Családi adókedvezmény?
Ha egyösszegben szeretném kérni a következő évben,akkor 4. pontnál bekell x -elni,hogy nem havonta kapjam?
kedvezményezett eltartott (ideértve a bíróság döntése alapján felváltva gondozott gyermeket) is!
……………………………………………………………………………
Jelölje itt x-szel, ha az eltartottak felsorolását külön lapon folytatja!
3. Nyilatkozom, hogy jogosult vagyok a családi kedvezményt Magyarországon érvényesíteni, külföldi államban a jövedelmem után azonos vagy hasonló kedvezményt nem veszek (vettem) igénybe.
4. Nyilatkozom, hogy nem kérem a családi járulékkedvezmény havi összegének érvényesítését.
5. A fentiek alapján nyilatkozom, hogy a …… hónaptól kezdődően (e hónapra is) a családi kedvezményt
a) ………………… forint összegben kívánom igénybe venni.
b) …… fő kedvezményezett eltartott után kívánom igénybe venni, akik közül …… fő a bíróság döntése alapján egyenlő időszakokban, felváltva gondozott gyermek.
Az a) és b) sorok egyikét töltse ki!
Én is így tudom.
De akkor mire való a 4. pont? Azt mikor kell beikszelni?
"A 4. ponthoz: Ön e pontban kérheti a kifizetőt, hogy az alább megjelölt családi kedvezményt kizárólag a személyi jövedelemadó-előleg alapjával szemben vegye figyelembe. Ha e nyilatkozatot megteszi, úgy a munkáltató nem fogja alkalmazni a járulékkedvezményt még akkor sem, ha az 5. pontban megjelölt családi kedvezményre az Ön adóelőleg-alapja nem nyújt fedezetet."
Tehát: "A családi járulékkedvezmény
2014. január 1-től lehetőség van a családi kedvezményt a magánszemély járulékainak (természetbeni egészségbiztosítási járulék, pénzbeli egészségbiztosítási járulék továbbá a nyugdíjjárulék, kivéve a munkaerő-piaci járulékot) terhére is érvényesíteni, ha arra egyébként az összevont adóalap nem nyújt elegendő fedezetet. A családi kedvezmény fennmaradó keretének 16 százaléka érvényesíthető így a járulékokból. Ez a családi járulékkedvezmény. A családi járulékkedvezményt a kifizető automatikusan figyelembe veszi, ha a magánszemély a családi kedvezmény érvényesítéséről nyilatkozik. Kérheti azonban a magánszemély, hogy a járulékkedvezményt a kifizető ne alkalmazza és a családi kedvezményre jogosító keretből csak azt az összeget számolja el, ami a személyi jövedelemadó előlegének terhére érvényesíthető."
Szerintem lemondó nyilatkozatot kell beadnod a munkáltatód felé. Erre nincs szerintem nyomtatvány, hanem te szerkessz egyet. Írd alá. Fénymásolj belőle magadnak is.
Ha most adod le februárban, akkor szerintem még figyelembe tudják venni. A Kincstárban, ahol számfejtik a közalkalmazottak bérét 20-áig kell beküldeni mindent. Én úgy tudom. Magáncégnél nem tudom, szerintem ezt munkáltatója válogatja. A munkaügyesedtől kérdezd meg. Tehát ha figyelembe tudják venni, akkor már a februári fizud úgy lesz számfejtve, hogy nincs benne a családi adókedvezmény. Tehát március elején ennyivel kevesebbet kapsz.
Miért akarod visszavenni? Vagy egyben szeretnéd megkapni jövőre? Vagy miért?
Ja most olvasom, hogy egyben szeretnéd igénybe venni. Csak mikor írom ezt, nem látom a te hozzászólásod.
Ha sikerül most leadnod és elfogadják és alkalmazzák, akkor már jövőre csak 11 hónap után tudod egybe érvényesíteni. Mivel ugye a jan-i fizudban ki lett fizetve. De gondolom ezt tudod, akkor elnézést ha kicsit többet írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!