Angliába kiköltözött szülôk segítségét szeretném kérni. Mit kell kint intéznem és mit itthon?
Otthon le kell mondani a családit és ha kapsz, a GYESt. Valamint a szülőknek le kell mondani a TB-t. Én mindent a Kormányablakban intéztem. Ha nem ott, akkor az OEP-nél és a MÁK-ba tudsz mindent elintézni.
Kint meg lehet igényelni a Child benefitet, ez az itteni családi. Havi 80 font. A HMRC-be kell telefonálni és nyomtatványt kérni. Érdemes szólni, hogy külföldi állampolgárnak kéritek, mert akkor másmilyen nyomtatványt küldenek.
Óvoda, bölcsőde. A lakóhelyetek szerinti Cuncilhoz kell bemenni és ott megmondják, hogy mit kell intézni. Legalábbis ezt olvasom mindenfelé. Mi kisvárosban élünk, fogtuk magunkat és bementünk a városban lévő ovikba. Rögtön az elsőben volt is hely, a kisfiam a következő héten már kezdett is.
Azt tudni kell, hogy borsos ára van az ovinak, bölcsinek, csak 3 éves kor után jár ingyen 15 óra, a többiért utána is fizetni kell. De itt az ovi teljesen máshogy működik mint otthon. A fiam pre-schoolba jár, heti 15 órát.
A felnőtteknek itt intézni kell NI numbert (TB-adó szám), ha ez megvan akkor regisztrálni kell a GP-nél (háziorvos). A gyerekeket előbb is regelhetitek, nekik nem kell NI number.
Mindenhol kérik a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát, úgyhogy azt mindenképpen hozzátok.
Ha kérdésed van, nyugodtan írj.
A child benefit alanyi jogon jár. Ez nem segély, amiért sokan jönnek, különböző országokból.
1. voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!