanak.
Azt gondoltam, hogy ezentúl reggel közösen indulunk az apjukkal, igaz, hogy így korán beérnek majd az oviba, és kimarad a reggeli közös kis játék stb, de így nekem van egy órám itthon, míg indulok melózni, egy óra sok mindenre elég, akár megfőzöm a vacsorát, vagy valami házimunka, vagy később majd tanulhatok is, hogy ne az esti közös időből kelljen ezekre értékes időt szakítani, hogy ha hazaérek este fél 7-körül, akkor csak velük lehessek fektetésig... utána meg lehet tanulni amíg bírom :)
köszönöm még 1x a bíztatást... a legjobbakat kívánom nektek is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!